News

Video. Virgil Popescu, despre situația facturilor la energie. “Furnizorii au greșit. Au emis facturi fără compensare, fără plafonare”

Situația facturilor la energie a stârnit indignare la nivelul întregii țări. Ministrul energiei, Virgil Popescu, consideră că furnizorii au greșit, deoarece au emis facturi fără compensare sau fără plafonare
10.01.2022 | 23:49
Video Virgil Popescu despre situatia facturilor la energie Furnizorii au gresit Au emis facturi fara compensare fara plafonare
ADVERTISEMENT

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre situația facturilor la energie. Acesta este de părere că furnizorii au greșit, deoarece au emis facturi la energie electrică şi gaz fără compensare sau fără plafonare.

Virgil Popescu, despre situația facturilor la energie. “Furnizorii au greșit. Au emis facturi fără compensare, fără plafonare”

Situația facturilor la energie este un subiect destul de controversat în ultima perioadă.

Invitat la o emisiune TV, ministrul energiei și-a expus punctul de vedere în acest caz.

Virgil Popescu consideră că furnizorii au făcut o greșeală, deoarece nu ar fi trebuit să emită facturi fără compensare sau fără plafonare.

ADVERTISEMENT

Ministrul dă și un exemplu de un astfel de furnizor care a început să remedieze situația de abia după un control al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

“Furnizorii au greşit. Au greşit pentru că au emis facturi către oameni fără compensare, fără plafonare. Un mare furnizor, nu-i dau numele, până astăzi a dat drumul la facturi fără să aplice legea.

ADVERTISEMENT

Abia astăzi, probabil în urma controlului declanşat de către Autoritatea de Protecţia Consumatorului solicitat de mine săptămâna trecută pentru a verifica la absolut toţi furnizorii de energie electrică şi gaze naturale dacă aplică legea, abia în urma acestui control, care a pornit şi avansează, au început să emită facturi”, a mai spus acesta.

Explicațiile furnizorilor de energie electrică

Luați la întrebări, furnizorii de energie electrică au avut tot felul de explicații, pe care ministrul nu le consideră plauzibile.

ADVERTISEMENT

“Toţi au dat, să zicem aşa în ghilimele, vina pe faptul că a trebuit să-şi adapteze programele informatice. Atât de greu să fie să-ţi adaptezi un program informatic pentru a face nişte scăderi înmulţiri, împărţiri?…Că până la urmă lucrurile sunt simple…”, a menționat acesta.

Virgil Popescu chiar se întreabă dacă furnizorii nu au premeditat această situație, cu motivul de a-și bate joc de cetățeni.

ADVERTISEMENT

“Stau să mă gândesc dacă nu fac cumva aşa intenţionat ca să îşi bată joc de oameni… Să ştiţi că seara stau să mă gândesc… Oare ce o fi aşa greu să emiţi facturi cum trebuie?”, a mai spus ministrul energiei.

Virgil Popescu cere facturi corectate pentru toți oamenii

Vizibil indignat de această situație, ministrul energiei, Virgil Popescu, cere furnizorilor să își facă treabă și să dea facturi corectate tuturor cetățenilor.

“Eu totuşi, fac un apel către toţi furnizorii să-şi revină şi să dea drumul la facturile corectate la absolut toţi oamenii. Oamenii au nevoie de bani. Nu trebuie să le bage mâna în buzunar. Este suficient, este gata, ajunge. Trebuie să înceapă să-şi facă treaba dacă n-au făcut-o până acum”, a declarat acesta.

Ministrul îi avertizează pe furnizori că vor fi demarate controale astfel încât să nu se mai întâmple situații de acest fel.

“În statul acesta există mai multe organe de control. Există Protecţia Consumatorului care a acţionat foarte repede, există Autoritatea de Reglementare în Energie, care ar trebui şi ea să demareze un control, există Consiliul Concurenţei pentru lucruri mai mari, dacă sunt înţelegeri de tip cartel şi evident, există şi Antifrauda, care şi ea este la ANAF, care îşi ia este într-un control tematic absolut pe toată energia şi aşteptăm să vedem rezultate.

Eu cred că absolut toţi toate instituţiile statului trebuie să lucreze mână în mână, împreună şi cu noi, cu Ministerul Energiei, cu guvernul, în aşa fel încât să se pună o dată ordine în această în această piaţă a energiei, în această facturare”, a mai precizat Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT