News

Vladimir Putin, deranjat de sistemul antirachetă american de la Deveselu. Dezvăluiri făcute de Viktor Orban despre discuţiile cu liderul rus

Viktor Orban crede că înfrângerea Rusiei în război ar însemna un cutremur global mult mai mare decât prăbuşirea fostei Iugoslavii.
02.03.2023 | 17:49
Vladimir Putin deranjat de sistemul antiracheta american de la Deveselu Dezvaluiri facute de Viktor Orban despre discutiile cu liderul rus
Vladimir Putin şi Viktor Orban s-au întâlnit cu două săptămâni înainte de invazia rusă Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat într-un interviu acordat revistei elvețiene Weltwoche, că se încearcă “târârea” ţării sale în război, dar consideră că autorităţile politice de la Budapesta sunt suficient de puternice pentru a ține țara departe de conflict.

Viktor Orban acuză UE că face jocurile americanilor

Viktor Orban a subliniat că Ungaria a fost grav afectată de sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, relatează Daily News Hungary . El a afirmat că tocmai din cauza sancțiunilor s-a înregistrat o creștere globală a prețurilor la petrol și gaze.

ADVERTISEMENT

“Suntem sub presiune constantă. Vor să ne târască în război prin toate mijloacele posibile. Până acum am reusit să rezistam… Conducerea politică maghiară este suficient de puternică pentru a ţine patria noastră în afara războiului. Deciziile luate la Bruxelles (privind Ucraina) reflectă mai mult interesele americane decât pe cele europene”, a spus Viktor Orban, care susține că acest război “nu poate fi câștigat”.

“Ucraina se confruntă cu o putere nucleară a cărei populație este de 140 de milioane de locuitori. Rusia se confruntă cu întreaga alianţă NATO… Acesta este un impas, care s-ar putea transforma cu ușurință într-un război mondial”, a adăugat premierul Ungariei.

ADVERTISEMENT

Orban l-a citat pe președintele rus Vladimir Putin dezvăluind discuţii de la întâlnirea lor, cu două săptămâni înainte de începerea războiului din Ucraina. El susține că Putin i-a explicat că nu a avut “probleme cu apartenența Ungariei la NATO, ci doar cu aderarea Ucrainei și Georgiei”.

“Putin mi-a spus că problema lui este cu bazele americane antirachetă din Polonia și România și posibila extindere a NATO în Ucraina și Georgia, pentru a staționa acolo arme… Americanii s-au retras și din acorduri importante de dezarmare. Înțeleg ce se spune Putin, dar nu accept ce a făcut”, a subliniat liderul maghiar.

ADVERTISEMENT

El consideră că normele politice europene nu funcționează în Rusia și că Europa trebuie să găsească o modalitate de a trăi împreună cu “o putere mare și periculoasă din vecinătatea noastră”. El s-a referit, de asemenea, la posibilitatea ca Rusia să piardă războiul.

“Rusia este o putere nucleară. Ar fi un șoc geopolitic, un cutremur global, potențial catastrofal, mult mai grav decât prăbușirea fostei Iugoslavii. Faptul că Occidentul tratează acest scenariu cu atâta lejeritate arată o orbire îngrijorătoare în ce priveşte riscurile inerente politicilor noastre”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Viktor Orban crede că Europa ar trebui să se poată apăra. “Soluția ar fi un NATO european. În timp ce Occidentului îi lipsește voința de a media în pace, China, India, țările arabe, Turcia și Brazilia își doresc exact asta. Occidentul și-a pierdut capacitatea de a uni lumea în jurul obiectivului”, a mai afirmat liderul maghiar.

Pe de altă parte, Orban este sigur că războiul ar fi putut fi evitat dacă fostul președinte american Donald Trump ar fi rămas la putere. El a acuzat Partidul Democrat că nu recunoaște Ungaria drept “țară de succes și protector al apărării la porţile continentului”. Premierul maghiar a subliniat că așteaptă cu nerăbdare revenirea “prietenilor republicani” la putere în SUA.

ADVERTISEMENT
Tags: