Sport

Wimbledon 2023. Ce se întâmplă cu strângerile de mână între ucraineni, ruși și bieloruși

Vezi aici în format LIVE STREAM turneul de Grand Slam de la Wimbledon. Regalul pe iarbă de la Londra are loc în perioada 3-16 iulie.
11.07.2023 | 09:31
Wimbledon 2023 Ce se intampla cu strangerile de mana intre ucraineni rusi si bielorusi
WTA, anunț după declarațiile Elinei Svitolina. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT
11-07-2023
06:39

WTA, reacție publică după scandalul de la meciul Azarenka - Svitolina

Elina Svitolina a reușit să treacă în trei seturi de Victoria Azarenka și să se califice în sferturile de finală la Wimbledon. La finalul partidei, Victoria Azarenka nu a așteptat să dea mâna la fileu cu jucătoarea din Ucraina și a fost huiduită de fanii britanici. 

„Vika” a salutat-o discret pe Elina Svitolina, ținând cont de faptul că ucraineanca refuză să dea mâna cu sportivele din Rusia și Belarus, din cauza invaziei asupra Ucrainei. „Cred că organizatorii ar trebui să anunțe public că nu vor fi strângeri de mână între ucraineni și ruși/bieloruși. Nu știu dacă acest lucru e clar pentru public”, a declarat Elina Svitolina, la finalul partidei.

În cele din urmă, WTA a venit cu o reacție publică după declarațiile Elinei Svitolina. Forul care conduce tenisul feminin a precizat că nu vor exista strângeri de mână între sportivii din Ucraina și Rusia. Totul, pentru ca fanii să nu mai huiduie jucătorii pe terenul de tenis. 

„Din cauza unor circumstanțe nefericite și a neînțelegerilor din meciul de ieri de la Wimbledon (și a altor partide în ultimele săptămâni), WTA vrea să clarifice ssubiectul legat de strângerile de mână de după partide.

Din cauza războiului condamnabil aflat în desfășurare, WTA respectă poziția sportivilor ucraineni de a renunța la tradiționala strângere de mâna a adversarilor (din Rusia și Belarus) la finalurile de meciuri.

Avem unii dintre cei mai buni fani din lume și suntem recunoscători pentru pasiunea și dedicarea lor și le mulțumim pentru înțelegere și pentru respectul arătat față de sportivi”, a fost anunțul WTA. 

De asemenea, directoarea turneului de la Wimbledon, Sally Bolton a mărturisit că decizia de a strânge mâna la fileu este una „personală”. „Din punct de vedere istoric în tenis, decizia cu privire la felul în care un jucător reacţionează la sfârşitul unui meci este o decizie personală şi nu vrem să începem să impunem o obligaţie”, a declarat Sally Bolton. 

09-07-2023
14:01

Ana Bogdan și Jaqueline Cristian, eliminate în turul al doilea la dublu

Perechea formată din româncele Ana Bogdan și Jaqueline Cristian a fost eliminată în turul al doilea la Wimbledon în competiția de dublu feminin. Ana și Jaqueline au pierdut cu Lidziya Marozava (Belarus) și Ingrid Gamarra Martins (Brazilia), scor 4-6, 4-6. 

Partida a durat o oră și 28 de minute. Primul set a fost echilibrat, însă la scorul de 2-2, adversarele româncelor au făcut break-ul și nu au cedat inițiativa până la finalul setului. Echilibrul s-a menținut și în setul secund până la 4-4, când Marozava și Gamarra Martins au făcut break-ul și au închis partida la serviciu. 

09-07-2023
12:31

Begu și Kalinina, eliminate în turul 2 la dublu

Perechea formată din Irina Begu și Anhelina Kalinina a fost eliminată în turul 2 în competiția de dublu la Wimbledon. Jucătoarele din România și Ucraina au pierdut în fața echipei Hunter/Mertens, scor 2-6, 0-2. Ulterior, perechea româno-ucraineană a abandonat. 

În primul tur, Begu și Kalinina au trecut de Guarachi/Routliffe, scor 6-7(2), 7-6(6), 6-2. Pe tabloul feminin la dublu, România le mai are pe Ana Bogdan și Jaqueline Cristian. Echipa 100% românească a trecut în runda inaugurală de Collins și Riske-Amritraj, scor 6-4, 6-4. 

În meciul pentru optimi, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian le înfruntă duminică pe Marozava și Gamarra Martins. Tot în turul 2 la dublu s-a calificat și perechea româno-ucraineană formată din Gabriela Ruse și Marta Kostyuk. 

În primul tur, Ruse și Kostyuk au trecut de Peterson și Schmiedlova, iar în cursul zilei de luni, 10 iulie, echipa româno-ucraineană va juca pentru un loc în optimi cu perechea Kolodziejova/Vondrousova. 

08-07-2023
19:04

Rezultatele de sâmbătă, 8 iulie, de la Wimbledon: Tabloul feminin

Petra Kvitova nu a avut probleme cu Natalija Stevanovic și s-a calificat în optimile de la Wimbledon, competiție pe care jucătoarea din Cehia a câștigat-o în 2011 și 2014. 

În optimi a mers și Aryna Sabalenka, favorită 2 la Wimbledon. Bielorusa a învins-o pe rusoaica Anna Blinkova, scor 6-2, 6-3. 

Madison Keys a eliminat-o rapid în turul al treilea pe Marta Kostyuk, scor 6-4, 6-1 și s-a calificat în optimi, unde va da piept cu învingătoarea din meciul Anastasia Potapova – Mirra Andreeva. 

Wimbledon WTA

08-07-2023
19:01

Rezultatele de sâmbătă, 8 iulie, de la Wimbledon: Tabloul masculin

Jiri Lehecka își continuă parcursul fabulos de la Wimbledon 2023. Tânărul sportiv ceh l-a eliminat pe Tommy Paul (15 ATP, favorit 16 la Wimbledon) și s-a calificat în optimile competiției. 

Tot în optimi a mers și Daniil Medvedev. Fostul lider ATP, unul dintre favoriții la câștigarea turneului de la Wimbledon, l-a învins în patru seturi pe Marton Fucsovics, scor 4-6, 6-3, 6-4, 6-4. 

Carlos Alcaraz și-a respectat statutul de favorit și a câștigat partida cu Nicolas Jarry. Liderul mondial a avut nevoie de aproape patru ore pentru a-l învinge pe jucătorul din Chile, scor 6-3, 6-7(6), 6-3, 7-5. 

Wimbledon ATP

07-07-2023
17:48

Rezultatele de vineri, 7 iulie, de la Wimbledon: Tabloul feminin

Marta Kostyuk a produs o nouă surpriză la Wimbledon, după ce în primul tur a scos-o prematur din competiție pe Maria Sakkari. Jucătoarea din Ucraina a eliminat-o pe Paula Badosa, scor 6-1, 1-0. Ulterior, iberica a fost nevoită să abandoneze. În turul al treilea, Marta Kostyuk se va duela cu Madison Keys, care a trecut de Viktorija Golubic. 

Petra Kvitova și Aryna Sabalenka și-au respectat statutul de favorite și s-au calificat în turul al treilea după victoriile cu Aliaksandra Sasnovich, respectiv Varvara Gracheva. Bianca Andreescu a acces, de asemenea, în turul al treilea după un triumf în fața Anhelinei Kalinina. 

Victoria Azarenka a eliminat-o pe Daria Kasatkina, cap de serie 11 la Wimbledon, în minimum de seturi, în timp ce Marketa Vondrousova a trimis-o „acasă” pe Donna Vekic, reușind să se califice în optimi.

WTA

07-07-2023
17:41

Rezultatele de vineri, 7 iulie, de la Wimbledon: Tabloul masculin

Holger Rune, elevul lui Patrick Mouratoglou, s-a calificat în turul al treilea al turneului de la Wimbledon după o victorie în trei seturi cu Roberto Carballes Baena, scor 6-3, 7-6(3), 6-4. În meciul pentru optimi, norvegianul se va duela cu Alejandro Davidovich Fokina. 

Matteo Berrettini, finalistul din 2021 de la Wimbledon, s-a calificat în turul 3. Italianul a trecut de favoritul 15 al competiției, Alex de Minaur, scor 6-3, 6-4, 6-4. În turul 3 a mers și Daniil Medvedev după victoria cu Adrian Mannarino. 

Alexander Zverev s-a impus în patru seturi în meciul cu japonezul Watanuki și s-a calificat în turul al treilea, unde a acces și liderul mondial Carlos Alcaraz, grație triumfului cu Alexandre Muller. 

Stefanos Tsitsipas l-a eliminat pe Andy Murray în cinci seturi după patru ore și 43 de minute de joc și s-a calificat în turul al treilea. Cameron Norrie, un alt favorit al gazdelor, a ratat calificarea în turul al treilea după eșecul suferit în fața americanului Eubanks. 

Wimbledon

07-07-2023
06:30

Begu și Bogdan joacă vineri, 7 iulie, la Wimbledon

Două din cele trei reprezentante ale României rămase te tabloul e simplu, Irina Begu și Ana Bogdan, vor evolua vineri, 7 iulie, în ziua a cincea de la Wimbledon 2023.

Prima care va intra pe teren va fi Irina Begu, care o va întâlni în turul trei pe rusoaica Anna Blinkova, în primul meci de pe terenul 15, de la ora 13:00. Ana Bogan va da piept cu ucraineanca Lesia Tsurenko, tot în turul trei, în cea de-a doua partidă de pe terenul 14, în jurul orei 15:00.

Vineri vor intra în concurs și trei românce în proba de dublu, după următorul program:

  • Gabriela Ruse/Marta Kostyuk – Rebecca Peterson/Anna Karolina Schmiedlova, ultimul meci pe terenul 10 (în jurul orei 16:00)
  • Monica Niculescu/Nadia Podoroska – Viktoria Hruncakova/Tereza Mihalikova, al patrulea meci pe terenul 5 (în jurul orei 17:30)
  • Irina Begu/Anhelina Kalinina – Alexa Guarachi/Erin Routliffe, ultimul meci pe terenul 9 (în jurul orei 18:30)

 

07-07-2023
06:20

Rezultatele de joi, 6 iulie, de la Wimbledon

Ziua de joi, 6 iulie, a adus câteva surprize la Wimbledon 2023, una dintre ele fiind victoria obținută de Sorana Cîrstea în fața letonei Jelena Ostapenko, cap de serie numărul 17.

Finalista de la Roland Garros, cehoaica Karolina Muchova, a părăsit și ea competiția, la fel ca și compatrioata sa Barbora Krejcikova.

Pe tabloul masculin surprizele au însemnat eliminările norvegianului Casper Ruud, finalist la Roland Garros, și americanului Taylor Fritz.

wimbledon 2023

wimbledon 2023

wimbledon 2023

wimbledon 2023

06-07-2023
06:37

Begu, Cîrstea, Bogdan și Cristian joacă joi, 6 iulie, la Wimbledon

Toate cele patru românce, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Ana Bogdan și Jaqueline Cristian, vor evolua joi, 6 iulie, în ziua a patra de la Wimbledon 2023.

Prima care va intra pe teren va fi Ana Bogdan, care o a întâlni în turul doi pe Alycia Parks, în primul meci de pe terenul 7, de la ora 13:00. Imediat după încheierea acestui joc, Irina Begu își va continua întâlnirea din primul tur cu Rebecca Marino, întrerupt din cauza întunericului la scorul de 6-2, 2-4. Partida nu va începe mai devreme de 14:30.

Jaqueline Cristian – Beatriz Haddad Maia se vor confrunta în cea de-a treia întâlnire de pe terenul 14, după un joc de băieți și unul de fete început miercuri, și va începe în jurul orei 16:00. Meciul Sorana Cîrstea – Jelena Ostapenko din turul 2 va fi al treilea de pe terenul 16, după o partidă de băieți și una de fete, și se va desfășura în jurul orei 17:00.

06-07-2023
06:25

Rezultatele de miercuri, 5 iulie, de la Wimbledon

Favoriții de pe tabloul masculin, Novak Djokovic, Daniil Medvedev, Holger Rune sau Jannik Sinner, au obținut victorii în meciurile pe care le-au jucat în primul sau al doilea tur de la Wimbledon 2023.

Singurul care s-a calificat cu emoții a fost Stefanos Tsitsipas, care a avut nevoie de cinci seturi echilibrate și aproape patru ore de joc pentru a trece de Dominic Thiem.

Pe tabloul feminin, Iga Swiatek, Petra Kvitova, Daria Kasatkina, Jelena Ostapenko, Beatriz Haddad Maia sau Barbora Krejcikova au mers mai departe, singura surpriză fiind eliminarea Mariei Sakkari de către Marta Kostyuk.

wim

wim

wim

wim

05-07-2023
18:01

Protestatarii au întrerupt din nou meciul Katie Boulder - Daria Saville

Protestatarii „Just Stop Oil” și-a dat din nou în petec pe terenul 18, două ore mai târziu după meciul lui Dimitrov cu Shimabukuro. O persoană a aruncat confetii, care au căzut pe umărul jucătoarei britanice, Katie Boulder.

Meciul a fost întrerupt pentru câteva minute, iar protestatarul intrat pe teren a fost reținut de forțele de ordine și scos din arenă. Rămâne de văzut ce sancțiuni vor fi aplicate și dacă organizatorii vor spori măsurile de securitate pentru a evita astfel de incidente și alte meciuri. 

05-07-2023
16:29

Jaqueline Cristian o poate întâlni în optimi pe Sorana Cîrstea

Jaqueline Cristian s-a calificat în turul al doilea la Wimbledon, după victoria în fața Luciei Bronzetti. În cazul în care va trece de următorul adversar, Jaqueline ar putea avea parte de un adversar nedorit. 

Jaqueline Cristian – Sorana Cîrstea ar putea fi duel din optimile de finală pe care niciun fan al tenisului românesc nu îl dorește.

Sorana va juca în turul doi cu învingătoarea duelui dintre Greet Minnen și Jelena Ostapenko. Jaqueline va juca împotriva câștigătoarei meciului Beatriz Haddad Maia – Yulia Putintseva.

05-07-2023
14:00

Protestatarii "Just Stop Oil" au întrerupt meciul Dimitrov - Shimabukuro

Într-o zi în care ploaia a întrerupt de trei ori meciurile de la Wimbledon, pe terenul 18 al complexului de la All England Club, la meciul Dimitrov – Shimabukuro au intrat pe gazon şi protestatarii “Just Stop Oil”. 

Un bărbat şi o femeie au aruncat pe teren câteva sute de piese de puzzle, care au dus la întreruperea meciului. Cei doi fani au fost scoşi în afara arenei şi a fost nevoie de minute bune de a curăţa terenul. 

Acest protest agresiv vis-a-vis de folosirea combustibililor fosili a devenit o practică la marile competiţii. Protestatarii au încercat să oprească plutonul din Turul Franţei, au distrus o masă de snooker la Campionatul Mondial şi au fost prezenţi la multe competiţii de top. 

VEZI VIDEO: 

05-07-2023
06:25

Toate cele patru românce de la Wimbledon joacă miercuri, 5 iulie

Cele patru românce care se află pe tabloul principal de simplu feminin de la Wimbledon 2023, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Jaqueline Cristian și Ana Bogdan, vor evolua, miercuri, 5 iulie, în primul, respectiv în al doilea tur.

Meciul Sorana Cîrstea – Tatjana Maria va fi primul al zilei pe terenul 8, fiind programat la ora 13:00. Tot la ora 13:00 este programată partida Jaqueline Cristian – Lucia Bronzetti, pe terenul 10.

Irina Begu va juca împotriva Rebeccăi Marino pe terenul 7, în al patrulea meci. Meciul este programat în jurul orei 19:00 după confruntările Dominic Stricker (Elveţia) – Alexei Popyrin (Australia), Madison Brengle (SUA) – Sara Errani (Italia) şi Adrian Mannarino (Franţa) – Alexander Shevchenko (Rusia).

Meciul Alycia Parks – Ana Bogdan, din turul 2, va fi ultimul de pe terenul 9, astfel că va începe în jurul orei 22.00.

05-07-2023
06:17

Favoriții, victorii lejere în a doua zi la Wimbledon 2023

Marți, 4 iulie, s-a jucat doar pe două terenuri cu acoperiș retractabil din cauza ploii, iar favoriții au reușit să se califice mai departe.

Carlos Alcaraz, Andy Murray sau Cameron Norrie pe tabloul masculin și Aryna Sabalenka, Elena Rybakina sau Ons Jabeur la feminin și-au câștigat meciurile din primul tur. Singura surpriză a zilei a fost eliminarea britanicului Daniel Evans, cap de serie numărul 27, învins de francezul Quentin Halys.

wimbledon 2023

04-07-2023
15:06

Jucătoarele din România, meciuri anulate

Ploaia a dat peste cap programul în a doua zi la Wimbledon, iar jucătoarele din România au avut de asemenea de suferit din această cauză. 

Irina Begu, Sorana Cîrstea și Jaqueline Cristian trebuiau să intre scenă la Londra în meciurile pentru calificarea în turul al doilea, însă și acestea au fost anulate din cauza precipitațiilor. 

04-07-2023
12:46

Meciurile, întrerupte din cauza ploii

Ploaia este la putere la Londra și sunt șanse mici ca partidele programate marți, 4 iulie, să se mai desfășoare conform programului.

Conform prognozei, va ploua pe toată durata zilei, astfel că, cel mai probabil, meciurile vor fi reprogramate pentru miercuri, 5 iulie.

wimbledon 2023

Singurele arene pe care se joacă în acest moment sunt pe Central și Terenul 1, care au acoperiș retractabil.

04-07-2023
06:27

Begu, Cîrstea și Cristian debutează marți la Wimbledon

Ziua de marți, 4 iulie, de la Wimbledon 2023, va fi una intensă pentru jucătoarele din România, nu mai puțin de trei sportive urmând să intre în concurs: Irina Begu, Sorana Cîrstea și Jaqueline Cristian.

Pe terenul 16 va avea loc meciul dintre Irina Begu (favorită 29) și canadianca Rebecca Marino (83 WTA). Partida va fi a patra de pe această arenă, după Potapotva – Naef, Harris – Barrere și Raonic – Novak. Duelul ar putea începe undeva după ora 20:00 (ora României).

În al doilea meci de pe terenul 9, după O’Connell – Medjedovic, Sorana Cîrstea (37 WTA) o va întâlni pe nemțoaica Tatjana Maria (62 WTA, semifinalistă la Wimbledon anul trecut). Partida va începe undeva în jurul orei 15:30.

În ultima partida de pe terenul 14, Jaqueline Cristian (133 WTA) se va duela cu italianca Lucia Bronzetti (65 WTA). Pe această arenă vor mai avea loc meciurile Shelton – Daniel, Pella – Coric, Cerundolo – Borges și Minnen – Ostapenko, iar partida româncei va începe probabil după ora 21:30.

03-07-2023
20:58

Wimbledon 2023, rezultatele din turneul feminin de luni, 3 iulie

Prima mare surpriză a venit din partea americancei Coco Gauff, favorita numărul 7 la Wimbledon, eliminată de Sofia Kenin (locul 128 WTA), după un meci care a durat două ore 5 minute și trei seturi: 6-4, 4-6, 6-2.

Iga Swiatek, liderul din clasamentul WTA, s-a calificat în turul al doilea la Londra, după ce a învins-o pe chinezoaica Lin Zhu, scor 6-1, 6-3.

Franțuzoaica Caroline Garcia și-a respectat de asemenea rolul de favorită și a trecut fără probleme de Katie Volynets, scor 4-6, 3-6, după o oră și 24 de minute de joc.

Wimbledon 2023, rezultatele din turul 1 în turneul feminin
Wimbledon 2023, rezultatele din turul 1 în turneul feminin
Wimbledon 2023, rezultatele din turul 1 în turneul feminin

03-07-2023
20:53

Wimbledon 2023, rezultatele din turneul masculin de luni, 3 iulie

Novak Djokovic, numărul doi mondial, a reușit să se califice în turul al doilea la Wimbledon. Sârbul l-a învins pe Pedro Cachin în minimum de seturi cu scorul de 6-3, 6-3, 7-6 (4), la capătul unui meci care a durat două ore și 14 minute.

Andrey Rublev (locul 7 ATP) a revenit la Wimbledon după sportivii din Rusia au fost interziși din cauza războiului din Ucraina. Rusul l-a învins fără drept de apel pe australianul Max Purcell, scor 6-3, 7-5, 6-4: „Acum suntem aici, sunt foarte fericit că m-am întors și că pot concura”, a spus el la finalul meciului.

Jannik Sinner, unul dintre favoriți la Londra, a reușit de asemenea să treacă în turul următor după ce a trecut în trei seturi de Juan Manuel Cerundolo, scor 6-2, 6-2, 6-2, după o oră și 31 de minute de joc.

Casper Ruud a mers și el mai departe. Norvegianul clasat pe locul 4 în clasamentul ATP l-a învins greu pe francezul  Laurent Lokoli (locul 199 ATP) în trei seturi, scor 1-6, 7-5, 4-6, 3-6, după două ore și 51 de minute de joc.

Wimbledon 2023, rezultatele din turul 1 în turneul masculin
Wimbledon 2023, rezultatele din turul 1 în turneul masculin
Wimbledon 2023, rezultatele din turul 1 în turneul masculin

 

03-07-2023
18:48

Venus Williams, strigăt de durere la al 24-lea Wimbledon

Venus Williams a trecut prin moment extrem de dificile în meciul din primul tur de la Wimbledon cu Elena Svitolina. La scorul de 2-1 pentru americanca de 43 de ani s-a întâmplat un moment care i-a ținut cu sufletul la gură pe spectatori. 

Venus a alunecat, a căzut și s-a lovit la genunchiul drept, care era deja bandajat. Strigătul ei de durere a răsunat în întreaga arenă. A continuat în mod eroic partida și a pierdut primul set cu 4-6.

A reușit în cele din urmă să încheie partida în ciuda problemelor medicale, fiind bandajată de echipa medicală și în pauza dintre seturi. A pierdut și setul al doilea în cele din urmă, cu scorul de 3-6.

03-07-2023
09:10

Inteligența artificială își face apariția la Wimbledon 2023

Ediția din 2023 a turneului de la Wimbledon vine cu o premieră. Pentru prima oară în istorie va fi implementat sistemul de inteligență artificială (Al), care va fi folosit în timpul partidelor de tenis de pe iarba londoneză. 

Organizatorii au apelat la inteligența artificială pentru comentarea partidelor, care vor putea fi ascultate în timp real în aplicație, cât și pe site-ul oficial al competiției. Inteligența artificială va fi folosită pentru a comenta partidele lui Novak Djokovic, Carlos Alcaraz, Iga Swiatek sau Aryna Sabalenka. 

03-07-2023
05:59

Australianul Nick Kyrgios s-a retras de la Wimbledon

Veste proastă pentru Nick Kyrgios chiar înainte de startul turneului de la Wimbledon. Australianul a suferit o nouă accidentare și a fost nevoit să se retragă. El urma să joace în primul tur cu David Goffin, iar locul său pe tabloul principal va fi luat de maghiarul Fabian Marozsan.

„M-am străduit din răsputeri să fiu pregătit după operație și să pot păși din nou pe terenurile de la Wimbledon. În timpul revenirii mele am simțit niște dureri la încheietura mâinii, în timpul turneului de la Mallorca.

Ca măsură de precauție, am făcut o radiografie și s-a descoperitun ligament rupt la încheietura mâinii. Am încercat totul pentru a putea juca și sunt dezamăgit să spun că pur și simplu nu am avut suficient timp să mă recuperez înainte de Wimbledon.

Voi reveni și, ca întotdeauna, apreciez sprijinul tuturor fanilor mei”, a anunțat Nick Kyrgios pe rețelele de socializare.

02-07-2023
16:54

Djokovic vrea să-i egaleze recordul lui Federer

Novak Djokovic a câștigat de șapte ori turneul de la Wimbledon și un succes la ediția din acest an i-ar aduce egalarea recordului deținut de Roger Federer, singurul jucător din istorie care a câștigat de opt ori Grand Slam-ul de la Londra.

Deși este doar cap de serie numărul 2, sârbul este văzut de toată lumea ca fiind principalul favorit la trofeu. Și asta pentru că se află într-o formă excelentă, s-a impus și pe zgura de la Roland Garros, iar spaniolul Carlos Alcaraz, liderul ATP, nu este un specialist pe iarbă.

Mai mult, dacă va câștiga la Wimbledon, Djokovic va ajunge la 24 de titluri de Grand Slam și va egala recordul istoric deținut de fosta mare jucătoare australiană Margaret Court.

Nole nu a mai pierdut vreun meci la Wimbledon din 2016, este neînvins pe terenul central din 2013 și are mai multe victorii aici (86) decât toți jucătorii din Top 20 ATP la un loc (85).

01-07-2023
16:06

Ana Bogdan, prima româncă ce intră în concurs

Ana Bogdan, locul 61 WTA, va fi prima jucătoare din România care va intra în concurs la Wimbledon 2023, ea urmând să o întâlnească în primul tur pe rusoaica Liudmila Samsonova, cap de serie numărul 15 și poziția 15 în clasamentul mondial.

Întâlnirea este programată luni, 3 iulie, și va fi prima de pe terenul 17, de la ora 13:00.

Luni, 3 iulie începe al treilea turneu de Grand Slam al anului, regalul pe iarbă de la Wimbledon, în complexul de tenis de la All England Club din Londra. Ultimul turneu de Grand Slam va fi la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, US Open și va avea același loc de desfășurare, arenele de la Flushing Meadows din New York.

Revin sportivii și sportivele din Rusia și din Belarus

În 2022 organizatorii turneului de Grand Slam de la Wimbledon au decis să interzică prezența jucătorilor și jucătoarelor din Rusia și Belarus pe motivul că aceste două țări sunt invadatoare în Ucraina, în fapt Rusia iar Belarus exprimând sprijin total față de deciziile lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Astfel au fost privați de dreptul lor de sportivi de a-și apăra șansele și a lupta pentru trofeu doi foarte valoroși jucători ruși, Daniil Medvedev și Andrei Rublev, precum și a doua jucătoare a lumii, bielorrusa Aryna Sabalenka.

Anul acesta organizatorii de la Wimbledon au decis să ridice interdicția, astfel că toți acești jucători și jucătoare sunt acum prezenți la Londra iar Aryna Sabalenka este considerată drept marea rivală a polonezei Iga Swiatek în întrecerea feminină. Dar sportivii ruși și din Belarus trebuie să se supună unor reguli impuse de organizatori.

ADVERTISEMENT

Prima este să nu încurajeze sub nici o formă invazia rusă în Ucraina. Apoi, sub nici o formă nu au voie să își exprime susținerea la politica lui Vladimir Putin respectiv Aleksandr Lukașenko. Iar al treilea lucru, unul care lovește serios interesele financiare ale Veronicăi Kudermetova, de exemplu, sunt interzise promovarea pe echipamentul de joc a unor simboluri din cele două țări, de orice fel, jucătoarea fiind sponsorizată de o companie petrolieră din țara ei.

Premii în valoare de 44 milioane lire sterline la ediția 2023 a turneului de Grand Slam de la Wimbledon 2023

Ediția din acest an a turneului de Grand Slam de la Wimbledon are premii în valoare de 44,7 milioane lire sterline. Este ediția 136 a turneului masculin și 129 a celui feminin. Tradiția turneului a fost până la ediția precedentă ca ziua de duminică să fie una liberă, fără meciuri, fiind singurul turneu cu această regulă. Dar de la ediția 2022 lucrurile s-au schimbat și turneul de la Wimbledon s-a aliniat politicii generale.

ADVERTISEMENT

Vremea pare a fi una care nu va da multe probleme organizatorilor, prognoza din perioada 3-16 iulie arâtând în general cer senin sau variabil, cu posibile precipitații, dar nu însemnate, doar în primele două zile, luni, 3 iulie și marți, 4 iulie.

Este celebrul turneu al căpșunelor, tradiția fiind ca la competiția organizată pe terenrile de la All England Lawn Tennis and Croquet Club, denumirea completă și exactă a locației, spectatorii să poată achiziționa și să consume căpșuni cu frișcă în timp ce urmăresc meciurile.

ADVERTISEMENT

Un lucru interesant este că jucătoarele vor avea dreptul, la alegere, să poarte echipamente colorate, nu obligatoriu albul cunoscut de la primul al turneului. Ca de obicei, Wimbledon 2023 fiind un turneu de Grand Slam, nu va putea fi vizionat în direct decât pe canalele Eurosport iar în format LIVE VIDEO și dacă intrați pe site-ul FANATIK.RO

Novak Djokovic vrea al cincilea titlu consecutiv la Wimbledon în turneul masculin

Absentul cu nume important de la Wimbledon 2023 este spaniolul Rafael Nadal, care nu a fost prezent nici la turneul său favorit de Grand Slam de la Roland Garros, unde a câștigat trofeul de 14 ori. Nadal continuă să aibă serioase probleme medicale și nu se știe când ar putea reveni pe teren, în ultimul timp începând să circule tot mai intens și teoria unei încheieri a carierei.

Marele favorit este sârbul Novak Djokovic, cu șapte succese la Londra, dintre care ultimele patru la rând și acum îl vizează pe al cincilea. Djokovic este cap de serie nr.2 după ibericul Carlos Alcaraz, deși acesta nu este privit ca un posibil câștigător pe iarbă. Mai fac parte din rândul top 6 nordicii Casper Ruud și Holger Rune, precum și grecul Stefanos Tsitsipas și rusul Daniil Medvedev.

Irina Begu, cap de serie în competiția feminină

România este prezentă de ani buni doar în competiția feminină a regalului pe iarbă de la Wimbledon. La ediția 2023 a turneului de Grand Slam de la Londra participă direct pe tabloul principal patru jucătoare, Irina Bara, în turul 1 și Gabriela Ruse, în al doilea tur, fiind eliminate în calificări.

Irina Begu este favorită nr.29 iar pe tablou au mai intrat direct Sorana Cîrstea, Ana Bogdan și, cu clasament protejat, Jaqueline Cristian, care are acest privilegiu inclusiv la dublu, alături de Ana Bogdan. La dublu Gabriela Ruse și ucraineanca Marta Kostyuk au fost desemnate capi de serie nr.15.

Evident, marea favorită, deși la Wimbledon nu a reușit până acum rezultate notabile, este liderul mondial, poloneza Iga Swiatek, dar opinia specialiștilor este că de fapt cele mai mari șanse le-ar avea bielorusa Aryna Sbalenka și câștigătoarea ediției precedente, kazaha de origini ruse Elena Rîbakina. Mai sunt cotate cu șanse, dar mici, Ons Jabeur, Maria Sakkari, Caroline Garcia sau Jessica Pegula.

ADVERTISEMENT