Sport

Vine tsunami-ul! Valul uriaş de impozite propuse de Guvern poate distruge două industrii dintr-o lovitură: jocurile de noroc şi sportul românesc! Analiză Fanatik

Industria jocurilor de noroc reprezintă un sprijin financiar masiv în sportul românesc. Guvernul a propus o impozitare cu până la 40%, ceea ce ar putea produce un cutremur la toate nivelurile în industrie.
06.07.2022 | 19:35
Vine tsunamiul Valul urias de impozite propuse de Guvern poate distruge doua industrii dintro lovitura jocurile de noroc si sportul romanesc Analiza Fanatik
Industria jocurilor de noroc, cel mai important sponsor al sportului românesc. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Firmele din industria jocurilor de noroc reprezintă astăzi, cel mai important sprijin financiar pentru mai multe arii din sportul românesc. Fie că vorbim de federaţii, cluburi sau competiţii, companiile varsă anual zeci de milioane de euro în sportul românesc.

Ce înseamnă industria jocurilor de noroc în sportul românesc! Impozitarea cu 40% a câştigurilor ar putea produce un adevărat seism

Acest lucru este în pericol după decizia Guvernului de a impozita cu până la 40% a câştigurilor din pariuri şi jocuri de noroc. Coaliţia PNL – PSD discută o serie de măsuri care să atragă mai mulţi bani la bugetul de stat, în condiţiile în care economia este aproape de o nouă recesiune, iar inflaţia a ajuns la cote alarmante.

ADVERTISEMENT

Însă, impozitarea cu 40% a câştigurilor din jocuri de noroc ar putea produce un adevărat seism, din care pierzători ar putea ieşi atât statul, companiile care activează în această industrie, dar şi clienţii. Iar acest cutremur s-ar putea revărsa şi asupra sportului românesc.

Superbet, contract de 2 milioane de euro pe an pentru SuperLiga

FANATIK vă prezintă cu cifre, ce înseamnă implicarea caselor de pariuri în sportul românesc. Evident, fotbalul este ramura care beneficiază de cei mai mulţi bani din industria jocurilor de noroc, dar şi alte sporturi au putut să se dezvolte datorită parteneriatelor cu firmele de pariuri.

ADVERTISEMENT

Primă a ligă de fotbal a României a suferit un rebranding spectaculos în această vară după asocierea dintre LPF, eAD, alături de Superbet. Una dintre cele mai puternice companii din industria jocurilor de noroc virează 2 milioane de euro anual, bani care ajung la cluburi, alături de sumele încasate din drepturile tv.

12 din 14 echipe de primă ligă au parteneriate cu companii din industria jocurilor de noroc

Din acest sezon, prima ligă de fotbal a României este SuperLiga. Alături de schimbarea logo-ului, echipele se vor lupta pentru un nou trofeu, sistemul VAR va fi folosit la toate meciurile de campionat, iar sponsorii promit o mulţime de alte surprize care să ducă această competiţie la un nou nivel. În trecut, alte companii care activează în industria pariurilor au dat numele Ligii 1: Casa Pariurilor, respectiv Betano.

ADVERTISEMENT

Marea majoritate a echipelor din prima ligă au parteneriate cu o companie din industria jocurilor de noroc, iar încasările pe care le au din aceste parteneriate sunt vitale în bugetul, şi aşa vitregit de o mulţime de factori, al echipelor.

Ce sponsori din industria jocurilor de noroc au echipele de prima ligă: 

  • CFR Cluj – Pokerstars – 500.000 de euro/an
  • FCSB – Betano – 600.000 de euro/an
  • Universitatea Craiova – Betano – 300.000 de euro/an
  • Farul Constanţa – Superbet
  • Rapid Bucureşti – Superbet
  • FC Argeş – Mozzart Bet
  • U Cluj – Superbet
  • FC U Craiova – Casa Pariurilor
  • UTA Arad – are partener principal o companie de jocuri de noroc
  • FC Botoşani – Unibet
  • Petrolul Ploieşti – Mozzart Bet
  • Hermannstadt – Superbet
ADVERTISEMENT

Singurele formaţii din SuperLiga care nu au niciun parteneriat în zona jocurilor de noroc sunt CS Mioveni, Chindia Târgovişte, FC Voluntari şi Sepsi Sf. Gheorghe. Companiile de pariuri nu se limitează doar la parteneriatele cu echipele din SuperLigă.

Echipele care se bat la promovare au contracte de sponsorizare cu casele de pariuri

Casa Pariurilor este sponsorul ligii secunde pentru 200.000 de euro anual, mai multe echipe cu pretenţii de promovare având, la rândul lor, parteneriate cu conpanii din industria jocurilor de noroc:

  • Dinamo – Unibet (400.000 de euro) *sumă valabilă doar pentru SuperLiga
  • FC Buzău – Superbet
  • CSA Steaua – Get’s Bet
  • Poli Iaşi – Mozzart Bet

FRF ia 1,4 milioane de euro anual din contractul cu Fortuna!

Federaţia Română de Fotbal a semnat un contract de colaborare extrem de lucrativ cu Fortuna, pentru echipele naţionale de fotbal masculin şi feminin ale României. Compania plăteşte nu mai puţin de 1.4 milioane de euro anual Federaţiei.

Implicarea companiilor din industria jocurilor de noroc trece dincolo de graniţele fotbalului. Unul dintre cele mai importante turnee de şah din lume, Superbet Chess Classic, este organizat la Bucureşti.

Kasparov şi 8 dintre cei mai buni şahişti din lume, la Bucureşti!

Marele Gary Kasparov a fost prezent în Capitală, alături de 8 dintre cei mai buni jucători din lume. Fondul de premiere a fost de 350.000 de euro, asigurat de partenerul principal al evenimentului, Superbet, şi ceilalţi sponsori.

Cele mai puternice formaţii de handbal din România au parteneriate cu firme de pariuri. Superbet sponsorizează campioanele României la feminin şi masculin, Rapid, respectiv, Dinamo, în timp ce Game World este partener CSM Bucureşti.

Casele de pariuri, sponsorizări de sute de mii de euro la baschet, box şi raliuri!

Superbet este şi partenerul Federaţiei Române de Baschet, iar numele companiei este în fiecare sală de baschet la meciurile din Liga Naţională. În plus, mai multe formaţii din prima ligă, cum sunt Voluntari sau Sibiu au parteneriate cu case de pariuri.

Superbet, Unibet şi alţi sponsori sunt implicaţi şi în organizarea galelor de box, MMA sau kickbox din România. Datorită acestor parteneriate, organizatorii reuşesc să facă rost de fonduri pentru a organiza astfel de gale.

Campionatul Naţional de Raliuri poartă numele sponsorului Betano, mai mulţi piloţi având contracte de sponsorizate separat cu companii din zona pariurilor sportive, precum Simone Tempestini (Betano) sau Mihai Leu (Superbet).

Pe lângă sporturile în sine, companiile din industria jocurilor de noroc au mulţi ambasadori din lumea sportului: Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, Gabi Balint, Marius Lăcătuş, Bogdan Stelea, Cătălin Moroşanu, Benny Adegbuyi, Ciprian Marica, Anamaria Popoescu, Virgil Stănescu, Mihai Leu şi mulţi alţii.

Specialiştii consideră că impozitarea cu 40% a câştigurilor ar putea prăbuşi industria: “Firmele de jocuri nu vor mai da bani către bugetul de stat, că n-au de unde”

Însă, tot acest sprijin al companiilor din industria jocurilor de noroc este pus în pericol de măsurile de creştere bruscă şi consistentă a impozitelor. Specialiştii consideră că un impozit atât de mare riscă să prăbuşească întreaga industrie:

„Până când își vor da seama că au făcut o prostie, vor bloca toată activitatea! Nu va mai juca nimeni în acest fel. Firmele de jocuri nu vor mai da bani către bugetul de stat, că n-au de unde. 

Nu cred că un om logic poate pune un asemenea impozit! Nicăieri în lume nu vezi așa ceva!”, a declarat Sorin Constantinescu, unul dintre specialiştii industriei de jocuri de noroc din România.

Industria jocurilor de noroc virează la stat 600.000.000 de euro! 45.000 de angajaţi lucrează în domeniu

Sectorul jocurilor de noroc contribuie la bugetul de stat cu o sumă consistentă în fiecare an. Potrivit datelor publicate de Romslot, Romanian Bookmakers, Rombet și Asociația Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc din România, suma care ajunge la stat din taxe directe şi indirecte este de 600 de milioane de euro.

Pe lângă cei 600.000.000 de euro, industria are şi un număr de 45.000 de angajaţi. Însă, în această perioadă dificilă din punct de vedere economic, statul încearcă să impună o cotă de impozitare de 40% care riscă să prăbuşească industria şi să pună în pericol şi încasările de acum, după cum avertizează specialiştii din industrie.

Noile norme ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023

În prezent, cotele de impozitare sunt de 1%, 16% şi 25%. Procentele mai mari se aplică doar câştigurilor majore, de peste 13.000 de euro. Până la un premiu de 66.750 de lei, câştigătorul plăteşte 1% impozit. Între 66.750 lei și 445.000 lei, câştigătorul va plăti 16%, în timp ce, pentru sumele mai mari de 445.000 de euro va fi plătit un impozit de 25%.

În acest moment, se discută despre impozitarea progresivă a jocurilor de noroc. Astfel, românii vor plăti impozit de 10% pentru câștigurile sub 3.000 lei, 20% între 3.000 și 10.000 lei și 40% pentru câștigurile care depășesc 10.000 de lei. Modificările Codului Fiscal ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

“Există un dialog între industrie şi stat. Noi încercăm să punem la dispoziţie statului român cele mai bune practici din Uniunea Europeană, să le prezentăm cadrul aferent de taxare şi sperăm ca aceste lucruri să ducă la o rezolvare a problemei”, Vlastimir Vukadinovic, director de marketing Superbet

  • 600.000.000 de euro este suma virată de industria jocurilor de noroc către statul român
  • 40% este impozitul din câştigurile din jocuri de noroc pe care vrea să îl aplice statul
ADVERTISEMENT