Fotbal international

Villarreal, răzbunare dulce cu Arsenal după 15 ani! ”Submarinul galben”, prima finală europeană din istorie

07.05.2021 | 09:31
Villarreal razbunare dulce cu Arsenal dupa 15 ani Submarinul galben prima finala europeana din istorie
ADVERTISEMENT

Spaniolii de la Villarreal ajung pentru prima dată într-o finală europeană, însă calificarea este mult mai dulce pentru că vine după răzbunarea în fața lui Arsenal, așteptată timp de 15 ani.

”Submarinul galben” a venit pe Emirates după avantajul din tur, scor 2-1, iar băieții lui Unai Emery au făcut un meci eroic și au rezistat fără gol primit pentru prima lor finală.

ADVERTISEMENT

Pentru londonezi este o adevărată tragedie, deoarece această eliminare înseamnă că sezonul viitor va fi unul fără cupe europene, ceea ce nu este ușor de digerat de fanii exigenți, mai ales că și legendarul antrenor al ”tunarilor”, Arsene Wenger, îi vedea favoriți în această semifinală.

Cum s-a răzbunat Villarreal pe Arsenal

Gândul de a juca pentru prima dată într-o finală europeană, fie ea și de Europa League, înseamnă o puternică motivație pentru orice echipă, dar mai ales pentru una considerată de nivel mediu așa cum este formația lui Emery.

ADVERTISEMENT

Dar Villarreal a ajuns pe Emirates și cu gândul de a răzbuna eșecul cu Arsenal de acum 15 ani. Puțină lume mai ține minte că, în sezonul 2005-2006, spanioli au fost la un pas de a ajunge în finala Champions League, iar visul le-a fost interzis chiar de către ”tunari”.

Antrenați la acel moment de Arsene Wenger, londonezii câștigau la limită pe teren propriu prima manșă a acelei semifinale cu un gol reușit de ivorianul Kolo Toure, dar totul era posibil la returul de pe Estadio de la Ceramica.

ADVERTISEMENT

Unai Emery, ”regele” Europa League

Împinși de la spate de un public fantastic și bine așezați în teren de chilianul Manuel Pellegrini, spaniolii au dominat manșa a doua, dar au fost lipsiți de inspirație la finalizare. Capacul a venit în minutul 90, atunci când vedeta Juan Roman Riquelme a ratat un penalty care putea duce întâlnirea în prelungiri.

Așa i-a ”furat” Arsenal lui Villarreal prima finală europeană din istorie, finală pe care ”tunarii” aveau să o piardă în fața Barcelonei pe Stade de France din Saint-Denis. Dar așa, la 15 ani distanță, răzbunarea ”Submarinului galben” a fost mult mai dulce.

ADVERTISEMENT

Tehnicianul Unai Emery a dovedit încă o dată că este ”regele” Europa League, el având în palmares trei trofee consecutive cu FC Sevilla, 2013–2014, 2014–2015 și 2015–2016 și o finală pierdută cu Arsenal în urmă cu două sezoane.

ADVERTISEMENT