News

Cum a pierdut Putin cel macho războiul de imagine cu comediantul Zelensky. Propaganda ambelor țări, demontată pe Twitter

Vladimir Putin, care în anii trecuți poza la bustul gol călare sau la bordul avioanelor de stins incendii, a pierdut azi complet războiul de imagine cu fostul comediant Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei.
05.03.2022 | 10:17
Cum a pierdut Putin cel macho razboiul de imagine cu comediantul Zelensky Propaganda ambelor tari demontata pe Twitter
Războiul de propagandă și imaginile diferite pe care și le-au creat cei doi președinți. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Președintele rus Vladimir Putin, care în anii trecuți fascina mass media occidentală cu pictorialele călare la bustul gol sau pilotând avioane în misiuni de stingere a incendiilor de pădure, a pierdut azi complet războiul de imagine cu președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, un fost actor de comedie.

Vladimir Putin, un paria internațional

Joe Biden declara după începerea războiului din Ucraina că prin această decizie Vladimir Putin va deveni un paria la nivelul întregului glob. Dacă în perioada premergătoare declanșării invaziei Ucrainei lumea cel mult se amuza de măsurile extreme luate de liderul de la Kremlin pentru a se feri de o infecție cu COVID-19, mesele uriașe și autoizolarea lui Vladimir Putin au devenit repede semne de îngrijorare. Asta mai ales după ce a anunțat declanșarea invaziei Ucrainei pentru „denazificarea țării” și a amenințat țările NATO cu un răspuns nuclear în cazul unei intervenții militare directe.

ADVERTISEMENT

Lucrurile au devenit și mai serioase după un al doilea discurs și mai ciudat, în care un Putin nervos, le-a cerut trupelor ucrainene să-i aresteze pe liderii țării pe care i-a numit naziști drogați și a reiterat amenințările la adresa Occidentului cu armele nucleare ale Rusiei. „Mă adresez încă o dată militarilor forțelor armate ucrainene: nu permiteți neonaziștilor să vă folosească copiii, soțiile și bătrânii ca scut uman. Luați puterea în propriile mâini. Se pare că ție și nouă ne va fi mai ușor să ajungem la o înțelegere decât cu acea bandă de dependenți de droguri și neonazi de la Kiev”, a spus Putin.

Presa americană a scris chiar că serviciile de informații americane încearcă să determine stare de spirit și sănătatea mintală a lui Vladimir Putin, posibil afectat de izolarea drastică de teama unei posibile infecții dar și de modul în care campania militară a armatei ruse eșua în primele zile ale conflictului.

ADVERTISEMENT

Dacă în urmă cu zece ani, Vladimir Putin părea să urmărească clădirea unei imagini macho, imaginile cu el călărind la bustul gol fiind în atenția întregii prese internaționale, miercuri, revista satirică Charlie Hebdo a publicat o caricatură cu el, sub înfățișarea unei gorile ce urinează pe butonul roșu.

Pe de altă parte, președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, un fost actor de comedie, a reușit să-și contureze imaginea liderului capabil să-și unească poporul într-un moment dificil, un lider ce se află dacă nu în prima linie a frontului, cel puțin alături de populația asediată. Vineri, publicația britanică The Times, a scris că Zelensky a reușit să supraviețuiască după ce trei tentative de asasinat conduse de militari ruși au fost împiedicate în ultima săptămână de armata ucraineană. La fel, în a treia zi a invaziei armatei ruse, Zelensky a publicat o înregistrare în care le-a cerut cetățenilor ucraineni să se mobilizeze masiv pentru a respinge forțele ruse de ocupație. Mai mult, BBC a scris că acesta a refuzat să fie evacuat din Kiev, cerând în schimb arme pentru a se apăra. „Am nevoie de muniție, nu de o călătorie”, le-ar fi transmis Zelensky oficialilor americani.

ADVERTISEMENT

Diferența dintre atitudinile celor doi lideri era remarcată și de celebrul filosof și autor Nassim Nicholas Taleb. „Putin, cel care se poza călare, se ascunde azi în buncărul său secret, în timp ce Zelensky, fostul comediant, își riscă viața în prima linie”, scria acesta pe Twitter.

De ce a pierdut Rusia războiul propagandei

Dacă înaintea acestui conflict lumea se temea de capacitatea Rusiei de a purta un război informațional, încă din primele zile ale acestui conflict Ucraina pare să fi câștigat această luptă. Imaginile cu tancurile și blindatele rusești distruse de trupele ucrainene alături de inaptitudinea marii armate ruse de a domina câmpul de luptă au fost principalele imagini și idei care au intrat în mentalul colectiv. „Cu toate temerile din ultimii aproape 10 ani cu privire la capacitățile rusești de război hibrid/informațional și armatele de troli, ei au pierdut complet războiul informațional asupra acestei invazii a Ucrainei”, este de părere analistul american Dmitri Alperovitch.

ADVERTISEMENT

Istoricul Ian Garner este de părere că Rusia și-a supraestimat complet capacitatea de a câștiga acest război informațional, atât în ceea ce privește controlul informațiilor care ajung la rușii de rând, dar și în ceea ce privește narativul acestui conflict.

„Regimul lui Putin și-a supraestimat total capacitatea de a câștiga un război de propagandă. Rușii sunt bombardați cu propagandă „anti-război” în limba rusă foarte eficientă. Sunt multe informații despre Zelensky etc., dar rușii au acces și la mesajele unor celebrități cu un număr mare de urmăritori și care au criticat deschis războiul pornit de Moscova. Yury Dud, un blogger foarte popular în Rusia, cu peste 5 milioane de urmăritori, a avut încă din primele zile postări critice la adresa invaziei declanșate de Rusia, Anton Ptushkin, un youtube-er uncrainean cu peste 5,5 milioane de urmăritori și el, a postat la fel un apel emoționant pentru pace în care discută sincer despre modul în care se teme pentru viața sa și a familiei sale. Rușii văd aceste narative diferite, îi aud pe idolii lor vorbind în rusă și autoritățile de la Kremlin nu pot face nimic să oprească aceste informații”, a scris acesta pe contul său de Twitter.

De asemenea, în opinia istoricului Ian Garner, modul în care Kremlinul a încercat să prezinte invazia Ucrainei, ca o acțiune militară specială îndreptată împotriva unor naziști, a făcut aproape imposibil ca ei să câștige acest război al ideilor. Acesta susține că rușii par mai degrabă interesați de problemele economice cu care încep să se confrunte, și nu ideea unei unități naționale împotriva „naziștilor ucraineni” pe care autoritățile de la Moscova nici nu se chinuie să o disemineze.

„Pe de altă parte, guvernul rus a împins o narațiune din ce în ce mai impersonală. Tot ceea ce vedem sunt imagini cu Putin și generalii săi în săli de ședințe vaste, împodobite cu lambriuri rococo, în locuri neidentificate. Oamenilor, atunci când li se adresează, li se vorbește ca unui abstract („Guvernul începe o operațiune specială…”), mai degrabă decât ca unor indivizi („Vă implorăm, colegii ruși, să încetați să ne atacați femeile și copiii” ). 

Emisiunile politice de la televiziunea de stat, care au cifre bune de audiență, nu vorbesc nici ele despre oameni sau indivizi, cheia pentru câștigarea războiului de propagandă. În schimb, sunt tratați cu predici bizare despre imperialismul NATO/SUA, idei abstracte imposibil să galvanizeze susținerea publicului. Narativul Rusiei seamănă mai mult cu Primul Război Mondial – un țar detașat de popor care își conduce trupele într-un război abstract împotriva opoziției imperiale – și nu „efortul național” din cel de-Al Doilea Război Mondial când toată populația era unită, chiar și sub Stalin, pentru înfrângerea nazismului.

Iar pe rețelele de socializare din Rusia nu văr formându-se niciun narativ de tipul celui din Al Doilea Război Mondial. Există multe comentarii pline de furie, de o parte și de alta a baricadei, la fel ca în Occident, dar nu există percepția că mulți acceptă și își doresc acest război declanșat de Putin. Ceea ce e mult mai important este că sunt mult mai multe comentarii legate de situația financiară, lipsa banilor la ATM-uri, inflație și restul. Dacă războiul din Ucraina ar fi justificat de misiunea anti-nazistă, atunci oamenii nu preiau această legătura istorică”, a mai scris Ian Garner.

Vineri, în a noua zi a războiului din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat, întrebat fiind cum comentează apelurile venite din partea unor personalități de cultură din Rusia împotriva Rusiei, că acum este momentul ca ruşii să se unească în jurul preşedintelui Vladimir Putin. „Nu este momentul pentru divizări, este momentul de a ne uni. Să ne unim în jurul preşedintelui nostru”, a declarat oficialul.

Măsurile luate de către Kremlin pentru controlul informațiilor sunt mai degrabă în reacție la protestele ce au început să apară în societate. Astfel au fost introduse amendamente legislative care introduc pedepse cu închisoare pentru persoane considerate vinovate de distribuirea unor „informaţii mincinoase” despre armată.

La categoria măsuri pro-active ar putea fi menționată ora de curs obligatorie pentru toți elevii din Rusia numită „apărătorii păcii” și ținută de Ministerul Apărării. Elevii au fost învățați despre „misiunea de eliberare a Ucrainei” și de ce era ea necesară, dar și despre „cât de periculoasă e NATO” și de ce „Rusia a trebuit să protejeze populația pașnică din Donețk și Luhansk.

Lupta pentru dezinformare

Între timp pe rețelele de socializare, dar în special pe Twitter, se duce o adevărată luptă de dezinformare. Jurnalistul BBC, Shayan Sardarizadeh, a adunat pe contul său câteva zeci de clipuri în care fie rușii, fie ucraineni, încearcă să prezinte succesul purtat pe front dar și barbarismul celeilalte părți.

De exemplu, acesta scrie că celebra fotografie cu primarul Kievului, Vitali Klitschko, în care apare prezent în prima linie a frontului cu o mitralieră de calibru și care s-a viralizat pe rețelele de socializare este în fapt o imagine mult mai veche din martie 2021 la o tabără de pregătire militară.

La fel este și cazul fotografiei viralizate cu președintele Volodimir Zelensky, servind ceai alături de trupele ucrainene. Distribuită de sute de mii de ori, imaginea e una mai veche, din zilele de dinaintea începerii războiului.

Într-o altă postare, redistribuită masiv de multe conturi pro-Kremlin, pretinde a arăta cum o televiziune ucraineană încearcă să însceneze o serie de imagini cu civili uciși. Mesajul ar fi că întregul război nu e decât o „propagandă occidentală”, însă jurnalistul britanic subliniază că de fapt imaginile sunt de la un protest împotriva încălzirii globale din Viena.

 

ADVERTISEMENT