News

Viktor Orban vrea ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei de UE, până în decembrie

Viktor Orban vrea ca Uniunea Europeană să ridice sancțiunile impuse de UE Rusiei până la finele anului 2022, potrivit presei maghiare.
22.09.2022 | 17:26
Viktor Orban vrea ridicarea sanctiunilor impuse Rusiei de UE pana in decembrie
Viktor Orban vrea să scape Rusia de sancțiuni. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Ungariei, un aliat al lui Vladimir Putin, a denunțat cu regularitate sancțiunile impuse de către Uniunea Europeană Rusiei din cauza războiului din Ucraina. În acest context, Orban face tot mai multe presiuni ca sancțiunile să fie ridicate.

Viktor Orban cere ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Partidul Fidesz, subordonat lui Viktor Orban, a primit ordinul ”să facă tot posibilul pentru a se asigura că Europa ridică sancţiunile cel mai târziu înainte de sfârşitul anului”.

ADVERTISEMENT

Conform Reuters, Viktor Orban vrea să își păstreze legăturile strânse cu Rusia și Vladimir Putin. Premierul Ungariei își justifică cerința prin faptul că Ungaria e afectată de o inflație galopantă, în contextul în care țara sa e dependentă energetic de Rusia.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a confirmat comentariile într-un răspuns trimis prin e-mail către Reuters.

ADVERTISEMENT

Orban, un critic dur al sancțiunilor UE asupra Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, a făcut aceste observații la o întâlnire cu ușile închise a membrilor partidului său miercuri, înainte de începerea sezonului politic de toamnă.

Magyar Nemzet, o publicație din Budapesta, l-a citat pe Orban spunând că sancțiunile UE au condus la creșterea prețurilor la gaze și a inflației, iar dacă aceste măsuri ar fi abandonate, prețurile gazelor ar scădea imediat cu 50%, în timp ce și inflația ar scădea.

ADVERTISEMENT

Fără sancțiuni, Europa și-ar putea recăpăta puterea și ar putea evita o recesiune care se profilează”, a transmis Orban în raport, reiterând poziția sa anterioară conform căreia sancțiunile au afectat Europa mai mult decât Rusia.

Pe pagina sa de Facebook, Orban a postat un mesaj scurt după întâlnirea cu cei din Fidesz: ”Sancțiunile de la Bruxelles au împins Europa într-o criză energetică”.

ADVERTISEMENT

În iulie, Orban transmitea că Uniunea Europeană ”s-a împușcat în plămâni” cu sancțiuni economice greșite împotriva Rusiei, care, dacă nu sunt anulată, risca să distrugă economia europeană.

ADVERTISEMENT
Tags: