News

Windows 11: tot ce trebuie să știi despre noutățile pe care ți le aduce sistemul de operare

Windows 11 a fost dezvăluit oficial, iar aici găsești toate informațiile despre ce aduce nou această variantă a sistemului de operare.
25.06.2021 | 16:02
Windows 11 tot ce trebuie sa stii despre noutatile pe care ti le aduce sistemul de operare
Windows 11: tot ce trebuie să știi despre noutățile pe care ți le aduce sistemul de operare. Sursa foto: Microsoft.
ADVERTISEMENT

Microsoft a dezvăluit oficial viitorul său sistem de operare Windows 11, iar unele dintre noutăți sunt destul de importante pentru utilizatori.

Încă de acum mai bine de o săptămână au apărut pe internet informații cu privire la schimbările pe care le propune noul sistem de operare. Totuși, se pare că acele noutăți promise erau doar vârful aisbergului, iar ce este cu adevărat important a fost păstrat cu succes ”la secret” de Microsoft.

ADVERTISEMENT

Noutăți de design în Microsoft 11: un nou meniu Start, centrat

Cu siguranță, prima schimbare pe care o vei observa apare încă de la început, pentru că noul meniu Start are un refresh total. Bara Start a fost centrată pe mijlocul ecranului, iar odată deschisă, te întâmpină o interfață nouă. Panos Panay, director de produs pentru Windows, a motivat schimbarea astfel: ”Am pus Start în centru, asta te pune pe tine în centru.”

Noul meniu Start din Windows 11. Sursa foto: Microsoft.
Noul meniu Start din Windows 11. Sursa foto: Microsoft.

Au dispărut Live Tiles, înlocuite cu o listă de aplicații și fișiere recente. Datorită funcțiilor Microsoft 365, documentele pe care le editezi în programele Office, chiar și pe alte calculatoare, vor apărea între fișierele recente.

ADVERTISEMENT

Funcții noi pentru ferestre și monitoare multiple în Windows 11

Noua versiune a sistemului de operare mizează pe faptul că oamenii vor să folosească mai multe ferestre sau chiar monitoare pentru a fi mai productivi.

Suport îmbunătățit pentru împărțirea ecranelor. Sursa foto: Microsoft.
Suport îmbunătățit pentru împărțirea ecranelor. Sursa foto: Microsoft.

Astfel, apare o funcție Snap Layouts cu ajutorul căreia îți poți aranja rapid aplicațiile pe ecran. Cu ajutorul Snap Groups, sistemul de operare va reține și unde așezi aplicațiile.

ADVERTISEMENT

În plus, există opțiuni noi și pentru monitoare multiple. Când deconectezi unul dintre monitoare, ferestrele de pe acesta se vor minimiza, fără să intervină peste celălalt ecran. Și invers, când reconectezi monitorul, ferestrele se întorc acolo unde le-ai lăsat.

Windows 11 îți va oferi update-uri mai rapide, alături de unul important anual

Microsoft promite că update-urile noului sistem de operare vor fi cu 40% mai mici și vor avea loc exclusiv în fundal, fără să te mai deranjeze.

ADVERTISEMENT

În plus, compania va aduce un update mare anual, în loc de două, așa cum se întâmplă în cazul Windows 10. Astfel, sistemul de operare se aliniază macOS, dar și iOS și Android, fiecare dintre acestea primind un update important o dată pe an.

Un nou Magazin cu aplicații desktop

Odată cu noul Microsoft Store, compania ajunge să facă ceea ce și-a dorit să realizeze încă de la Windows 8. Astfel, dezvoltatorii vor putea oferi atât aplicații tradiționale Win32, cât și aplicații UWP (Unviersal Windows Platform) sau PWA (Progress Web App).

Mai mult, Microsoft le oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a folosi propriile funcții comerciale în aplicații, dar și să păstreze 100% din venituri.

Un nou Windows Store. Sursa foto: Microsoft.
Un nou Windows Store. Sursa foto: Microsoft.

Teoretic, vei putea să îți instalezi toate aplicațiile de care ai nevoie direct din Windows Store, fie că e vorba de browserul Chrome sau de platforma de gaming Steam.

Desigur, Magazinul a primit un redesign și oferă acum și filme și seriale.

Aplicații de Android direct în Windows 11

Una dintre cele mai importante îmbunătățiri pe care le aduce noul Windows este suportul total pentru aplicații de Android.

Aplicații de Android, direct în Windows 11. Sursa foto: Microsoft.
Aplicații de Android, direct în Windows 11. Sursa foto: Microsoft.

Tot din Windows Store vei putea instala aceste aplicații, pe care le vei putea rula în mod natural, fără probleme, direct pe PC. Pentru a face acest lucru posibil, Microsoft s-a aliat cu Amazon și al său Appstore, folosind tehnologia Intel Bridge, arată howtogeek.com.

Widget-uri și Teams în taskbar

Noul taskbar introduce un buton pentru widget-uri, iar odată cu varianta 11 a sistemului de operare, vei avea posibilitatea să adaugi chiar și widget-uri din alte aplicații. Astfel, panoul disponibil va fi unul cu adevărat personalizabil.

Widgeturi personalizabile în Windows 11. Sursa foto: Microsoft.
Widgeturi personalizabile în Windows 11. Sursa foto: Microsoft.

În plus, și Teams va fi integrat în taskbar. Vei putea folosi și funcția de chat pentru a discuta cu oamenii pe care îi ai în listă.

Integrare mai bună pentru Teams. Sursa foto: Microsoft.
Integrare mai bună pentru Teams. Sursa foto: Microsoft.

Deși Teams este recunoscută ca o aplicație orientată mai degrabă către business-uri, Microsoft ar vrea să o extindă la nivel general, probabil din cauza popularității scăzute a Skype.

Îmbunătățiri pentru jocurile pe calculator

Microsoft vine cu îmbunătățiri care o să-i mulțumească și pe gameri, aducând două funcții importante de pe Xbox Series X pe PC-uri.

O noutate majoră este introducerea Auto HDR, care ar urma să îmbunătățească aspectul vizual al peste 1000 de jocuri. Fără această funcție, doar jocurile create cu suport HDR ar fi putut folosi această funcție pe un display compatibil.

Cum arată Skyrim cu și fără Auto HDR. Sursa foto: Microsoft.
Cum arată Skyrim cu și fără Auto HDR. Sursa foto: Microsoft.

DirectStorage este a doua noutate a sistemului de operare. Anumite PC-uri vor fi optimizate pentru această funcție, însă vor avea nevoie de un SSD NVMe și de driverele potrivite.

Pe un astfel de PC, jocurile vor trimite date de pe spațiul de stocare direct în placa video, fără să mai streseze procesorul. Astfel, timpii de încărcare ai unui joc ar trebui să se reducă.

Când va fi lansat Windows 11

Noul sistem de operare ar urma să fie disponibil spre finalul anului 2021. În plus, ”calculatoarele eligibile cu Windows 10” vor primi upgrade  gratuit la varianta 11. Acest upgrade va fi oferit gradual începând cu finalul lui 2021 și va continua și în 2022.

Vei putea să instalezi Windows 11 pe PC-ul tău?

Noul sistem Microsoft va fi mai strict în ceea ce privește cerințele de sistem. Astfel, va trebui să ai un PC cu firmware UEFI, care e capabil de Secure Boot și care are un cip TPM 2.0. În plus, va trebui să ai și un procesor pe 64 de biți.

Pentru a verifica dacă PC-ul tău va putea rula Windows 11, poți folosi această aplicație de la Microsoft.

Cum descarci Windows 11 Preview

Conform companiei, variante Insider Preview de Windows 11 vor putea fi descărcate începând cu finalul lunii iunie 2021, iar mai multe detalii găsești pe blogul Microsoft.

ADVERTISEMENT