News

Vremuri grele pentru angajații din IT, agricultură și construcții. Din toamnă, facilitățile fiscale pentru acești salariați ar putea dispărea

Vremuri grele pentru angajații din IT, agricultură și construcții. Ce transmite ministrul Finanțelor cu privire la facilitățile fiscale
29.06.2023 | 21:41
Vremuri grele pentru angajatii din IT agricultura si constructii Din toamna facilitatile fiscale pentru acesti salariati ar putea disparea
Vremuri grele pentru angajații din IT, agricultură și construcții. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vremuri grele pentru angajații din IT, agricultură și construcții. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că este posibil ca din toamnă să fie eliminate facilitățile fiscale pentru mai multe categorii de salariați.

Vremuri grele pentru angajații din IT, agricultură și construcții

Printre aceștia se numără și angajații din IT, agricultură și construcții. În acest sens, ministrul susține că se află în lucru un proiect legislativ. Însă, este posibil să existe mici excepții, potrivit lui Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

„Sunt două categorii de facilități fiscale. Unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie. Și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie. Este un proces de consolidare fiscal bugetară foarte important pentru România”, a transmis ministrul Marcel Boloș, la Digi 24.

Aceste măsuri ar putea fi luate pentru a atrage mai mulți bani la bugetul de stat. Ministrul a specificat că în privința angajaților din domeniile menționate anterior, facilitățile vor fi eliminate treptat, amintind că „anumite reguli în facilitățile fiscale ar trebui să fie comune pentru toți”.

ADVERTISEMENT

„Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu.

Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a adăugat ministrul Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Când vor fi eliminate facilitățile fiscale pentru acești angajați

Prin urmare, începând cu data de 1 septembrie, angajații din construcţii, IT şi agricultură ar putea să aibă salarii mult mai mici. Însă, specialiștii atrag atenția asupra faptului că în acest fel, specialiștii din aceste domenii ar putea dispărea.

Mai mult, patronii companiilor din aceste domenii se plâng că ar fi nevoiți să scadă salariile oamenilor dacă măsura va fi introdusă. ”Ne îndreptăm spre faliment, să îi întrebăm pe angajaţi dacă sunt de acord să le tpiem lor din salariu.”, a declarat Costel Hulei, agricultor, pentru Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Amintim că salariații din domeniul IT, din România, sunt scutiți de plata impozitului pe venit. Totodată, angajații din agricultură, construcții și industria alimentară, au aceeași facilitate atât la plata impozitului pe venit, la contribuțiile sociale la sănătate, cât și la pensiile private.

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero...
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero taxe pe afaceri
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis...
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo până în 4 august
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Culisele retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială. Cine l-a convins și cu...
Culisele retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială. Cine l-a convins și cu ce argumente
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!