News

Exclusiv. Previziunile medicului Virgil Musta despre evoluția COVID și în 2022: ”Acest virus își găsește mereu resurse, își schimbă structura și renaște”

Medicul Virgil Musta, una dintre cele mai cunoscute figuri în lupta contra COVID-19, a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre ce se va întâmpla în 2022 cu pandemia.
30.12.2021 | 10:20
Exclusiv Previziunile medicului Virgil Musta despre evolutia COVID si in 2022 Acest virus isi gaseste mereu resurse isi schimba structura si renaste
Previziunile medicului Virgil Musta despre evoluția COVID și în 2022
ADVERTISEMENT

Virgil Musta, medicul care a fost, de-a lungul ultimilor doi ani, în prima linie a luptei contra COVID-19, a vorbit despre ce se va întâmpla în 2022 și, chiar dacă nu are mari motive de optimism, speră că lucrurile se vor rezolva, în sfârșit.

Virgil Musta, despre sfârșitul pandemiei: ”M-aș bucura”

Virgil Musta a explicat pentru FANATIK că valul 5 al pandemiei de coronavirus nu va ocoli România și că, din păcate, cel mai probabil este să afecteze un mare număr de oameni. Cu toate acestea, speră medicul, acest val generat de tulpina Omicron ar putea fi ceva mai puțin costisitor în ceea ce privește numărul de pierderi de vieți omenești.

ADVERTISEMENT

”Probabil că la începutul anului ne vom confrunta și noi cu al 5-lea val. Foarte probabil vom avea un număr mare de cazuri din cauza contagiozității foarte ridicate a acestei noi tulpini, Omicron. Putem doar să sperăm că aceste cazuri nu vor fi la fel de severe ca cele din valul trei sau patru, din Delta”, spune Virgil Musta, pentru FANATIK.

Dar, până la verificarea exactă a unor statistici cu privire la  mortalitatea virusului, Virgil Musta rămâne circumspect. ”Încă nu se știe cât de severe vor fi cazurile, pentru că țările care sau confruntat cu acest virus, cu această tulpină, au o rată de vaccinare foarte mare.

ADVERTISEMENT

Valul 5 al pandemiei depinde de vaccinare

Ceea ce se știe acum este că pacienții care sunt vaccinați nu fac, în majoritatea lor, forme severe. Vom vedea cum va evolua pandemia și severitatea ei prin prisma faptului că noi avem o rată de vaccinare foarte scăzută”, spune Musta.

În altă ordine de idei, apariția acestui val 5 al pandemiei a fost o surpriză cât se poate de neplăcută pentru medicii din toată lumea, nu doar pentru el. ”M-aș bucura să se termine această pandemie măcar în 2022. Noi speram ca acest val 4, Delta, să fie ultimul val, dar acest virus este foarte înșelător.

ADVERTISEMENT

Își găsește, de fiecare dată, resurse, schimbă structura și renaște. Așa că nu pot spune dacă este ultimul an de pandemie. M-aș bucura, dar trebuie să fim circumspecți cu privire la pandemia asta”, a mai spus Virgil Musta.

Tulpina Omicron, o necunoscută pentru România în acest moment

Chiar dacă, acum, autoritățile discută cu cea mai mare seriozitate despre tulpina Omicron și apariția unui val 5 al pandemiei, lucrurile sunt extrem de neclare pentru medicii de la noi. Iar asta pentru că, până acum, tulpina Omicron, devenită dominantă, a fost studiată în țările în care rata de vaccinare este mult superioară României.

ADVERTISEMENT

”Nu sunt pesimist, dar trebuie să spun că toți trebuie să fim foarte prudenți. Am tot văzut o atitudine înșelătoare care susține că nu trebuie să ne facem probleme pentru că este mai puțin periculos acest val provocat de Omicron. Pentru că așa au spus englezii, danezii…

Da, este adevărat, studiile lor au arătat acest lucru, dar în condiții total diferite față de cele de la noi din țară. Eu consider că trebuie să fim prudenți pentru a nu avea surprize neplăcute. Noi avem, totuși, o rată de vaccinare foarte scăzută în comparație cu alte țări”, a explicat, pentru FANATIK, medicul Virgil Musta.

Mai mult, recomandă el, în următoarea perioadă ar fi necesar ca toți românii să respecte anumite reguli. ”Pe perioada în care crește valul pandemic ar fi bine să respectăm regulile de igienă, restricțiile, purtatul măștii pentru a evita contaminarea. Această tulpină este foarte contagioasă, iar numărul de cazuri va crește foarte rapid.

Dacă vor fi și forme moderate sau severe, dacă vor fi afectate persoane cu factor ridicat de risc, se va colmata sistemul de sănătate, se va produce din nou o presiune uriașă asupra sistemului medical”, a mai precizat Virgil Musta.

Ce trebuie să facem de Revelion? Sfaturile medicului

Când vine vorba de Revelion, medicul Virgil Musta face o serie de recomandări clare. Și, în exclusivitate pentru FANATIK, a oferit câteva sfaturi cu privire la petrecerile pe care, cu nerăbdare, le așteaptă toată lumea când vine vorba de intrarea în Noul An, în 2022.

”De Revelion recomand ca oamenii să fie prudenți. Acum, la noi, numărul de cazuri este scăzut, ceea ce e foarte bine. Dar există riscul, dacă se vor face petreceri cu număr mare de persoane, mai ales cu persoane care vin din Europa unde valul cinci este în plin avânt, să se contamineze și alții și, practic, să importăm acest val și la noi în țară.

Eu aș recomanda ca petrecerile să fie mai mult în familie, cu persoane cunoscute, și să fie respectate regulile de igienă și de distanțare, să fie bine aerisite spațiile”, a explicat Virgil Musta. Și, încă o dată, a făcut apel la câteva măsuri importante cu privire la prevenția împotriva COVID-19.

”O igienă riguroasă a mâinilor, o distanțare socială minimă, măcar în locurile publice și vaccinarea sunt soluțiile pentru a învinge pandemia”, spune medicul Virgil Musta pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT