News

Vouchere pentru nevoi urgente. Românii care vor primi până la 16.500 de lei de la stat

Vouchere pentru nevoi urgente pentru români. Cine sunt persoanele care vor primi până la cinci salarii minime brute de la stat
03.02.2024 | 17:30
Vouchere pentru nevoi urgente Romanii care vor primi pana la 16500 de lei de la stat
Vouchere pentru nevoi urgente. Cine sunt beneficiarii. Colaj Fanatik/ Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Românii ar putea primi vouchere pentru nevoi urgente, în anumite condiții, potrivit unui anunț făcut de ministrul Justiție, Alina Gorghiu. Cine sunt persoanele care ar putea beneficia de acest ajutor de la stat?

Vouchere pentru nevoi urgente. Românii care vor beneficia de ele

Apare un nou tip de vouchere pentru români, care vor fi acordate începând cu acest an. Cei care vor beneficia sunt persoanele care au fost victime ale unor infracțiuni. Noile vouchere vor putea fi folosite pentru cazarea, hrana, transportul sau medicamentele celor în cauză.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut, sâmbătă, 3 februarie, de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, precizând că mecanismul este deja funcțional. Acum se așteaptă primele cereri aprobate de instanțele din România.

„Venim în sprijinul victimelor infracțiunilor cu vouchere pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente. Joi, a fost semnat contractul cu operatorul care va emite aceste vouchere”, a transmis Alina Gorghiu.

ADVERTISEMENT

Beneficiarii ar putea primi până la cinci salarii minime brute din partea statului, adică 16.500 de lei. În categoria celor care pot solicita aceste vouchere sunt victimele tentativelor de omor și omor calificat, dar și cei asupra cărora a fost săvârșită o infracțiune de vătămare corporală.

De asemenea, beneficiarii sunt și persoanele care au fost victime ale violului și agresiunii sexuale. Alina Gorghiu mai spune că voucherele pot fi acordate și persoanelor asupra cărora s-au săvârșit infracțiunile de trafic de persoane, trafic de minori sau o infracțiune de terorism, „precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă”.

ADVERTISEMENT

Ce pași trebuie să parcurgă victimele infracțiunilor

Vor fi acordate 300 de astfel de vouchere, în 2024, însă numărul lor poate fi suplimentat. De altfel, ministrul Justiției a precizat care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă victimele infracțiunilor menționate mai sus, pentru a beneficia de ajutorul de la stat.

În primul rând, persoana în cauză trebuie să depună o plângere la poliție. Ulterior va depune o cerere la Tribunalul unde are domiciliu, solicitând „avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente”.

ADVERTISEMENT

Dacă cererea este întemeiată, aceasta va fi admisă. Apoi se va stabili cuantumul voucherului. „Hotărârea se comunică victimei și ANABI. Victima, cu hotărârea definitivă, se prezintă la oricare dintre entitățile publice sau private din listă și primește voucherul în termen de maxim 72 de ore”, mai spune ministrul Justiției.

ADVERTISEMENT
Tags: