News

Cum îi ironiza Vladimir Putin pe germani! „Nu înțeleg de ce nu vă place energia nucleară. Cu ce o să vă încălziți?”

Vladimir Putin i-a ironizat pe germani de fiecare dată când a apărut problema energiei nucleare. Liderul de la Kremlin a avut și un mesaj pentru nemți legat de felul în aceștia care vor să se încălzească
08.03.2022 | 12:51
Cum ii ironiza Vladimir Putin pe germani Nu inteleg de ce nu va place energia nucleara Cu ce o sa va incalziti
Cum îi ironiza Vladimir Putin pe germani chiar la Berlin! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin s-a distrat pe cinste la o conferință susținută chiar în Berlin, conferință în care i-a ironizat pe germani pe tema energiei nucleare. Liderul de la Kremlin i-a întrebat pe aceștia cum au de gând să se încălzească dacă vor să închidă centralele, dar și să ocolească Rusia în privința importului de gaze.

Cum i-a ironizat președintele Rusiei pe germani!

Întreaga poveste s-a petrecut în iarna lui 2010, iarnă în care Vladimir Putin era premierul Rusiei în acte, însă toată lumea știa că, de fapt, el era cel care conducea întreaga țară.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului de la Moscova le-a spus oamenilor de afaceri germani că ar putea fi nevoiți să se bazeze pe lemne de foc pentru încălzire dacă nu doresc să construiască noi centrale nucleare sau să importe gaze din țara lui. Doar că, Germania va fi nevoită să apeleze tot la Rusia pentru a avea lemne.

Vladimir Putin nu a ezitat să transmită că „publicului german nu îi place industria nucleară dintr-un motiv oarecare”. El a continuat: “Dar nu pot să înțeleg ce combustibil veți lua pentru încălzire. Nu doriți gaze, nu dezvoltați industria nucleară, așa că veți încălzi cu lemne de foc?”, a continuat să-i întrebe acesta pe germani.

ADVERTISEMENT

Interesant este că tot Vladimir Putin a fost cel care le-a oferit răspunsul oamenilor de afaceri prezenți în sală. Un răspuns care a stârnit amuzamentul tuturor, dar și îngrijorare în tabăra nemților.

„Va trebui să mergeți în Siberia să cumpărați lemn de foc de acolo pentru că în altă parte din Europa nu veți găsi așa ceva”, a afirmat Vladimir Putin în ropotele de aplauze ale celor prezenți.

ADVERTISEMENT

De ce a închis Germania centralele nucleare

Ironiile lui Vladimir Putin nu și-au atins însă ținta și la mai bine de zece ani distanță de la moment, în debutul anului 2022, Germania a propus schimbări uriașe. Autoritățile din această țară au decis să închidă trei dintre cele șase centrale nucleare pe care le mai aveau, încercând să-și ducă până la capăt planul de renunțare la energia nucleară și de a se concentra pe cea regenerabilă.

Executivul de la Berlin a transmis că nu mai vrea să piardă timpul, ci își dorește chiar o accelerare a renunțării la energia nucleară după tragediile de la Cernobîl și Fukushima.

ADVERTISEMENT

Drept pentru care, reactoarele Brokdorf, Grohnde și Gundremmingen C, operate de E.ON și RWE, s-au închis după 35 de ani de funcționare neîncetată. Au mai rămas alte trei centrale nucleare în Germania, Isar 2, Emsland și Neckarwestheim II, dar nemții au spus că și acestea vor fi scoase din circuit până la finalul anului curent.

Toate cele șase centrale din Germania au produs nu mai puțin de 12% din electricitatea țării anul trecut, în condițiile în care energia regenerabilă a însemnat aproape 41%, cărbunele generând puțin sub 28% iar gazul în jur de 15%.

În acest moment, Germania are cel mai ambițios plan din Europa în privința surselor regenerabile, surse care trebuie să furnizeze până la sfârșitul acestui deceniu, atenție, 80% din cererea de energie.

Aviz pozitiv pentru redeschidere minelor de cărbune

Interesant este că, la începutul anului trecut, Comisia Europeană a solicitat și ca toate minele de cărbune să fie închise. FANATIK a scris AICI pe larg despre efectele acestei decizii și cum România a fost nevoită să gândească o reconversie profesională pentru câteva mii de oameni care lucrau în extracția de cărbune.

De altfel, țara noastră a fost avertizată de Frans Timmermans, care a transmis că România trebuie să vină cât mai repede cu un plan de renunțare totală la cărbune pentru trecerea la energie regenerabilă, hidrogenul fiind energia viitorului.

Doar că, la doar câteva luni distanță și la nici o săptămână de la invazia Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană a fost de acord cu redeschiderea minelor de cărbune. În mod evident, decizia a venit pentru a scădea dependența de gazele rusești.

Anunțul oficial a venit chiar de la șeful politicii de mediu Green Deal, Frans Timmermans. ”Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus oficialul european.

Cum a fost pedepsită Polonia pentru că nu a închis o mină de cărbune

A ieșit chiar și scandal pe această temă după ce  Comisia Europeană a pedepsit Polonia. Executivul de la Varșovia a ignorat o decizie judecătorească de a plăti o amendă zilnică pentru mina de cărbune Turow de lângă granița cu Cehia. Mai exact, reprezentanții CE au transmis că intenţionează să reţină milioane de euro din fondurile destinate Poloniei, pentru că autoritățile din această țară nu au închis o mină aflată la graniţa cu Cehia.

Curtea Europeană de Justiție a solicitat încă de anul trecut Poloniei să facă acest lucru după ce guvernul ceh a susținut că drenează apele subterane din satele apropiate și provoacă poluare. Polonezii nici n-au vrut să audă și au explicat că mina stimulează economia și ajută țara să își îndeplinească nevoile energetice.

Mai mult decât atât, Varșovia a transmis că Uniunea Europeană nu are autoritatea legală pentru a ordona închiderea minei. CEJ a impus o amendă de 500.000 EUR pe zi, atât timp cât Polonia opera mina.

Potrivit statisticilor oficiale ale Uniunii Europene, Polonia plătea 3,98 miliarde euro pe an și primea anual 16,35 miliarde EUR de la blocul european.

Cum au reacționat polonezii după invazia Rusiei în Ucraina

De remarcat că invazia Rusiei în Ucraina nu avea cum să treacă neobservată în Polonia. La Varșovia, activiștii au răsturnat o basculantă încărcată cu cărbune în fața porții principale a ambasadei Rusiei. Scopul acțiunii a fost de a atrage atenția asupra agresiunii pe care cei de la Kremlin o fac împotriva Ucrainei și de a cere Occidentului să refuze să cumpere cărbune și alte resurse energetice de la această țară.

În ciuda amenințărilor Poliției, protestatarii și-au dus planul până la capăt. Alți activiști au lipit afișe în limbile poloneză și rusă cu inscripția: „Cărbune rusesc, du-te la naiba”.

Întrebat de un polițist de ce a făcut acest lucru, unul dintre activiști a spus că a finalizat livrarea unei comenzi la această adresă și acum poate furniza chiar și o chitanță pentru munca depusă.

ADVERTISEMENT