News

Vrancea, zguduită de cel mai puternic cutremur din această lună. Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur s-a produs marți, la ora 5:50, în zona seismică Vrancea, la 125 de kilometri nord de București
13.09.2022 | 09:40
Vrancea zguduita de cel mai puternic cutremur din aceasta luna Ce magnitudine a avut seismul
Seismul a fost cel mai puternic din această lună Foto: economedia.ro
ADVERTISEMENT

Seismul a avut magnitudinea de 4,2 pe Richter, fiind cel mai puternic înregistrat în această lună.

Vrancea, zguduită de cel mai puternic cutremur din această lună

Potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a fost unul de intensitate II şi s-a înregistrat la adâncimea de 146 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe:

ADVERTISEMENT
  • 57 kilometri est de Braşov,
  • 71 kilometri nord de Ploieşti,
  • 121 kilometri sud de Bacău,
  • 125 kilometri nord de Bucureşti,
  • 133 kilometri vest de Brăila,
  • 134 kilometri vest de Galaţi.

Aceeași sursă informează că în luna septembrie a acestui an, în România au avut loc 10 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,2. Șapte dintre acestea s-au produs în zona seismică Vrancea.

ADVERTISEMENT

Cel mai puternic seism înregistrat în 2022 s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4. În cursul anului precedent cutremurul cu cea mai mare magnitudine a fost înregistrat pe data de 26 mai un seism de 4,7, care a fost resimţit şi la Bucureşti.

România este o țară cu seismicitate ridicată în context european, iar Bucureștiul se află pe locul doi în Europa, ca nivel al riscului seismic, după Lisabona, arată datele Cutremur.net.

ADVERTISEMENT

Zona seismică Vrancea, cea mai activă din România

Potrivit aceleiași surse, cutremurele care produc cele mai mari distrugeri din Romania își au originea într-o zonă situată la curbura Carpaților Orientali, zona epicentrală desemnată în literatura de specialitate sub numele de regiunea Vrancea, care reprezinta cea mai activă zonă epicentrală din țara noastră.

Este zona în care și-au avut originea seismele din 1940, 1977 sau 1986, toate cu magnitudini peste 7 pe Richter.

ADVERTISEMENT

Anual, în Vrancea se produc peste 100 de seisme slabe, în general imperceptibile din cauza adâncimilor mari la care au loc, și doar 8-12 seisme de magnitudine 4-5 care sunt uneori resimțite în orașele mari situate în sudul și estul țării, dar care nu produc urmări grave.

Cutremurele din Vrancea sunt cele care dau practic seismicitatea Romaniei, întrucat sunt cele mai frecvente seisme produse și resimțite în țară, având cele mai mari magnitudini.

ADVERTISEMENT