News

Vor fi centralele de apartament interzise în România? Ce anunță noul ministru al mediului: “Vom avea din ce în ce mai puține”

Noul ministru al mediului continuă războiul pornit împotriva centralelor de apartament, un motiv important al poluării din România și din Europa.
16.06.2023 | 08:01
Vor fi centralele de apartament interzise in Romania Ce anunta noul ministru al mediului Vom avea din ce in ce mai putine
Vor fi centralele de apartament interzise în România. Foto: Freepik
ADVERTISEMENT

La nivel mondial ar exista 65 de milioane de locuințe care folosesc centrale termice pe gaze naturale, iar în România există 3 milioane. Noul ministru al mediului a vorbit concret despre interzicerea centralelor de apartament, pentru că inevitabil acestea vor ajunge să fie interzise în țara noastră.

Vor fi centralele de apartament interzise în România

”Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România şi în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puţine astfel de centrale. Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea şi a ministerului până la urmă şi despre centralele de apartament”, a declarat Mircea Fechet.

ADVERTISEMENT

Inevitabilul se va produce tocmai pentru că obiectivele Uniunii Europene de decarbonizare au stabilit deja că înlocuirea centralelor cu pompe de căldură, încălzire solară, geotermală sau alte sisteme de termoficare e iminentă. Discuția nu e veche pentru țara noastră și prevedere interzicerea în viitor a apartamentelor dotate cu astfel de centrale, fără a face referire la cei care au deja centrală, care nu pot fi obligați să renunțe la ea.

”Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze.

ADVERTISEMENT

De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelu UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, a spunea atunci Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Conform datelor oficiale, citate de Adevărul, aproximativ 3 milioane de apartamente din România sunt dotate cu centrale care folosesc gaze naturale, o creștere enormă față de situația de acum 20 de ani, când doar 410.000 de apartamente erau dotate cu astfel de centrale termice.

ADVERTISEMENT

Oamenii au migrat în masă în marile orașe spre centrale de apartament pentru că rețelele de termoficare deveneau tot mai slabe, cel mai bun exemplu Bucureștiul, unde sistemul de termoficare este dezastruos. Problema românilor, printre altele, e lipsa izolării termice la multe case sau apartamente, fapt care-i determină pe oameni să apeleze la centrale termice de apartament, pentru a nu sta la mila căldurii centralizate.

Cert e că la nivel european opt țări europene au demarat deja procesul de interzicere a centralelor pe gaz. Prima a fost Danemarca, care din 2013 a interzis astfel de centrale la clădiri noi, iar până în 2028 50% dintre imobile ar trebui racordate la rețeaua de încălzire centrală.

ADVERTISEMENT

Într-o situație similară mai sunt Norvegia, din 2017, Olanda din 2018, Franța din 2022, Austria din 2024, Germania din 2024, Marea Britanie din 2025 și Belgia din 2025. De remarcat că toate aceste țări, la fel ca și România, prevăd interzicerea montării de centrale în blocurile noi, astfel că nu au putere de decizie asupra celor care au deja centrală.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”