News

Centrul neoconservator din inima Europei, finanțat de Viktor Orban, condus de un fost comunist. „Vreți să vă distrați, să agitați lucrurile la Bruxelles?”

Tabăra lui Viktor Orban de la Bruxelles pentru tineri de dreapta. Mathias Corvinus Collegium, pepiniera neoconservatorismului din inima UE
09.05.2023 | 12:34
Centrul neoconservator din inima Europei finantat de Viktor Orban condus de un fost comunist Vreti sa va distrati sa agitati lucrurile la Bruxelles
Mathias Corvinus Collegium din Bruxelles se bucură de sprijin ideologic și financiar din partea premierului maghiar Viktor Orban / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Frank Furedi conduce filiala de la Bruxelles a institutului Mathias Corvinus Collegium, susținută generos de guvernul lui Viktor Orban. Institutul este văzut de pro-europeni ca o pepinieră pentru tinerii conservatori și un refugiu pentru membrii dreptei radicale europene și americane. Omul lui Orban în inima Uniunii Europene este un fost troțkist care și-a făcut un nume în susținerea cauzelor de stânga.

„Maghiarofobia irațională” a UE

Inastitutul maghiar Mathias Corvinus Collegium (MCC), finanțat cu generozitate de guvernul lui Viktor Orban și prezidat de consilierul său politic Balazs Orban (fără legătură de familie cu premierul), a pus ochii pe Bruxelles pentru a deschide, anul trecut, un birou cu un singur obiectiv declarat: să permită o ”dezbatere matură și aprofundată asupra tensiunilor culturale” care traversează Bătrânul Continent, explică Frank Furedi.

ADVERTISEMENT

Furedi regretă ”demonizarea” la care este supus premierul ungar Viktor Orban și consideră că ”ostilitatea” cu care este văzută Ungaria „s-a transformat într-o maghiarofobie irațională”. ”Regresul democratic” invocat de executivul UE în cazul Ungariei, ”este un concept construit ideologic, menit să delegitimeze alegerea persoanelor și a partidelor care contrazic viziunea establishmentului politic occidental”, spune Frank Furedi.

Frank Furedi, un comunist „hardcore” din Marea Britanie

În anii 1980, Frank Furedi a fost unul dintre cei mai înrăiți comuniști din Marea Britanie. În 2016, el era un anticonformist care susținea Brexit-ul și fulmina împotriva așa-numitei culturi de anulare. Astăzi, el promovează agenda populistă de dreapta a liderului ungar în inima politicii Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Frank Furedi – născut la Budapesta, dar stabilit cea mai mare parte a vieții sale în Anglia – conduce filiala din Bruxelles a colegiului Mathias Corvinus Collegium (MCC), susținut de guvernul ungar. Misiunea sa? Să pună presiune asupra instituțiilor UE, cu care Budapesta a intrat adesea în conflict în ceea ce privește statul de drept.

De la lansarea sa, în noiembrie anul trecut, MCC Bruxelles a organizat evenimente și a publicat rapoarte pe teme care variază de la reglementarea UE în domeniul tehnologiei la predarea istoriei și războiul din Ucraina. Tonul general este exact ceea se poate aștepta de la un institut legat de Viktor Orban: șefuirea unei „tinere gărzi” neoconservatoare și „orbanizată”. De altfel, potrivit detractorilor săi, acest think tank își propune să promoveze viziunea despre Europa a premierului naționalist maghiar.

ADVERTISEMENT

O „alternativă” la curentele principale europene

”Încerc să proiectez o înțelegere a culturii europene alternativă la curentul principal al UE”, a declarat Furedi, fost profesor de sociologie la Universitatea din Kent, pentru Politico, în sediul MCC Brussels, un spațiu de birouri cu servicii în centrul orașului. Frank Furedi a obținut postul după o întâlnire cu Balazs Orban – directorul politic al premierului ungar și președintele MCC – în Trafalgar Square din Londra. Furedi a acceptat. Scopul său era să contracareze ceea ce el considera a fi o denigrare nedreaptă din partea Europei la adresa țării sale. ”Ungaria era prezentată ca fiind un loc autoritar și fascist, ceea ce mi s-a părut a fi o mare porcărie”, a spus el.

Un alt motiv pentru care a acceptat postul? Lui Furedi îi plac bătăliile. „Există o șansă de a riposta în războaiele culturale”, a spus el. Pentru a câștiga aceste războaie, Furedi a adus la Bruxelles un pluton de acoliți care au activat o viață întreagă în Marea Britanie. Cei mai mulți dintre ei au fost angajați sau au contribuit la organizațiile pe care Furedi le-a construit din rămășițele Partidului Comunist Revoluționar (RCP), un grupuscul troțkist pe care l-a lansat în 1978.

ADVERTISEMENT

Living Marxism

RCP avea puțini membri, dar o reputație de susținător al cauzelor radicale de atunci (unificarea Irlandei, antirasismul, drepturile homosexualilor) și de agitator general. ”Meseria” sa era de a denunța Partidul Laburist britanic ca fiind detașat de clasa muncitoare, adoptând în același timp o poziție împotriva intervenției statului. Miezul grupului a fost revista Living Marxism (mai târziu doar LM), pentru care Furedi a scris sub pseudonime precum Frank Richards și Linda Ryan.

RCP s-a dizolvat în 1997, iar trei ani mai târziu, LM a dat faliment după ce a pierdut un proces intentat de postul de televiziune ITN, pe care revista l-a acuzat că a falsificat reportajele despre războiul din Bosnia. După aceea, Frank Furedi și alți lideri ai RCP au creat noi case politice pentru aliații lor.

Mulți membri ai partidului s-au mutat să lucreze pentru entități susținute de Furedi, inclusiv pentru revista online libertariană Spiked și pentru grupul de reflecție Academy of Ideas. În această nouă întruchipare, Furedi și amicii au ridicat libertarianismul la maximum, atacând ecologismul, criticând corectitudinea politică și susținând Brexit.

Influenți în cercuri conservatoare și eurosceptice

Acest lucru a determinat ziarul britanic de stânga The Guardian să catalogheze ex RCP-ul – un grup de companii, organizații caritabile și inițiative care au manageri și acționari comuni – ca fiind o marionetă a cauzelor de dreapta și a marilor afaceri. Furedi respinge acest lucru ca fiind ”o fantezie”.

Cu toate acestea, veteranii RCP sunt cu siguranță influenți în cercurile conservatoare și eurosceptice: Fondatoarea Academy of Ideas, Claire Fox, a fost europarlamentar pentru Partidul Brexit al lui Nigel Farage. Munira Mirza, o obișnuită a revistei Living Marxism, a lucrat ca șefă a politicii lui Boris Johnson în Downing Street.

Aproape toți angajații din afara Ungariei ai MCC Bruxelles provin din acest grup. Academicienii invitați Bill Durodié și Ashley Frawley sunt autori prolifici pe Spiked și au luat cuvântul la evenimentele Academy of Ideas, la fel ca și șeful departamentului de comunicare John (alias Jon) O’Brien. Fostul manager al Academy of Ideas, Jacob Reynolds, este în prezent șeful departamentului de politici al MCC Bruxelles.

”Vreți să vă distrați, să agitați lucrurile la Bruxelles?”

Furedi a declarat că a vrut să construiască o echipă care să fie ”pe aceeași lungime de undă” cu el. ”În viața publică, fie că ești un președinte puternic, ca cel american, sau la cel mai mic nivel, îți aduci oamenii cu tine”, a spus el. ”Este ceva natural”.

Argumentul pe care îl construiește pentru potențialii angajați este: ”Vreți să vă distrați, să agitați lucrurile la Bruxelles și să aveți un impact?”. Rezultatul curios este un think tank maghiar cu personal format din experți, gânditori și operatori cu o abordare distinct anglo-saxonă a chestiunilor culturale.

Katalin Cseh, membră a Parlamentului European din partea grupului liberal Renew din Ungaria – și opozantă a guvernului Orban – a declarat că alinierea MCC la retorica politică de origine anglo-saxonă este intenționată. ”MCC, în calitate de instituție finanțată de guvern, servește drept platformă pentru răspândirea acestei variante a unei agende populiste europene de altă-dreapta”, a spus ea. ”Cred că instalarea biroului de la Bruxelles este o încercare de a crea o alianță în Europa în jurul ideilor lui Orban”.

Războiul împotriva wokismului

Conferențiarul principal al evenimentului din ianuarie al MCC privind predarea istoriei a fost Joanna Williams, editorialistă la Spiked, fostă profesoară la Universitatea Kent și autoare a polemicii libertariene ”How Woke Won”. În discursul său – ”Politizarea predării istoriei în UE” – Williams a avertizat împotriva influenței pe care organizația internațională cu sediul la Strasbourg, Consiliul Europei (care nu este o instituție a UE), se presupune că o exercită asupra educației în cadrul blocului comunitar. ”Teoretic sunt separate, dar este clar că există o legătură destul de strânsă”, a spus Williams.

Williams dorește să scrie și alte texte pentru MCC. ”A fost foarte pozitiv până acum. Îmi place să scriu pentru oricine care va publica ceea ce spun fără să modifice”, a spus ea, contrastând experiența cu ceea ce ea consideră a fi o editare autoritară în mediul academic. În timp, Frank Furedi își propune să aducă mai mulți angajați și conferențiari din alte țări europene, din alte medii și convingeri politice. ”Caut peste tot: avem nevoie de spanioli, italieni, francezi, germani”, a spus el.

Superiorii săi din Ungaria i-au dat frâu liber atunci când vine vorba de conducerea MCC Bruxelles. ”Frank vine cu propriile idei”, a declarat directorul general al MCC, Zoltan Szalai. În orice caz, Frank Furedi nu intenționează să petreacă mai mult de doi ani la Bruxelles. Cum ar arăta victoria? ”Scopul meu este să subminez carantina politică din jurul Ungariei”, a spus el. ”Dacă reușesc să fac chiar și jumătate din aceasta, e bine făcut. Dacă nu, atunci am dat-o în bară”.

ADVERTISEMENT