News

Viktor Orban, sceptic în ce privește războiul: „Timpul lucrează în favoarea Rusiei. Ar fi bina ca totul să se oprească acum”

Premierul ungar Viktor Orban a susținut că prelungirea războiului ruso-ucrainean favorizează Rusia, motiv pentru care ar trebuie negociată o pace cât mai repede.
03.03.2024 | 15:32
Viktor Orban sceptic in ce priveste razboiul Timpul lucreaza in favoarea Rusiei Ar fi bina ca totul sa se opreasca acum
Viktor Orban, primul-ministru ungar, la Antalya/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primul-ministru al Ungariei, Viktor Orban, a afirmat că în momentul de față nu se întrezărește încheierea războiului din Ucraina, iar acest lucru a dus la paralizia politicii externe europene, câtă vreme UE consideră conflictul drept „războiul nostru”, informează MTI, preluată de News.ro.

Prezent la lucrările Forumului Diplomatic de la Antalya, unde a fost invitat de către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, Viktor Orban a apreciat că țările europene trebuie să facă o evaluare cât mai obiectivă a situației din Ucraina și asupra perspectivelor de evoluție a războiului.

ADVERTISEMENT

Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea ucrainenilor şi a Occidentului, iar continuarea războiului ar putea aduce succes militar Ucrainei, atunci continuarea are sens. Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea Rusiei, iar continuarea războiului va aduce succes Rusiei, atunci ar fi mai bine ca totul să se oprească acum. Eu personal fac parte dintre cei care cred că este vorba de varianta a doua”, a declarat Viktor Orban.

Potrivit acestuia, dificultatea majoră a țărilor europene este faptul că își asumă conflictul ca fiind „războiul nostru”, motiv pentru care „avem necazuri”. „Dacă acesta este războiul nostru şi adversarul este mai puternic şi ocupă teritorii, atunci şi noi înşine ne regăsim de partea perdantă. Este foarte greu de explicat cum să acţionăm şi cum să ieşim din asta, dacă pierdem războiul”, a apreciat șeful guvernului ungar.

ADVERTISEMENT

Acesta s-a referit și la criticile care i s-au adus în ce privește rezervele față de susținerea Ucrainei, inclusiv cele referitoare la faptul că ar fi un cal troian al Moscovei în interiorul UE sau că ar fi chiar „cățelușul lui Putin”. „Aş recomanda psihoterapia pentru asta. Asta nu este o dezbatere politică”, a comentat Viktor Orban.

El a adăugat că poziția sa este dictată în primul rând de interesele maghiarilor. „Eu trebuie să reprezint ţara şi naţiunea mea şi eu ştiu care este interesul maghiarilor. Dacă ceva este bine pentru maghiari, eu susţin acel lucru, dacă nu este bine pentru ei, eu mă opun. Este foarte simplu”, a spus primul-ministru.

ADVERTISEMENT

El a invocat faptul că unguri care trăiesc în Ucraina Subcarpatică au fost înrolați în armata ucraineană și își riscă viețile pe front. Orban a apreciat că aceștia aparțina națiunii maghiare și astfel este în interesul Ungariei ca acest conflict să se încheie cât mai repede.

Viktor Orban a negat că și-ar dori ca un viitor pentru Ungaria în afara Uniunii Europene, însă a spus că și-ar dori ca ideologia conservatoare să devină cea mai puternică din UE și să restrângă influența curentele progresiste și liberale.

ADVERTISEMENT

Tot în cadrumul forumului de la Antalya, Orban a confirmat că va avea o întrevedere cu Donald Trump, în cursul săptămânii viitoare. Șeful guvernului ungar a spus că îl respectă în mod deosebit pe fostul președinte american și că, dacă acesta ar fi obținut al doilea mandat, războiul din Ucraina nu ar fi început.

ADVERTISEMENT