Vizitele în Marea Britanie, în Franța și mai ales la Bruxelles, pe care Volodimir Zelenski le-a întreprins în ultimele zile, și-au atins scopul. Potrivit politologului Cristian Pîrvulescu, „a fost o operațiune de comunicare și de seducție, care a reușit. Faptul că nu l-a impresionat pe Viktor Orban nu mai miră pe nimeni. Pe liderul ungur nu-l mai impresionează nimic”.
Nu degeaba președintele Ucrainei a fost desemnat „Omul anului 2022”, de către mai multe instituții, inclusiv din România. Zelenski a început și anul 2023 printr-o ofensivă diplomatică de succes, în comparație cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin aflându-se la polul opus. Acest fenomen a fost observat și de politologul Cristian Pîrvulescu, în timpul recentului turneu pe care Zelenski l-a întreprins în Europa.
„Volodimir Zelenski este un erou al timpurilor moderne, omul care a salvat Ucraina. Dacă nu rămânea acolo, țara sa nu putea să se apere. Oricâte argumente s-ar fi găsit în favoarea lui, Ucraina ar fi avut un șef de stat care a părăsit scena luptei. Rămânând acasă, Zelenski a reușit să-și îmbărbăteze soldații și a dovedit că Ucraina nu este un stat fictiv, ci unul real. Din acest motiv, Vladimir Putin a schimbat discursul și s-a concentrat masiv pe conceptul de „denazificare”, ajungând la aberația potrivit căreia președintele de origine evreiască este considerat nazist sau marioneta naziștilor”, a declarat analistul politic, în exclusivitate pentru FANATIK.
Întâlnirea cu premierul Rishi Sunak a fost un succes. Marea Britanie va sprijini Ucraina în războiul declanșat de invazia rusă, iar momentul ales de liderul de la Kiev pentru vizita la Londra a fost unul crucial, în privința evoluției războiului. A fost prima vizită a președintelui ucrainean în Marea Britanie, de la începutul războiului, iar Zelenski s-a adresat Parlamentului și a fost primit de Regele Charles.
Franța, care, alături de Germania, oferă armament Ucrainei, nu dorește un război între NATO și Rusia. Cu toate acestea, președintele Emmanuel Macron l-a primit pe Volodimir Zelenski la Paris. N-a fost vorba doar despre o escală în drumul către Bruxelles, ci despre noi promisiuni care, foarte probabil, vor fi onorate, în curând…
„Referitor la vizitele președintelui Zelenski în Marea Britanie și în Franța, cred că formula lui Cezar, „veni, vidi, vici”, este cea mai potrivită. A venit, a văzut, a învins! Practic, a reușit să-i convingă pe toți să-l susțină, dar victoria nu este totală. Deocamdată, succesul este doar parțial, pentru că încă nu a primit ajutorul pentru înarmarea totală, de care avea nevoie. Însă, a primit susținere morală și financiară, într-un moment important al războiului”, a punctat Cristian Pîrvulescu.
Remarcabil este și modul în care latura… artistică îl ajută pe liderul de la Kiev să dobândească sprijinul scontat. Această formulă a „turneelor” s-a dovedit de bun augur, în privința reacțiilor celorlalți șefi de stat, dar are și mare priză la mass-media internațională care, așa cum amintea interlocutorul nostru, l-a transformat pe Zelenski într-un „star” al vremurilor noastre.
Din acest punct de vedere, partenerul nostru de discuție a precizat: „Este un nou stil de a face politică, unul foarte dinamic. Zelenski este o forță a comunicării și este incredibil cât de mult reușește să facă și ce știință a dialogului posedă. Simplul fapt că este un actor care își joacă bine rolul este absolut nesemnificativ. Am mai avut actori deveniți președinți, precum Ronald Reagan, dar care nu au nicio legătură cu Zelenski”.
„Este evident că ne aflăm în fața unei înțelegeri depline a mandatului prezidențial în condiții de criză și a cunoștințelor acumulate în meseria anterioară. Zelenski este un profesionist al comunicării politice, iar acest turneu, al doilea de la începutul războiului, care are loc la 11 luni de la începutul conflagrației, este unul simbolic. Președintele Ucrainei își propusese să ajungă la Bruxelles, pentru a întări susținerea europeană și pentru a transmite un mesaj, într-un moment în care ofensiva rusească este previzibilă”, a adăugat intervievatul nostru.
Impactul pe care „Odiseea” lui Zelenski pe tărâm european pare să se dovedească esențial, înaintea reînceperii în forță a „Iliadei” de pe teren ucrainean. După ce, nu demult, Cristian Pîrvulescu discuta despre impactul pe care l-a avut întâlnirea dintre președintele Ucrainei și cel al SUA, Joe Biden, politologul a vorbit acum despre felul în care mass-media a tratat turneul lui Zelenski, în comparație cu drama din Turcia, care „adaugă”, în continuare, mii de morți în titlurile știrilor:
„Ofensiva rusească a fost estompată de vizita liderului ucrainean la Bruxelles, care a fost tratată cu prioritate de toată lumea. Transmisiile de la Londra, de la Paris și de la Bruxelles au făcut ca până și cutremurul din Turcia să treacă în plan secund. În ceea ce numim „lumea liberă”, Volodimir Zelenski a reușit să impună agenda agențiilor de știri și a transmis Rusiei un mesaj foarte puternic, în sensul că el are atât inițiativă politică internațională, dar mai ales beneficiază de sprijin, atât pentru țară, cât și pentru persoana sa”.
Din acest punct de vedere, în opinia partenerului nostru de dialog, în confruntarea Zelenski versus Putin, care durează de aproape un an, președintele Ucrainei a reușit să se impună. Cu siguranță, dincolo de temele centrale, democrația împotriva dictaturii și războiul în sine, în privința liderului de la Kiev contează foarte mult și charisma…
RFI România a relatat că, potrivit Euronews, vizita la Bruxelles a reprezentat un moment pe care toată lumea dorea să-l vadă. Pentru parlamentari, ocazia a fost solemnă și emoționantă, reflectarea unei legături geopolitice tot mai strânse între bloc și națiunea sfâșiată de război:
„Pentru Zelenski, s-a simțit ca o întoarcere acasă. În timp ce ținea discursul său captivant, liderul ucrainean a vorbit despre Uniunea Europeană ca fiind locul de drept al țării sale, habitatul ei natural, aproape ca și cum ar fi deja parte din clubul de 27 de membri. Zelenski a exaltat cu pasiune modul de viață european și respectul său suprem pentru lege, descriind un continent în care granițele sunt inviolabile, dar trecerea lor nu se simte”, notează sursa citată.
„Evident că habitatul este o țintă, însă Parlamentul European este forul care i-a propus deja liderului ucrainean, la doar câteva zile după începutul agresiunii rusești, să depună cererea pentru accelerarea aderării la UE. Așadar, problema nu-i aparține lui Zelenski, ci statelor membre. Dacă tot vorbim despre fotografii de grup, poza cu micul dictator maghiar este semnificativă, pentru că singurul care nu a mișcat o sprânceană și nu l-a aplaudat a fost Viktor Orban”, a comentat, în consecință, profesorul Pîrvulescu.
Într-adevăr, inclusiv publicația britanică „Express” a atenționat asupra momentului în care Orban nu l-a aplaudat pe Zelenski, în momentul fotografiei de grup: „Toți liderii statelor membre s-au pozat cu președintele Ucrainei. Acesta a fost primit cu aplauze de toți liderii Uniunii Europene, cu excepția unuia…”
Revenind la Cristian Pîrvulescu, acesta consideră că „acum, confruntarea dintre Volodimir Zelenski și Viktor Orban este simbolică. Mai mult decât povestea legată de fotografie, în asemenea momente există o ordine prestabilită a șefilor de stat și de guverne. De această dată, Orban a fost așezat special în spatele lui Zelenski, iar în spatele ungurului s-a aflat cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care a aplaudat ca toți ceilalți”.
Și cu toate acestea, am avut cu toții parte de o surpriză: „Cine n-a mai aplaudat? Klaus Iohannis! Dar, mai degrabă, a fost o nesincronizare față de ceilalți. Datorită comportamentului său, nimeni n-a avut dubii că este un susținător al președintelui Zelenski. Acolo s-a văzut clar o confruntare, pe care eu o așteptam. Scopul vizitei șefului statului ucrainean la Bruxelles a fost acela de a obține un acord al Consiliului. În interiorul Consiliului Europei a existat o singură problemă reală, cea a Ungariei, care a deschis o adevărată dezbatere internă legată de Ucraina”.
„Legat de această dezbatere internă, importantă este poziția leadershipului, deoarece Ungaria este țara în care Ucraina beneficiază de cel mai puțin sprijin. În același timp, observăm cum și în România se încearcă masiv crearea unei ostilități față de Ucraina și față de Zelenski”, a atenționat, la final, Cristian Pîrvulescu.