News

Renovarea ecologică: țările din UE se împotrivesc reabilitării a milioane de clădiri. „O nebunie prea scumpă pentru majoritatea statelor”

Renovarea ecologică a clădirilor din UE încaieră blocul comunitar. „Decarbonizarea” imobiliară, denunțată ca o „viziune megalomană a activiștilor pentru climă”.
06.06.2023 | 17:34
Renovarea ecologica tarile din UE se impotrivesc reabilitarii a milioane de cladiri O nebunie prea scumpa pentru majoritatea statelor
Reabilitarea ecologică a clădirilor din UE, considerată prea scumpă, stârnește revoltă în multe țări ale blocului comunitar / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Renovarea ecologică a clădirilor din Uniunea Europeană se confruntă cu reacții negative din partea țărilor membre. Statele blocului comunitar se tem că aceste lucrări vor fi foarte costisitoare, în plină perioadă a scumpiri costului vieții. În timp ce unii denunță „o nebunie” și o „viziune megalomană a activiștilor pentru climă”,  dincolo de posibilitățile financiare a majorității țărilor UE, partizanii renovărilor pun reacțiile de respingere pe seama „politizării” și „dezinformării”.

Renovarea ecologică: decarbonizarea imobiliară a UE până în 2050

Renovarea ecologică a UE, planul de reabilitare a milioane de clădiri în cadrul luptei împotriva schimbărilor climatice se confruntă cu o puternică rezistență politică, în timp ce legislația intră în ultima etapă a negocierilor. Propunerea – unul dintre ultimele acte legislative rămase în suspans în cadrul pachetului legislativ „Fit for 55” al blocului comunitar privind schimbările climatice – stabilește obiective obligatorii de renovare a clădirilor, care vizează decarbonizarea completă a parcului imobiliar al UE până în 2050.

ADVERTISEMENT

Opoziție față de „Green Deal”

Aceste obiective au stârnit revoltă în mai multe țări ale UE. În Europa există o mulțime de clădiri mai vechi care nu respectă standardele moderne și există temeri că oamenii vor fi nevoiți să plătească pentru renovări costisitoare, totul  în timpul unei crize a costului vieții. Apărătorii propunerii susțin că aceasta va duce la economii pe termen lung pentru proprietarii de locuințe. Împotrivirile vin în contextul în care țările UE și Parlamentul European se îndreaptă spre negocierile finale asupra legislației, care încep marți. Aceste reacții fac parte dintr-o serie mai amplă de opoziții  împotriva obiectivelor UE în materie de „Green Deal”.

Renovarea ecologică, „o nebunie detașată de realitate”

Italia este unul dintre cei mai aprigi opozanți ai legii privind renovarea ecologică. Guvernul de extremă-dreapta al prim-ministrului Giorgia Meloni s-a plâns că aceasta ar obliga proprietarii de locuințe să modernizeze aproximativ 60% din parcul imobiliar al țării. Silvio Berlusconi, liderul partidului Forza Italia, aflat la guvernare, a catalogat dosarul drept „un dezastru”. Diplomați din trei țări ale UE în care legislația s-a confruntat cu o puternică opoziție internă au declarat că se așteaptă ca negocierile să fie dificile.

ADVERTISEMENT

Dosarul este „o nebunie și este dincolo de posibilitățile majorității” țărilor UE, a declarat unul din acești diplomați, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis. Propunerea Parlamentului este „detașată de realitate”, au adăugat aceștia. Eurodeputatul Verzilor Ciaran Cuffe, negociatorul principal al Parlamentului în acest dosar, a declarat că nu își face „nici o iluzie” cu privire la dificultatea de a ajunge la un acord cu capitalele UE, dar a dat vina pe „conotația politică și dezinformarea” pentru o mare parte din reacții.

„Viziunea megalomană a activiștilor pentru climă”

Italia este departe de a fi singura țară care critică presiunea UE în ceea ce privește obiectivele obligatorii de renovare ecologică  a clădirilor După ce Parlamentul a convenit asupra poziției sale, în martie, ministrul german al Justiției, Marco Buschmann, a calificat amendamentele eurodeputaților drept o „încălcare greu de justificat a drepturilor de proprietate”, în timp ce ministrul construcțiilor din această țară a exclus posibilitatea de a forța renovarea locuințelor individuale.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, a declarat că Varșovia se va opune unei măsuri pe care a numit-o „o demonstrație a hiperactivității unor oficiali de la Bruxelles”. Asociația cehă a proprietarilor de locuințe a numit-o „viziunea megalomană a activiștilor pentru climă”. De asemenea, renovarea ecologică a UE a fost dezbătută aprins în timpul alegerilor recente din Finlanda și Estonia.

Renovarea ecologică, parte a unui euroscepticism mai larg

Problema cu acest dosar este că „aduce atingere persoanelor private” și drepturilor de proprietate, „foarte prețioase”, a declarat cel de-al doilea diplomat național. O mare parte a criticilor își are rădăcinile în neînțelegeri și în mass-media „populiste” care răspândesc informații eronate despre dosar, a declarat Helene Sibileau, analist la grupul de reflecție Buildings Performance Institute Europe (BPIE), care atribuie, de asemenea, o parte din protestele politice unui euroscepticism mai larg.

ADVERTISEMENT

Poziția Parlamentului European în acest dosar este „destul de flexibilă” și ține cont de diferențele interne, a insistat Cuffe. Aceasta permite țărilor UE să exonereze până la 22% din clădirile lor de renovare și să facă scutiri suplimentare pentru consumatorii cu venituri mici dacă renovarea nu este „fezabilă din punct de vedere economic”. Inflația și scumpirile fac ca renovările să devină o provocare și mai mare atât pentru consumatori, cât și pentru guverne.

250 de miliarde de euro pe an

Îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor unifamiliale este de obicei împărțită în trei categorii, a declarat Sibileau: Izolația este cea mai scumpă, costând aproximativ 40.000 de euro, urmată de modificări ale sistemului de încălzire, cu aproximativ 10.000 de euro, și de sistemele de gestionare a energiei, care costă sub 150 de euro. Lobby-ul Asociației europene a producătorilor de izolații estimează că punerea în aplicare a legislației ar necesita aproximativ o dublare a investițiilor în renovări, care ar ajunge la 250 de miliarde de euro pe an până în 2030.

Cu toate acestea, fondurile UE disponibile, combinate cu economiile de costuri rezultate din eliminarea treptată a sistemelor de încălzire pe bază de combustibili fosili, ar putea reduce această sumă la mai puțin de 200 de miliarde de euro, a declarat lobby-ul din domeniul izolațiilor.

Potrivit analistului financiar Marine Lelux de la ING, băncile sunt „pregătite” să ajute și să acopere acest decalaj, inclusiv cu noi produse, cum ar fi împrumuturi atractive și sisteme de credite ipotecare ecologice, cu condiția ca negociatorii UE să ajungă la un acord asupra unor norme clare și valabile la nivelul întregului bloc. „Există din ce în ce mai mult interes în a analiza modul în care am putea realiza acest lucru”, a spus ea.

46 de milioane de clădiri până în 2033

Versiunea Parlamentului European ar putea duce la economisirea a 47 de miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță Guidehouse, comandat de producătorul de izolații Rockwool și văzut de Politico. Acest lucru ar putea însemna economii anuale de peste 20 de miliarde de euro, pe baza prețurilor medii la gaz din primele cinci luni ale acestui an. Dincolo de costuri și de rezistența politică, UE se va confrunta cu o serie de probleme în încercarea de a pune în aplicare noile norme.

În funcție de detaliile legislației finale, între 17% și 22% din clădirile din UE vor trebui renovate până în 2033 – ceea ce înseamnă până la 46 de milioane de clădiri, potrivit Rockwool. Pentru ca acest lucru să se întâmple, sectorul construcțiilor din blocul comunitar trebuie să adauge cel puțin încă 10 procente de lucrători în următorul deceniu, arată estimările Rockwool. Aceasta reprezintă o provocare, deoarece 15 țări din UE au raportat un deficit de lucrători în construcții anul trecut.

Îmbunătățirea eficienței energetice

Țările vor trebui, de asemenea, să depășească problemele legate de proprietate partajată, deoarece renovarea ecologică a clădirilor înalte poate necesita acordul multor rezidenți, a declarat Helene Sibileau. În plus, există și problema dificilă de a proteja proprietarii de locuințe cu venituri mici, care nu își pot permite renovări, pentru a nu fi împinși într-o sărăcie și mai mare, a declarat Emmanuelle Causse, director al Uniunii Internaționale a Proprietarilor de imobile.

Înainte de negocierile de marți, Cuffe, negociatorul principal al Parlamentului pentru renovaree egologică, a insistat asupra faptului că, în ciuda provocărilor, îmbunătățirea eficienței energetice ar trebui să fie un lucru evident – nu numai în ceea ce privește reducerea emisiilor, ci și pentru securitatea energetică a blocului. „Dovezile vor arăta că, dacă ne îmbunătățim clădirile existente, vom avea nevoie de mai puțin gaz din Rusia”, a spus el. „Așa că eu cred că trebuie să continuăm să repetăm mereu acest lucru”.

ADVERTISEMENT