News

Vouchere pentru românii și elevii cu venituri mici. Ce sume sunt luate în calcul și ce condiții trebuie întrunite

Măsuri de sprjiin de la Guvern pentru românii și elevii cu venituri mici. Se discută despre acordarea unor vouchere, pentru care trebuie întrunite anumite condiții.
28.03.2022 | 16:51
Vouchere pentru romanii si elevii cu venituri mici Ce sume sunt luate in calcul si ce conditii trebuie intrunite
Măsuri de sprijin de la Guvern pentru românii și elevii săraci: vouchere pentru alimente și rechizite. Sursa foto: hepta, economica.net, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul ar dori să-i sprijine pe cetățenii vulnerabili cu vouchere, în următoarea perioadă. Membrii coaliției iau în calcul acordarea unor sume de ajutor, având în vedere inflația și facturile mari, din ultima vreme.

Guvernul vrea să acorde două tipuri de vouchere pentru românii și elevii săraci: 30 și 50 de euro

Executivul dezbate, mai exact, acordarea a două tipuri de vouchere: 50 de euro (circa 250 lei-n.r) pentru românii cu venituri mici și 30 de euro (circa 150 lei-n.r) pentru elevii care provin din familii sărace.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse politice G4Media, în această săptămână Guvernul ar putea adopta noua măsură. Concret, cei 50 de euro ar urma să se ofere la fiecare 2 luni, până la finalul lui 2022, în scopul achiziționării alimentelor necesare.

De acești bani nu se poate bucura orice român vulnerabil, ci doar familiile care au lunar un venit mediu net mai mic de 600 lei, cei care beneficiază de Venit Minim Garantat, persoanele cu dizabilități sau pensionarii care primesc lunar o pensie mai mică de 1500 lei.

ADVERTISEMENT

Ce elevi se vor putea bucura de cei 30 de euro de la stat

Referitor la a doua categorie, elevii, ei pot primi în fiecare lună câte 150 de lei de la stat, pe parcursul a 7 luni, însă nu și în iulie sau august, când este vacanța de vară.

Beneficiarii vor fi toți copiii care primesc burse sociale, și acestea acordându-se în funcție de venitul anual per membru de familie. Odată ce vor avea voucherul de 30 de euro, elevii vulnerabili își pot achiziționa rechizite, haine și alimente.

ADVERTISEMENT

Dacă aceste vouchere vor fi aprobate, se va produce un impact bugetar de aproape 690 de milioane de euro. Acest lucru înseamnă 0,27% procent din Produsul Intern Brut (PIB). Inițiatorul acestui demers ar fi PSD, mai scrie și Digi 24.

Cât este inflația în România

În momentul de față, inflația națională este una majoră, de 8,4%, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Încă de la începutul anului s-au scumpit toate alimentele, inclusiv pâinea, cea mai ieftină depășind prețul de 2 lei.

ADVERTISEMENT

Un alt aliment de bază care s-a scumpit foarte mult este uleiul. Pe rafturile din magazine îl mai găsești acum doar cu prețul de 8 lei, cel mai ieftin. În vară, ne-ar aștepta o inflație și mai mare, de 8,6 %.

”Ce determină inflația: prețurile la energie de care știm, este și partea de ofertă din cauza coronavirusului, dar și prețurile la alimentare – în general, prețurile mărfurilor pe piețele internaționale, inclusiv la cele alimentare, au crescut substanțial, de aici impactul pe inflație”, a explicat un economist pentru Știrile Protv.

ADVERTISEMENT