News

Vouchere de 250 de lei pentru anumiți elevi, începând cu 2024. Pentru ce vor putea fi folosiți banii

Elevii români vor primi în 2024 așa numitele ”vouchere culturale”, însă așa cum e destul de evident, aceste vouchere vor putea fi folosite doar pentru cultura tinerilor.
11.02.2024 | 17:55
Vouchere de 250 de lei pentru anumiti elevi incepand cu 2024 Pentru ce vor putea fi folositi banii
Vouchere de 250 de lei pentru anumiți elevi, începând cu 2024. Pentru ce vor putea fi folosiți banii
ADVERTISEMENT

Așadar, Guvernul a decis ca începând cu acest an, conform Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198 din 2023, elevii să primească ”voucherele culturale”. acestea vor avea valoarea de 250 de lei și pot fi primite atât de elevii de gimnaziu cât și de cei de la liceu.

Vouchere de 250 de lei pentru unii elevi, începând cu 2024

După cum se poate deduce, aceste vouchere pot fi folosite în diverse scorpuri ”culturale”. Așa cum spune și Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cultura națională trebuie și poate fi promovată în rândul comunităților școlare, iar aceste vouchere sunt o mică parte din marele plan.

ADVERTISEMENT

Cert e că prin intermediul acestui program elevii vor primi vouchere sub formă de carduri reutilizabile, mai exact în valoare de 250 de lei. Conform RTV.net, banii pot fi folosiți pentru ”participarea la diverse servicii și evenimente culturale, precum concerte, intrări în muzee, achiziționarea de cărți sau participarea la excursii organizate cu tematici culturale sau istorice, potrivit prevederilor legii”.

O hotărâre de Guvern va stabili regulile specifice privind implementarea acestui program, cândva în perioada următoare. Interesant, Legea nr. 198/2023 nu oferă detalii specifice cu privire la desfășurarea acestui program, însă sunt conturate deja etapele implementării programului.

ADVERTISEMENT

Așadar, se știe că în anul școlar 2024-2025 beneficiarii acestor vouchere vor fi elevii de clasa a XII-a, în anul școlar 2025-2026 vor urma elevii din clasele a IX-a și a XII-a, iar în anul școlar 2026-2027 vor primi aceste vouchere elevii din clasele a V-a, a IX-a și a XII-a.

De remarcat că până la finele anului școlar 2026-2027, Ministerul Educației va efectua o analiză clară a impactului programului național, pentru a vedea în baza rezultatelor obținute dacă acest program va continua și în anul școlar 2028-2029.

ADVERTISEMENT

Momentan în Parlament se află un proiect de lege, în paralel, care vizează acordarea de bonusuri de 250 de lei elevilor. Cel mai probabil se va renunța la acest demers, pentru că este practic același lucru, conform specialiștilor.

Alocațiile au crescut pentru toată lumea în 2024

Dacă voucherele pentru cultură sunt acordate doar pentru o parte dintre elevi, vestea bună e că alocațiile au crescut pentru toată lumea în 2024, conform unui anunț oficial al Ministerului Muncii. Este vorba despre o majorare cu 13,8%, de fapt o indexare cu rata inflației, însă cert e tinerii și copiii din România vor primi mai mulți bani de la stat în fiecare lună.

ADVERTISEMENT

”3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

”Astfel, alocațiile vor crește după cum urmează: de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale; de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani. Conform execuției preliminare a bugetului, MMSS a plătit în anul 2023 suma de 13,26 miliarde de lei pentru alocațiile de stat pentru copii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii

ADVERTISEMENT
Tags: