News

Vladimir Putin declară război statelor UE. “E un semnal clar că situaţia s-a înrăutăţit”

25.02.2021 | 18:16
Vladimir Putin declara razboi statelor UE E un semnal clar ca situatia sa inrautatit
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin atacă din nou! Președintele rus a cerut serviciilor secrete să stopeze „politica occidentală agresivă”, care ar avea ca obiectiv stoparea dezvoltării economice a țării sale. Prin mesajul său, Putin s-a alăturat ministrului de externe Serghei Lavrov. Reacțiile oficialilor ruși au trezit un val de proteste, inclusiv la București. 

Potrivit liderului de la Kremlin, „ne lovim de așa-numita politică de îngrădire a Rusiei. Nu este vorba despre competiție, un lucru firesc în relațiile internaționale, ci este o politică extrem de agresivă și consecventă, menită să ne perturbe dezvoltarea, să creeze probleme de-a lungul perimetrului nostru apropiat, prin provocarea instabilității interne și subminarea valorilor care unesc societatea rusă”.

ADVERTISEMENT

Analistul politic Cristian  Pîrvulescu a declarat, în pentru FANATIK, că „problema sancțiunilor ce urmează a fi adoptate împotriva Rusiei trebuie dezbătută la nivelul Consiliului de Miniștri al țărilor membre UE. Însă, dezbinarea din interior este o mare problemă, iar chestiunea refugiaților și a azilului în interiorul UE învrăjbește foarte mult statele membre. Din acest motiv este dificil de găsit o politică nouă, comună, de solidaritate. Sancțiunile trebuie să fie dure, atât de natură economică, cât și de natură politică, inclusiv prin retragerea unor reprezentanți și ambasadori de la Moscova. Ar fi un semnal foarte clar că situația s-a înrăutățit și nu din cauza Uniunii Europene, ci din cea a Rusiei, care nu este dispusă să respecte angajamentele sale privind drepturile omului”. 

Analistul politic Cristian Pîrvulescu (sursa PH-online.ro)
Analistul politic Cristian Pîrvulescu (sursa PH-online.ro)

Cristian Pîrvulescu, despre lipsa de unitate la nivelul UE: „Ungaria și Bulgaria nu sunt de acord cu sancțiuni dure împotriva Moscovei”

Analistul politic a subliniat: „Am asistat la o reacție tipică pentru Vladimir Putin. Nu este pentru prima oară când acesta acuză Occidentul. Declarația sa trebuie pusă în contextul în care a luat decizia de a ridica foarte mult cuantumul amenzilor pentru protestatari, în limita legii din anul 2012, privind agenții străini. Acum, a făcut o cerere publică serviciilor secrete, din care el însuși provine și pe care le cunoaște foarte bine, pentru a interveni împotriva Occidentului”.

ADVERTISEMENT

Însă, aplicarea unor sancțiuni dure regimului de la Moscova se lovește de lipsa de unitate la nivelul Uniunii Europene. „Problema care apare este că sunt țări, precum Ungaria (și nici Bulgaria nu este departe de această situație), care nu sunt de acord cu măsuri mai dure împotriva Rusiei. Și, din acest punct de vedere, este nevoie de o politică activă, nu meditativă”, a continuat analistul politic.

De altfel, Cristian Pîrvulescu a amintit că nu este pentru prima oară când regimul condus de Vladimir Putin reacționează într-un asemenea mod: „Președintele rus a mai făcut această cerere în timpul vizitei Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, Josep Borell, la Moscova, când Putin a expulzat trei diplomați occidentali. Rusia încearcă să folosească momentul pentru a transmite, în primul rând în interior, mesaje puternice împotriva UE. Acest lucru nu ne miră, dar, pe de altă parte, ne obligă ca, la nivelul UE, să adoptăm politici mai consecvente în privința Rusiei. Ca să vă dau un exemplu, după vizita lui Josep Borell la Moscova, sancțiunile au fost foarte slabe. Este nevoie ca miniștri de externe din statele membre UE să fie mult mai activi. Este necesară o politică de răspuns foarte puternică!”.

ADVERTISEMENT
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov (sursa hepta.ro)
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov (sursa hepta.ro)

„Lavrov a transmis celor care încearcă să cumpere vaccinul rusesc să-și schimbe poziția față de SUA și de UE”

Potrivit France Presse, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a lansat într-un rechizitoriu anti-occidental, în timpul intervenției sale prin videoconferință, la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, unde a criticat „egoismul țărilor occidentale și dorința lor de a profita de pe urma pandemiei, pentru a pedepsi guvernele indezirabile”.

Lavrov a criticat și „intoleranța față de punctele de vedere alternative, manifestată de aceia care, de decenii, predică libertatea de exprimare în lumea întreagă”, oferind exemplul interzicerii recente a unor televiziuni rusești în Ucraina și în Țările Baltice, precum și interdicțiile impuse pe rețelele de socializare americane.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, „Serghei Lavrov nu a făcut altceva decât să continue mesajul lui Putin și să transmită statelor care încearcă să cumpere vaccinul rusesc că trebuie să-și schimbe poziția față de SUA și de Uniunea Europeană. Mai întâi a fost atacată UE, dar și Administrația Biden, care are o poziție tranșantă față de situația drepturilor omului în Rusia”.

1000 de hackeri ruși „la butoane” și fantoma lui Navalnîi, care compromite legitimitatea președintelui rus

„Apropo de declarațiile lui Putin și Lavrov, deja hackerii ruși – și se vorbește despre existența a 1000 de ingineri care au coordonat un atac împotriva instituțiilor americane – au început aceste reacții agresive, care sunt strict controlate de serviciile secrete ruse, FSB, dar și GRU”, a punctat intervievatul nostru.

În ce-l privește pe Vladimir Putin, acesta a făcut și o aluzie la opozantul Aleksei Navalnîi și la manifestațiile de susținere a acestuia. Liderul de la Kremlin a comunicat FSB-ului că „este crucial să fie trasată o linie de separație între lupta dintre partidele politice și acele acțiuni care nu au nimic de-a face cu democrația și care caută să submineze stabilitatea și securitatea țării”.

Referitor la atitudinea șefului statului rus față de cel mai cunoscut opozant al său, Cristian Pîrvulescu a precizat: „Nu este vorba doar despre Navalnîi. Revenirea la un asemenea tip de discurs este o dovadă de slăbiciune. Putin își vede legitimitatea compromisă și încearcă să reacționeze pentru ca alți protestatari, pe lângă Aleksei Navalnîi, să nu mai poată acționa. El vrea să distrugă din fașă absolut orice formă de opoziție”.

„Putin încearcă să dezbine Uniunea Europeană până într-acolo încât aceasta să intre în criză”

Și pentru ca ofensiva rusă să fie totală, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova, a taxat drept „circ” decizia Uniunii Europene de a impune noi sancțiuni Rusiei, pentru încarcerarea lui Navalnîi, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu executare, pentru încălcarea controlului judiciar.

Referitor la această situație, analistul politic a comentat: „Asistăm exact la ceea ce Moscova a încercat să facă de multă vreme, spre exemplu în relațiile sale privilegiate cu Budapesta sau în relațiile mai complicate cu Sofia, dar și cu Cipru și Grecia, țări care, în multe ocazii, au fost mult mai favorabile Rusiei decât restul statelor europene. De fapt, în momentul de față, noi vedem în interiorul UE trei grupuri: cel al statelor estice – România, Polonia, Țările Baltice – care sunt foarte reticiente în privința Rusiei, și care propun soluții dure, grupul statelor occidentale, care ar susține astfel de acțiuni, dar care au interese economice și, ultimul, grupul țărilor favorabile Rusiei, dintre care Ungaria este, de departe, cel mai bun aliat al regimului Putin. Din acest motiv este dificil să realizăm ceva. Asta face imposibilă o politică externă comună”.

Concluzia este, așadar, simplă, iar Cristian Pîrvulescu a reluat, în încheiere, teoria dezbinării la nivelul UE: „Aceasta este una dintre slăbiciunile Uniunii Europene și Putin a considerat întotdeauna UE drept un adversar. El încearcă să dezbine Uniunea Europeană până într-acolo încât aceasta să intre în criză. Așa s-au explicat și atacurile aviației rusești asupra insurgenților din Siria, din 2015, care au creat acea situație de la granița UE și care a dus la începutul crizei refugiaților. La vremea aceea și Turcia a fost aliata Rusiei. Rușii au mai încercat să destabilizeze UE și vor mai încerca, de fiecare dată când va fi posibil…”

ADVERTISEMENT