Sport

Dialog halucinant în fotbalul românesc: „Tată, eşti primar! Dacă timp de 5 luni n-ai aduce niciun ban la familie, ai mai intra în primărie?”. Exclusiv

Călin Morar este primarul comunei Crişeni, cea mai bogată în judeţul Sălaj, şi tatăl lui Vlad Morar, cel mai bun dinamovist din derby-ul cu Rapid. Edilul a povestit dialogul fabulos pe care l-a avut cu fiul său.
14.03.2022 | 00:11
Dialog halucinant in fotbalul romanesc Tata esti primar Daca timp de 5 luni nai aduce niciun ban la familie ai mai intra in primarie Exclusiv
Vlad Morar și Călin Morar. Sursa foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Vlad Morar a ajuns în această iarnă la Dinamo, din postura de jucător liber. Însă această “libertate” a fost plătită scump de atacant. A renunţat la 52.000 de euro, restanţe salariale, pentru a putea deveni liber de la Gaz Metan, echipă aflată în colaps.

Morar a fost cel mai bun jucător al lui Dinamo în meciul cu Rapid, scor 1-3, reușind să înscrie și primul său gol în tricoul “câinilor”. Atacantul a venit pentru a da o mână de ajutor la salvarea de la retrogradare, iar după primele meciuri s-a impus printre titulari în echipa lui Uhrin.

ADVERTISEMENT

Dialog halucinant în fotbalul românesc: „Tată, eşti primar! Dacă timp de 5 luni n-ai aduce niciun ban la familie, ai mai intra în primărie?”

Călin Morar, tatăl fotbalistului, este primar al comunei Crişeni, cea mai bogată din judeţul Sălaj, localizată la 6 km de Zalău. Edilul ne-a primit la sediul primăriei, fiind foarte deschis să vorbească despre sport şi despre parcursul fiului său în fotbalul românesc, mai ales că i-a fost alături la fiecare pas:

“N-am avut concedii. Că tot mă întreabă lumea ce să facă pentru a ajunge cum e Vlăduţ. Să îţi rupi tot timpul tău şi să îl dedici lui. Şi să nu te bagi peste antrenor. Dacă mergeţi la competiţiile de nivel juvenil, o să vedeţi părinţi pe garduri. Urlă la fiul său şi îi dă indicaţii. E inacceptabil aşa ceva”, este încălzirea pe care o face edilul.

ADVERTISEMENT
Călin Morar, edilul din Crişeni şi tatăl lui Vlad Morar. Sursa: sportpictures.eu
Călin Morar, edilul din Crişeni şi tatăl lui Vlad Morar. Sursa: sportpictures.eu

“În tinereţe, derby-urile Dinamo – Steaua erau duse la extrem. Le puneam cruci pe uşile de la apartamente”

Călin Morar este un mare suporter al celor de la Dinamo. Chiar dacă echipa are probleme financiare, este bucuros că fiul său este “câine”, povestind şi cum se trăiau derby-urile Steaua – Dinamo pe vremuri în sat:

“În localitatea Crişeni mai este un grup de dinamovişti. În tinereţe, derby-urile Dinamo – Steaua erau duse la extrem. Le făceam steaguri negre şi mergeam pe la suporterii pe care îi ştiam în sat că ţin cu Steaua să le punem la uşi. Eram cu cumnatul meu, Alin, dar toţi îi spunem “Borcea”. Le puneam cruci pe uşile de la apartamente”, a povestit cu zâmbetul pe buze Morar senior.

ADVERTISEMENT

Vlad Morar, sponsor în fotbalul românesc: “Dacă vă spun că sunt aproape 5 miliarde pe care i-a lăsat…”

Atacantul în vârstă de 28 de ani nu este unul dintre jucătorii norocoşi. Deşi a câştigat un titlu de campion cu Viitorul (actuala Farul) şi o Cupă a României cu Petrolul Ploieşti, Morar a fost unul dintre fotbaliştii care au fost nevoiţi să plătească din propriul buzunar managementul financiar deficitar de la diverse echipe, totalul la care a renunţat fiind de peste 100.000 de euro:

“Dacă vă spun că sunt aproape 5 miliarde prin care familia Morar prin Vlăduţ Morar i-a lăsat în fotbalul românesc… Am mai investit vreo 3 miliarde în el, dar este datoria mea de părinte. Am aproape 800.000 de kilometri cu el şi cu soţia mea, peste tot”, a povestit edilul din Crişeni.

ADVERTISEMENT

Vlad Morar a fost nevoit să renunţe la 78.000 de lei când a fost declarat falimentul Rapidului, a renunţat la 9000 de euro ca să devină jucător liber şi să poată semna cu Viitorul, iar în această iarnă a renunţat la salarii în valoare de 52.000 de euro pentru a putea pleca de la Mediaş. Nici acum nu a ajuns la un club bogat, însă, măcar Dinamo plăteşte salariile la timp.

Comuna Crişeni, cea mai bogată din judeţul Sălaj
Comuna Crişeni, cea mai bogată din judeţul Sălaj. Sursa: Fanatik

“Nimic nu rămâne neplătit. Gol la UTA, gol la Hagi, gol cu Rapid. N-a scăpat nicio echipă de la care a plecat cum a plecat. Nu poţi să îl dai afară pe golgheterul echipei doar pentru că nu îşi prelungeşte contractul”, Călin Morar

Vlad Morar, încăpăţânat ca şi tatăl, primar: “Spunea şi bunica mea, dacă ai boi în jurul tău, atâta trebuie să îi scarpini până când se pun pe coadă”

Tatăl lui Vlad Morar ținea minte cu meticulozitate fiecare gol marcat de atacant, având mari emoții de fiecare dată când intră pe teren. Acum a ajuns la Dinamo, însă “Vlăduț”, cum îl mai alintă tatăl său, a început fotbalul pe terenul din Crișeni:

“Până pe la 30 de ani, mă regăsesc foarte bine în el. Am crezut că nu numai eu am dreptate. Spunea şi bunica mea, dacă ai boi în jurul tău, atâta trebuie să îi scarpini până când se pun pe coadă. De acolo poţi să discuţi cu el, cât vrei. Azi am învăţat să mai plec capul.

Fotbalul l-a început pe iarba din Crişeni, la Juventus Crişeni se numea echipa. La 8 ani şi jumătate a început fotbalul. A jucat pe semnătură. Mi-am luat angajamentul dacă păţeşte ceva.

Orice timp liber acolo mi l-am dedicat. Este o mare realizare. La trei ani şi jumătate făcea 10-12 duble, la patru ani şi jumătate îşi punea mingea pe cap. Am luat-o sub formă de joacă”.

“De ce ne terminăm noi juniorii? Că toată lumea vrea performanţă la 14-15 ani”

Vlad Morar a plecat apoi la Viitorul, iar după ce a fost ales la concursul “Vreau să fiu mare” a ajuns la Academia lui Gică Popescu. Numai că scăderea mediilor şcolare l-au făcut pe edil să îşi aducă fiul înapoi acasă:

“Apoi a avut o perioadă la Viitorul. Mi-am dat seama că nu pot să îl controlez şi se ridică, la nivel de calităţi. De ce ne terminăm noi juniorii? Că toată lumea vrea performanţă la 14-15 ani. Toţi vor să iasă în faţă cu rezultate. Şi la 17 ani au butuci de picioare. Dacă îl încarci şi îl forţezi să câştigi turnee, îl nenoroceşti la vârsta aia.

“Îl pierdeam ca şi om, în general, în viaţă”

A fost acel concurs “Vreau să fiu mare”, organizat de Gillette. A fost ales din 12.800 de copii, în cei 11 la Academica Gică Popescu. Ni s-a făcut ofertă să rămânem acolo. Din păcate, Vlăduţ, care avea o medie de 9,40 – 9,50, coborâse la 8 şi ceva. Îl pierdeam ca şi om în general în viaţă.

Ne-am întors acasă la Zalău, la Viitorul, la Daniel Sabou, un an de zile. Apoi a plecat la Academie la profesorul Mihai Georgescu. A fost acasă la noi de trei ori înainte să îl ia. Vlad avea 14 ani. L-a dezbrăcat de trei ori să îl vadă din punctul de vedere al evoluţiei şi a mers la Academia Ardealul”, povesteşte Călin Morar.

“A fost introdus în minutul 88, în minutul 91 a dat gol la debut”

Fotbalistul a debutat cu gol în Liga 1, la vârsta de 17 ani, într-un meci cu Gaz Metan Mediaş, pe vremea când “Şepcile roşii” erau conduse de Claudiu Niculescu. De acolo a ajuns la Petrolul, unde a câştigat primul său trofeu, Cupa României:

“A fost o tranzacţie între juniorii de la Ardealul şi U Cluj. Venise domnul Walter şi 13 copii au plecat la U Cluj, împreună cu Mihai Georgescu. El a debutat la 17 ani şi 9 luni, culmea, într-un meci cu Gaz Metan Mediaş.

Atunci se construia Cluj Arena. Antrenor era Claudiu Niculescu. A fost introdus în minutul 88, în minutul 91 a dat gol la debut. De acolo a urmat episodul Petrolul Ploieşti, cu grupul de jucători plecat de la U Cluj la Petrolul. A câştigat Cupa României la 19 ani”.

“A venit oferta de la Beitar Ierusalim. Nu ştiam că fanii au 30% din acţiuni la echipă”

Edilul vorbeşte cu regret despre prima experienţă în străinătate a fiului său, Beitar Ierusalim, în vara anului 2015. Lucrurile nu au mers bine de la început şi după o lună, Vlad Morar a rămas liber de contract, dar şi fără posibilitatea de a se transfera:

“A venit oferta de la Beitar Ierusalim. Nu ştiam că fanii au 30% din acţiuni la echipă. Unul dintre cele mai mari grupuri de fani din Europa. Restul de acţiuni erau ale patronului Eli Tabib, om de afaceri stabilit în Statele Unite. Puteai vorbi cu el doar la 3 sau 4 noaptea.

Am ajuns acolo. După trei zile, Beitar juca la Charleroi în cupele europene. Am văzut meciul pe un site. Acolo a fost un mare scandal. Au pierdut meciul cu 3 sau 4 la zero. În minutul 88, era 1-0. Au dat afară doi sau trei jucători după meci.

“Contractul nu a fost înregistrat şi au început frecuşurile ca Vlăduţ să plece fără niciun ban”

Erau 9000 de suporteri ai lui Beitar la Cherleroi. Au dat foc stadionului. O nebunie. Eli Tabib s-a întors la Ierusalim. I-a făcut în tot felul pe suporteri şi a rupt legătura. În contractul încheiat între U Cluj şi Beitar, în termen de 30 de zile, israelienii trebuiau să plătească suma de x pentru U Cluj.

Patronul a rupt orice legătură, contractul nu a fost înregistrat şi au început frecuşurile ca Vlăduţ să plece fără niciun ban. O întreagă tevatură”, a povestit Călin Morar.

“Cu mânuţa lui Vlăduţ, 9.000 de euro s-au dus din nou, ca să poată ajunge la Hagi”

Edilul povestea relaxat cu lux de amănunte echipele pe la care a trecut “Vlăduţ”. Ştia câte meciuri a jucat, câte goluri şi câte pase decisive a marcat. După experienţa nefericită de la Beitar Ierusalim a venit triumful carierei, titlul de campion cu Viitorul:

“Ne-am întors în luna septembrie, perioada de transferuri fiind încheiată. În toamnă am semnat cu Târgu Mureş, un club la care era Dan Alexa. Am mers pentru el. Apoi a venit telefonul de la domnul Hagi, care a spus că îl doreşte pe Vlăduţ la Viitorul.

Era în formă, marcase 8 goluri. Dar, din nou pe minus. Clubul a fost în insolvenţă, cu administrator judiciar. Hagi mi-a spus: “Primare, ţi-l iau, dar să fie liber de contract!”.

Pe data de 5 ianuarie plecau în cantonament, noi pe data de 4 noi discutam cu oamenii de acolo termenii rezilierii. Cu mânuţa lui Vlăduţ, 9.000 de euro s-au dus din nou, ca să poată ajunge la Hagi.

Am ajuns la Hagi. Acolo 85% din meciuri a fost titular. A dat şase goluri şi a pus o cărămidă la câştigarea titlului de către Hagi”, a povestit Călin Morar.

Vlad Morar, în tricoul celor de la Viitorul. Sursa: sportpictures.eu
Vlad Morar, în tricoul celor de la Viitorul. Sursa: sportpictures.eu

De la titular în echipa campioană, la echipa a doua: “Nu ne-am înţeles la perioada contractuală”

De la titular în echipa campioană, Vlad Morar a trecut direct în echipa a doua. Atacantul nu s-a înţeles la perioada contractuală cu Viitorul, actuala Farul, şi a fost tras pe linie moartă de Gică Hagi:

“A fost perioada în care deşi discutasem altceva, nu ne-am înţeles la perioada contractuală. Vlăduţ a fost trimis la echipa a doua, asta este problema strict a conducerii.

Poate că fiecare dintre noi regretăm. Apoi, Vlad face un pas… cred că e pentru prima dată când nu discută cu mine, semnează cu Bogdan Apostu şi pleacă în Grecia la Panetolikos. Deşi au apărut oferte de la echipe de la primele trei locuri din Polonia”.

Călin Morar, dinte împotriva impresarului Bogdan Apostu: “Este cel care conduce clubul UTA. Despre morţi numai de bine”

Călin Morar se schimbă la faţă când vorbeşte de Bogdan Apostu, despre care spune că este motivul pentru care fiul său a ratat două oferte foarte bune din străinătate, dar şi pentru experienţa nefericită de la UTA Arad:

“Oferta din Polonia era foarte bună. UTA a fost un episod în care impresar i-a fost Bogdan Apostu. Este cel care conduce clubul UTA. Despre morţi numai de bine”, a spus încruntat edilul.

Panetolikos, echipa la care a avut cele mai consistente evoluţii: “În primul an, a marcat 10 goluri, patru pase de gol”

Deşi se simţea în voce că nu era de acord cu plecarea la Panetolikos, Călin Morar motivând că avea oferte mai bune, atacantul a avut cele mai consistente evoluţii în Grecia, unde a jucat peste 50 de meciuri, reuşind să marcheze 16 goluri:

“În Grecia se joacă fizic. O agresivitate dusă la limita sportivităţii. Am fost la 10 meciuri acolo şi a venit PAOK cu 11.000 de oameni după ei. În stadionul de 26.000, nu ştiai dacă e alb-negru sau cum e. Cei de la Dinamo şi Rapid sunt mici copii faţă de ceea ce este în Grecia.

În primul an, a marcat 10 goluri, patru pase de gol. A dat un gol care a stat pe CNN două săptămâni. L-am întrebat pe Bogdan Apostu cum de nu apare nimic. Nu vreau să intru pe o latură, dar informaţiile noastre sunt că au fost oferte de la AEK Atena. Dar nu a mai ajuns.

În al doilea an a marcat şase goluri în prima parte a campionatului. Apoi a avut o mică problemă, dar l-au forţat. În general, accidentarea se vindeca natural, erau nişte microrupturi. A făcut o greşeală, întorcându-se în România. I-a cerut patronului de la Panetolikos un lot de cupe europene. Promisiunea a fost acceptată, dar nu s-a mai făcut nimic”, a declarat Morar senior.

Vlad Morar, la prezentarea la Panetolikos
Vlad Morar, la prezentarea la Panetolikos

Coşmar la Gaz Metan Mediaş! A renunţat la 52.000 de euro pentru a deveni jucător liber

După experienţele scurte de la Voluntari şi UTA Arad, pentru Vlad Morar a urmat transferul la Gaz Metan Mediaş, care s-a transformat imediat într-un coşmar din cauza problemelor financiare cu care s-a confruntat clubul.

Pentru a deveni jucător liber a trebuit să renunţe la 52.000 de de euro, restanţe salariale. Fotbalistul nu a văzut niciun ban timp de şase luni, însă fotbaliştii lui Ilie Poenaru au sperat până în ultima clipă că lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Nu s-a întâmplat şi Gaz Metan s-a dezintegrat.

“Vlad mi-a pus întrebarea: «Tată, eşti primarul comunei Crişeni, cea mai bogată din judeţul Zalău. Dacă tu te-ai întoarce timp de 5 luni de zile la familie şi n-ai aduce niciun ban, te-ai mai întoarce în primărie?»”

Călin Morar a dezvăluit pentru FANATIK dialogul fabulos pe care l-a avut cu fiul său referitor la problemele financiare: “Nu ştiu câţi dintre noi ar putea. Ştiţi ce m-a întrebat fiul meu? Legat de chestiunea asta cu banii. Suntem o familie care nu ne dau banii afară din casă. Părinţii mei, bunicii mei, de când îi ştiu, cărămidă cu cărămidă au clădit. Şi astăzi, doar prin muncă, familia Morar are o linişte financiară, fără să fur de la nimeni 1 leu.

Vlad mi-a pus întrebarea: «Tată, eşti primarul comunei Crişeni, cea mai bogată din judeţul Zalău. Dacă tu te-ai întoarce timp de 5 luni de zile la familie şi n-ai aduce niciun ban, te-ai mai întoarce în primărie?». Domnilor, ce să îi răspund fiului meu?

“Este o sumă destul de importantă. I-am spus să nu îşi facă griji pentru ziua de mâine, pentru copil”

Am rămas blocat. N-am avut ce să-i spun. A zis: «Mă simt umilit, batjocorit!». Au venit jucători în casă la Vlăduţ după discuţiile cu conducerea. Erau cu ochii în lacrimi. Oameni la 30 şi ceva de ani, cu credite. Sunt oameni care au făcut investiţii şi sunt în imposibilitatea de a plăti. În spatele omului ăla este o familie.

Este o sumă destul de importantă. I-am spus să nu îşi facă griji pentru ziua de mâine, pentru copil. El şi-a pus şi deoparte. Dar în perioada de 6-7 luni în care a fost neplătit de acolo a luat.

De unde să ia? Nu există vreodată să spun vreodată “nu” familiei sau apropiaţilor. Tatăl meu mi-a spus să nu spun “nu” omului care cere ajutorul, pentru că poate fi singura dată când bate la uşă”, a povestit Călin Morar.

Edilul vrea să dezvolte sportul în localitate!

Edilul îşi doreşte să dezvolte infrastructura sportivă din localitate astfel încât mai mulţi “Morari” să ajungă să joace la un nivel de performanţă şi a demarat mai multe proiecte în acest sens. Morar cel mic are o altă misiune, poate la fel de grea, să pună umărul la salvarea de la retrogradare a celor de la Dinamo.

Primarul Călin Morar, despre investiţiile în infrastructura comunei Crişeni. Sursa foto: Fanatik
Primarul Călin Morar, despre investiţiile în infrastructura comunei Crişeni. Sursa foto: Fanatik

“Vlăduţ Morar e puţin mai introvertit. El dacă avea comunicarea mea şi ambiţia mea, ajungea departe”, Călin Morar

  • 28 de ani are Vlad Morar
  • 100.000 de euro este suma la care a fost nevoit să renunţe fotbalistul din diverse contracte în Liga 1
ADVERTISEMENT