News

Violeta, femeia care a scăpat din trei dezastre maritime. S-a aflat pe navele Olympic, Titanic și Britannic, dar a murit la 84 de ani, de inimă

Violeta Constanza Jessop este femeia de care se leagă trei povești memorabile. A murit la 84 de ani, în 1971, însă de-a lungul vieții a scăpat din trei dezastre maritime. A fost pe navele Olympic, Titanic și Britannic.
03.09.2022 | 15:56
Violeta femeia care a scapat din trei dezastre maritime Sa aflat pe navele Olympic Titanic si Britannic dar a murit la 84 de ani de inima
Violeta a supraviețuit la trei dezastre maritime de proporții. Femeia s-a aflat pe navele Olympic, Titanic și Britannic. Sursa foto: colaj Fanatik / wikipedia
ADVERTISEMENT

Violeta Constanza Jessop s-a născut pe 2 octombrie 1887, în Argentina. A fost primul dintre cei nouă copii ai imigranților irlandezi William și Katherine Jessop.

Violeta a supraviețuit la trei dezastre maritime de proporții. Femeia s-a aflat pe navele Olympic, Titanic și Britannic

În anii copilăriei, Violeta s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Medicii care au tratat-o i-au dat doar câteva luni de trăit, însă aceasta a dat peste cap toate pronosticurile specialiștilor și a reușit să învingă boala.

ADVERTISEMENT

Ulterior, argentiniaca de origine irlandeză avea să învingă și moartea. Nu o singură dată, ci de trei ori.

Copilăria Violetei nu a fost ușoară. Tatăl ei a murit când ea avea 16 ani, iar familia ei s-a mutat în Anglia. Tânăra a urmat o școală la o mănăstire și a avut grijă de sora ei cea mai mică, în timp ce mama lor era pe mare, lucrând ca stewardesă.

ADVERTISEMENT

Apoi, când mama ei s-a îmbolnăvit, Violeta a părăsit școala și a aplicat pentru a fi și ea stewardesă. În anul 1908, când avea 21 de ani, a obținut postul de stewardesă la firma Royal Mail Line, iar peste doi ani a ajuns la White Star Line.

Prima aventură periculoasă a Violetei, la bordul RMS Olympic

Din 1911, Violeta Jessop a fost angajată ca stewardesă pentru vasul White Star RMS Olympic, cea mai mare navă civilă de lux de la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Tânăra de doar 23 de ani era la bordul ambarcațiunii pe 20 septembrie 1911. A fost data la care Olympic a plecat din Southampton și a intrat în coliziune cu nava de război britanică HMS Hawke.

În urma accidentului naval nu au existat victime. Nava a revenit în port fără a se scufunda. Jessop a continuat să lucreze pe Olympic până în aprilie 1912, când a fost transferată pe nava Titanic.

ADVERTISEMENT

A urmat tragedia de pe Titanic. Peste 1.500 de morți. Violeta a supraviețuit

Pe 10 aprilie 1912, Titanicul, cel mai mare pachebot din lume la acea vreme, pleca din portul Southampton, Anglia, cu destinaţia New York.

Violeta s-a îmbarcat pe RMS Titanic ca stewardesă. Nava Titanic a lovit un aisberg la ora 02:30 a dimineţii zilei de 15 aprilie și s-a scufundat în Oceanul Atlantic. Au murit atunci 1.514 dintre cei 2.228 pasageri de la bord.

Violeta (24 de ani) s-a numărat printre pasagerii salvați de pe Titanic. Ulterior, aceasta a descris în memoriile ei momentul când privea echipajul încărcând bărcile de salvare. Ei i s-a ordonat să se urce în barca de salvare 16. În timp ce barca era coborâtă, unul dintre ofițerii de pe Titanic i-a dat un copil de care să aibă grijă.

La o zi după tragedie, Violeta și restul supraviețuitorilor au fost salvați de RMS Carpathia și duși în New York.

”Mi s-a ordonat să mă urc pe punte. Calm, pasagerii se plimbau. Am stat cu celelalte stewardese, uitându-ne la femeile care se despărțeau de soții lor înainte de a fi urcate în bărci cu copiii.

La scurt după aceea, un ofițer de navă ne-a ordonat să intrăm mai întâi în barcă (16) pentru a le arăta unor femei că sunt în siguranță. În timp ce barca era coborâtă, ofițerul strigă: Domnișoară Jessop. Ai grijă de acest copil. Și mi-a lăsat un copil în brațe”, scrie Violeta în memorii, conform Encyclopedia.

În timpul Primului Război Mondial, Violeta a supraviețuit după scufundarea navei Britannic

La patru ani distanță după scufundarea Titanicului, Violeta a scăpat dintr-o altă tragedie navală de proporții.

Tânăra lucra ca stewardesă pentru Crucea Roșie Britanică. Ea se afla la bordul HMHS Britannic în dimineața zilei de 21 noiembrie 1916, care fusese transformată într-o navă spital.

Aflată pe Marea Egee, nava e explodat inexplicabil. Violeta a apucat să sară în apă. Astfel a scăpat după ce și această navă s-a scufundat. Bilanțul tragediei: 55 de morţi.

Abia în 2016, în urma unei expediții majore de scufundări, s-a stabilit că explozia Britannic a fost cauzată de o mină de adâncime.

Violeta a murit la 84 de ani din cauza unor probleme cardiace

După finalul războiului, Violeta Jessop a continuat să lucreze ca stewardesă pe diverse nave.

În jurul vârstei de 30 de ani ea s-a căsătorit. Din anul 1950 s-a retras într-o locuință rustică din Great Ashfield, Suffolk (Anglia).

S-a stins din viață în 1971, la vârsta de 84 de ani. Cauza decesului femeii care supraviețuise la trei tragedii majore: o insuficiență cardiacă.

ADVERTISEMENT