News

Vizită surpriză la Bucureşti. Ministrul de interne al Austriei, vehement împotriva aderării României la Schengen, vine să discute cu Lucian Bode

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, face o vizită surpriză la București. Vorbim de o voce vehementă împotriva aderării României la Schengen.
24.04.2023 | 16:36
Vizita surpriza la Bucuresti Ministrul de interne al Austriei vehement impotriva aderarii Romaniei la Schengen vine sa discute cu Lucian Bode
Ministrul de interne al Austriei, vizită la București. Ce a spus Gerhard Karner despre scopul deplasării în România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, o voce vehementă împotriva aderării României la Schengen, face o vizită surpriză la București. Oficialul de la Viena va avea o întâlnire cu omologul său Lucian Bode.

Ministrul de interne al Austriei, vizită la București. Ce a spus Gerhard Karner despre scopul deplasării în România

Alături de cancelarul Karl Nehammer, ministrul de interne de la Viena, Gerhard Karner, a fost una dintre cele mai vehemente voci contra aderării României la spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

După Consiliul JAI din decembrie 2022, el explica de ce a refuzat accesul țării noastre în spațiul de liberă circulație. ”Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României în acest moment. Pentru că Schengen nu funcționează în acest moment. Altfel nu am avea 75.000 de migranți neînregistrți în Austria.

Și am sugerat amânarea aderării și votarea din nou în septembrie, de exemplu. După această fază poți spune: s-a întâmplat ceva, au fost implementate măsurile pe care Comisia Europeană le-a anunțat? Hârtia are răbdare, acțiunea este importantă”, a spus el, pe 9 decembrie.

ADVERTISEMENT

Între timp, sunt semne că Austria ar putea deschide o portiță către aderarea României la Schengen. Miercuri, 26 aprilie, ministrul austriac va fi prezent la Bucureşti. El va avea discuţii bilaterale cu omologul său român Lucian Bode, scrie presa austriacă.

Potrivit publicației Exxpress.at, scopul deplasării lui Karner în România este chestiunea legată de traficul de persoane şi de abuzuri în materie de politică de azil. De notat că vizita oficialului austriac la Bucureşti reprezintă o premieră pentru acesta.

ADVERTISEMENT

Karner, înainte de a ajunge la București: ”România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii”

Presa austriacă punctează că o altă temă fundamentală pe masa discuțiilor dintre cei doi oficiali va fi situaţia migraţiei în UE. Vorbim ”în special de lupta comună împotriva traficului de migranţi şi a abuzurilor în materie de azil, precum şi protecţia frontierelor externe”.

”România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens.

ADVERTISEMENT

Numai un management funcţional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără graniţe în cadrul Uniunii Europene”, a declarat ministrul austriac de interne, înainte de vizita în țara noastră.

Sursa citată mai adaugă că Gerhard Karner s-a întâlnit, vineri, cu ambasadorul României la Viena. Cei doi au avut o convorbire telefonică video cu omologul său român.

ADVERTISEMENT
Tags: