News

Vouchere de 1.500 de lei pentru creșterea natalității, card de reduceri pentru tineri și familii numeroase. Pachet legislativ anunțat de Guvern

Vouchere de 1.500 de lei, card de reduceri pentru familiile numeroase sunt printre măsurile cuprinse într-un pachet legislativ pentru creșterea natalității anunțat de Guvern.
16.03.2023 | 16:05
Vouchere de 1500 de lei pentru cresterea natalitatii card de reduceri pentru tineri si familii numeroase Pachet legislativ anuntat de Guvern
Vouchere de 1.500 de lei. Pachet legislativ pentru creșterea natalității anunțat de Gabriela Firea. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Vouchere de 1.500 de lei acordate lunar pentru creșe, grădinițe, after-school și un card de reduceri pentru tineri și familii numeroase sunt doar două dintre măsurile legislative anunțate de Gabriela Firea într-un proiect legislativ al ministerului pe care îl conduce.

Vouchere de 1.500 de lei. Pachet legislativ pentru creșterea natalității anunțat de Gabriela Firea

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul social-democrat anunţă un pachet legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor. Proiectul cuprinde o listă lungă de măsuri propuse în sprijinul cetățenilor.

ADVERTISEMENT

Pe lângă voucherele de 1.500 de lei și cardul de reduceri pentru tineri și familii numeroase, mai observăm în document și alte măsuri extrem de importante. Vorbim de TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor, un Voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame sau un alt sprijin financiar pentru tratamente stomatologice.

”Creșterea natalității este o prioritate pentru mine și toți colegii coaliției de guvernare, deoarece România se confruntă cu o masivă scădere demografică”, a precizat Gabriela Firea, în postarea de pe pagina sa de socializare.

ADVERTISEMENT

Ce familii ar putea primi vouchere de 1.500 de lei

Ministrul familiei din Guvernul explică ce familii din România ar putea beneficia de voucherele de 1.500 de lei. Se încadrează aici cele cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie. Mai exact, cele cu venituri de aproximativ 8.000 de lei. ”Propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare”, explică Firea.

Dacă vorbim de cardul pentru familii numeroase / tineri, acesta este unul pe modelul din alte state europene. Va putea fi utilizat pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării.

ADVERTISEMENT

Cardul în cauză va apărea în România încă din această primăvară. ”Oferim gratuit tinerilor din România acest card dedicate mobilității tinerilor, așa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul oferă reduceri substanțiale la transport, cumpărături, evenimente culturale”, explică ministrul.

Vouchere materna de 2.500 de lei pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame

În ceea ce privește Voucherele Materna, acestea sunt în valoare de 2.500 de lei. Ele vor fi primite de viitoarele mame. Sprijinul poate fi folosit pentru achitarea consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

ADVERTISEMENT

Tot în sprijinul mamelor, Gabriela Firea anunță pachetul ”Protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii”. Vorbim de o propunere legislativă pentru asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an. Se aplică în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului.

Din acest pachet legislativ mai fac parte:

  • Program flexibil de muncă pentru părinți: posibilitatea sprijinirii părinților cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.
  • Voucher pentru tratamente stomatologice: un sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultațiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.
  • Sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinți sunt la muncă în străinătate. Ajutorul va fi oferit persoanelor care-și asumă creșterea acestor copii. Poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru acești copii.
ADVERTISEMENT