News

Vreme la extreme în România. Avertizări ANM de cod galben și portocaliu de ploi abundente, vijelii şi caniculă

Vreme la extreme în România. ANM a emis noi avertizări de cod galben și portocaliu de ploi abundente, vijelii şi caniculă
15.07.2021 | 10:39
Vreme la extreme in Romania Avertizari ANM de cod galben si portocaliu de ploi abundente vijelii si canicula
ADVERTISEMENT

Meteorologii au emis alte avertizări de cod galben și portocaliu. S-a anunțat atât caniculă, cât și instabilitate atmosferică accentuată.

Vreme la extreme în România. Avertizări ANM de cod galben și portocaliu de ploi abundente, vijelii şi caniculă

cod galben
Cod galben de căldură, zonele vizate
Sursa foto: ANM

ANM a emis o averizare de cod galben, care anunță instalarea unui val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă, valabil în zilele de 15 și 16 iulie.

ADVERTISEMENT

Sunt afectate Oltenia, Muntenia, Moldova, vestul Dobrogei, local Transilvania. „În sudul, estul și centrul țării, valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat”, au avertizat meteorologii,

„Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi (15 iulie), iar vineri (16 iulie), mai ales în regiunile extracarpatice,” au adăugat.

ADVERTISEMENT

Cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică

Au fost emise alte două avertizări. Codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil în intervalul 15 iulie, ora 14:00 – 16 iulie, ora 23:00.

Sunt vizate Banatul, Crișana, Maramureș, local Transilvania și vestul Olteniei. „În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp,” au transmis meteorologii

ADVERTISEMENT

Codul portocaliu anunță instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Acesta este valabil în întervalul 15 iulie, ora 16:00 – 16 iulie, ora 06:00.

„În județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată,” a avertizat ANM.

ADVERTISEMENT

„Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 70…80 l/mp,” a adăugat.

cod portocaliu
Cod portocaliu de instabilitate atmosferică
Sursa foto: ANM

Anterior, meteorologii au emis prognoza pentru ultimele zile din această săptămână. Se pare că nu vom scăpa de căldură prea curând.

În schimb, specialiștii au precizat că intemperiile își vor face apariția în unele zone din țară. Vor fi ploi torențiale, însoțite de tunete și fulgere, vijelii și grindină.

ADVERTISEMENT