Sport

Walter Smith, legendarul manager al lui Rangers, a murit. Care au fost legăturile sale cu fotbalul românesc: a vrut să-l ia pe Daniel Prodan la Everton. Video

Antrenorul scoțian Walter Smith a încetat din viață, marţi, la vârsta de 73 de ani. În trecut, managerul lui Rangers a avut câteva dueluri legendare cu echipele din România şi a vrut să-l transfere pe Daniel Prodan la Everton.
26.10.2021 | 21:04
Walter Smith legendarul manager al lui Rangers a murit Care au fost legaturile sale cu fotbalul romanesc a vrut sal ia pe Daniel Prodan la Everton Video
ADVERTISEMENT

Fotbalul scoțian este în doliu după decesul fostului mare antrenor al lui Glasgow Rangers și al naționalei Scoției, Walter Smith, la vârsta de 73 de ani.

Smith a fost unul dintre cei mai galonați manageri din istoria grupării de pe Ibrox Park, pe care a condus-o spre cucerirea a 21 de trofee majore: 10 titluri de campioană, cinci Cupe ale Scoției și șase Cupe ale Ligii, precum și în finala Cupei UEFA în 2008, pierdută în fața lui Zenit Sankt Petersburg.

ADVERTISEMENT

Walter Smith a murit la 73 de ani. Prima confruntare cu românii, în 1995, contra Stelei

Walter Smith s-a remarcat prima oară în 1982, când a cucerit titlul european cu naționala Scoției sub 18 ani, apoi a fost secundul lui Sir Alex Ferguson la reprezentativa de seniori la Cupa Mondială din 1986. După turneul final din Mexic, a fost secundul lui Graeme Souness la Glasgow Rangers până în 1991, când a devenit principal, cucerind șapte titluri consecutive.

În primul său mandat la gruparea catolicilor, Smith l-a transferat pe Paul Gascoigne, în 1995, pentru 4,3 milioane de lire sterline, o sumă record în istoria clubului. Cu Gazza în teren, Walter Smith a dat piept cu Steaua lui Țiți Dumitriu în grupele Champions League, în sezonul 1995-1996. În prima confruntare din Ghencea, Rangers a pierdut cu scorul de 1-0, după un gol fabulos marcat în minutul 85 de regretatul Didi Prodan.

ADVERTISEMENT

În returul din Scoția, scorul a fost egal, 1-1, după ce Gascoigne a deschis scorul în minutul 39, iar Adrian Ilie a punctat la zece minute după pauză. La finalul fazei grupelor, Rangers s-a clasat pe ultimul loc, în urma Stelei, dar ambele echipe au ratat calificarea în sferturile de finală, fiind depășite de Juventus și Borussia Dortmund.

Walter Smith și Daniel Prodan, mereu la un pas de colaborare, dar niciodată nu au ajuns să lucreze împreună

Acea dublă din toamna lui 1995 l-a convins pe Walter Smith de valoarea lui Daniel Prodan, pe care a dorit să îl transfere în 2001 la Everton, clubul pe care îl preluase cu trei ani înainte, după încheierea primului său mandat la Rangers. Deși Prodan era liber de contract, după despărțirea de Rangers, unde nu a jucat niciun minut din cauza unei accidentări grave la genunchi, înțelegerea nu s-a mai realizat. În 1998, când fostul internaţional român ajunsese pe “Ibrox”, Walter Smith abia plecase de la echipă.

ADVERTISEMENT

Walter Smith nu a mai stat nici el mult la Everton, fiind demis în martie 2002 și înlocuit cu David Moyes, iar în 2003, a fost chemat de Sir Alex Ferguson să colaboreze la Manchester United, după ce Carlos Queiroz plecase la Real Madrid. Din postura de secund al “diavolilor roșii”, Smith a câștigat Cupa Angliei și a avut un rol esențial în transferul lui Wayne Rooney pe Old Trafford.

“Avea o conexiune minunată cu oamenii pentru că era un tip care știa să asculte. Aceasta a fost una dintre marile sale calități”, a declarat Sir Alex Ferguson după dispariția fostului său prieten și colaborator.

ADVERTISEMENT

Walter Smith a ieșit șifonat și din duelul cu Unirea Urziceni din 2009

În 2004, Walter Smith a preluat naționala Scoției pe care a ajutat-o să urce 70 de locuri în ierarhia FIFA până în 2007, iar cel mai important rezultat a fost victoria cu 1-0 împotriva Franței în preliminariile EURO 2008.

Revenit la Rangers la începutul lui 2007, Smith a câștigat încă din primul sezon Cupa Scoției și Cupa Ligii, iar în 2008, a dus echipa până în finala Cupei UEFA, pierdută cu 2-0 în fața rușilor de la Zenit St. Petersburg. Un an mai târziu, el și-a încrucișat din nou destinul cu o campioană a României în Champions League, Unirea Urziceni, din care a ieșit iarăși destul de șifonat.

În ediția 2009-2010, Glasgow Rangers a fost îngenuncheată chiar pe Ibrox Park de echipa lui Dan Petrescu, scor 1-4, deși a deschis scorul după numai două minute în urma unui autogol al brazilianului Ricardo. Urziceniul a ripostat, însă, în stil de mare trupă și s-a impus în urma reușitelor lui Bilașco și Brandan și a două autogoluri ale scoțienilor.

În returul din Ghencea, Rangers a fost foarte aproape de revanșă, după ce a înscris prima în minutul 79, dar Unirea a salvat un punct cu două minute înainte de finalul jocului grație unui gol înscris de Marius Onofraș. La fel ca și la precedenta ciocnire cu o echipă din România, Walter Smith a terminat pe ultimul loc în grupă, dar nici Urziceniul nu a mers mai departe, în optimile Ligii Campionilor, fiind depășită de Sevilla și VfB Stuttgart.

Walter Smith l-a susținut necondiționat pe Steven Gerrard, care a readus titlul lui Rangers după 10 ani

Walter Smith a avut o influență și în privința primului titlu cucerit de Rangers după o pauză de zece ani, fiind un sfătuitor de încredere pentru Steven Gerrard, managerul lui Ianis Hagi. De la retragerea lui Smith din antrenorat, în 2011, clubul de pe Ibrox Park a stat mereu în umbra marii rivale, Celtic, dar totul s-a schimbat anul acesta, motiv pentru care Gerrard îi este recunoscător.

“Walter a fost un lider incredibil. ADN-ul său este impregnat în acest club. A fost omul care m-a susținut și a fost alături de mine încă din prima zi”, a declarat actualul manager al lui Rangers la aflarea veștii despre moartea fostului său mentor.

ADVERTISEMENT