News

Vladimir Putin ripostează dur la sancțiunile impuse de USA și UE: “Sunt inacceptabile”

03.03.2021 | 17:11
Vladimir Putin riposteaza dur la sanctiunile impuse de USA si UE Sunt inacceptabile
ADVERTISEMENT

Administrația Vladimir Putin a anunțat miercuri că va riposta la sancțiunile “absolut inacceptabile” impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană. Aceste sancțiuni au fost impuse din cauza condamnării la închisoare a opozantului Aleksei Navalnîi. 

“Considerăm aceste restricţii absolut inacceptabile. Generează daune considerabile asupra relaţiilor noastre, care sunt deja într-o situaţie deplorabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, referindu-se la relațiile Rusiei cu Statele Unite și UE.

ADVERTISEMENT

“Sancţiunile nu sunt altceva decât interferenţe în afacerile interne ale Rusiei”, a subliniat Dmitri Peskov.

“Vom coordona propriile sancţiuni. Agenţiile responsabile vor propune conducerii politice măsuri de retorsiune.

ADVERTISEMENT

Măsurile vor fi aprobate, vor fi făcute publice şi îi vom anunţa pe oponenţii noştri din acest caz. Există principiul reciprocităţii şi nu poate fi evitat în relaţiile interstatale”, a atras atenția purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Motivul care a stat în spatele acestor sancțiuni 

Aceste sancțiuni asupra Rusiei vin ca răspuns la încercare de asasinare a lui Navalnîi prin otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok. Atât SUA, cât și UE, au ajuns la concluzia că Rusia este direct responsabilă de acest caz.

ADVERTISEMENT

Consiliul Uniunii Europene a decis luni să fie sancționați patru oficili ruși de rang înalt care a fost implicați în procedurile judiciare împotriva opozantului Aleksei Navalnîi.

Cine sunt oficialii sancționați de SUA și UE

Conform unor oficiali de la Bruxelles, cei patru oficiali ruși sancționați sunt următorii: Viktor Zolotov, şeful Gărzii Naţionale, procurorul general Igor Krasnov, directorul Serviciului penitenciarelor, Aleksandr Kalaşnikov și Aleksandr Bastrîkin, directorul Comitetului rus de investigații.

ADVERTISEMENT

Liderul opoziție ruse, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare la începutul lunii februarie de o instanță judiciară din Moscova.

Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, când revenise din Germania unde a fost tratat ca urmare a atacului neurotoxic.

În august 2020, Navalnîii a fost otrăvit cu o variantă nouă a Noviciok și a ajuns în spital în Germania într-o stare gravă.

ADVERTISEMENT