News

Xi Jinping l-a avertizat pe Putin împotriva folosirii armelor nucleare în Ucraina. Amenințări și din partea puterilor NATO

Potrivit Financial Times, care citează surse oficiale, liderul chinez l-ar fi avertizat personal pe Vladimir Putin împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina
05.07.2023 | 14:30
Xi Jinping la avertizat pe Putin impotriva folosirii armelor nucleare in Ucraina Amenintari si din partea puterilor NATO
Xi Jinping, amenințare directă pentru Vladimir Putin. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Xi Jinping l-a avertizat personal pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina, potrivit unor oficiali occidentali și chinezi, citați de către publicația Financial Times. Potrivit sursei citate, acest lucru indică faptul că, în ciuda sprijinului tacit oferit Moscovei, Beijingul are îngrijorări serioase cu privire la succesul forțelor ruse în Ucraina.

Liderul chinez, avertisment personal pentru Putin

Mesajul liderului chinez a fost transmis în persoană, în timpul vizitei de stat a președintelui Xi la Moscova în luna martie, potrivit acelorași surse citate de FT. Aceasta a fost una dintre primele călătorii ale lui Xi în afara Chinei după ani de izolare în cadrul politicii sale de zero-Covid. „Un fost oficial guvernamental a confirmat că Xi i-a spus personal lui Putin să nu folosească armele nucleare, menționând că poziția Chinei împotriva utilizării acestora a fost inclusă în documentul său privind pacea în Ucraina”, scrie publicația londoneză.

ADVERTISEMENT

De atunci, oficialii chinezi și-au asumat în mod privat meritul de a-l convinge pe președintele rus să renunțe la amenințările sale voalate de a folosi arme nucleară împotriva Ucrainei, mai scrie sursa citată.

Descurajarea lui Putin de a folosi arme nucleare a fost elementul esențial în campania Chinei de reparare a legăturilor deteriorate cu Europa, potrivit unui consilier de rang înalt al guvernului chinez. Acest lucru vine în contextul în care invazia Ucrainei de către Rusia a pus Moscova și aliatul său Beijing în dezacord cu o mare parte Europei.

ADVERTISEMENT

În declarațiile sale publice, China s-a opus în mod constant folosirii armelor nucleare în Ucraina. Dar mulți dintre susținătorii Kievului s-au îndoit de angajamentul Beijingului față de o astfel de descurajare, având în vedere parteneriatul “fără limite” al lui Xi cu Putin și “planul de pace” promovat de Beijing, care s-a suprapus puternic cu interesele Rusiei.

Cu toate acestea, avertismentul lui Xi Jinping le-a dat speranța statelor europene că Beijingul își susține retorica publică și în spatele ușilor închise – și că amenințările Chinei ar fi suficiente pentru a-l împiedica pe Putin să folosească arme nucleare. “Chinezii își asumă creditul pentru transmiterea mesajului la toate nivelurile”, a declarat un înalt oficial al administrației americane, arată FT.

ADVERTISEMENT

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a declarat în martie că vizita lui Xi “reduce riscul unui război nuclear și ei [chinezii] au spus-o foarte, foarte clar”.

China, singurul partener al Rusiei

Putin a rămas dezamăgit după ce vizita lui Xi nu a reușit să aducă niciun câștig tangibil pentru Rusia, cum ar fi aprobarea pentru mult așteptatul gazoduct Power of Siberia-2, au declarat oficiali occidentali din domeniul securității pentru FT. Condamnarea folosirii armelor nucleare în comunicatul lor comun a fost aproape sigur adăugată la cererea Chinei, au adăugat oficialii.

ADVERTISEMENT

În cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare în Ucraina, “totul este în dezavantaj pentru China”, a declarat un oficial.

Invazia Rusiei se bazează în mare măsură pe sprijinul Chinei, care a ajutat Moscova să navigheze printre sancțiunile economice care au exclus-o de pe piețele globale critice și din lanțurile de aprovizionare.

Anul trecut, schimburile comerciale bilaterale ale Chinei cu Rusia au atins un nivel record de 190 de miliarde de dolari, deoarece Beijingul a intensificat achizițiile de energie rusească și i-a permis să importe tehnologie crucială, inclusiv microcipuri.

China s-a abținut să critice Rusia pentru invazie și a acuzat Occidentul că a alimentat conflictul prin furnizarea de arme Ucrainei. Beijingul a făcut, de asemenea, referiri abia voalate la “actele dăunătoare de hegemonie, dominație și intimidare” ale SUA prin intermediul sancțiunilor.

Dar războiul amenință să zădărnicească eforturile Chinei de a crea o prăpastie între Europa și SUA, potrivit consilierului guvernamental chinez de rang înalt. Un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei sau a unuia dintre aliații săi europeni ar risca să întoarcă continentul împotriva Chinei, a declarat consilierul, în timp ce o presiune susținută din partea Beijingului pentru a preveni un astfel de act ar putea contribui la îmbunătățirea relațiilor cu continentul.

“Rusia nu a avut și nu va avea niciodată aprobarea Chinei pentru a folosi arme nucleare. Dacă Rusia va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, China se va distanța și mai mult de Rusia”, a declarat Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing.

Avertismentul lui Xi sugerează că Beijing-ul rămâne îngrijorat de evoluția războiului declanșat de Moscova, în ciuda asigurărilor date de Putin în octombrie anul trecut că un atac nuclear tactic nu ar avea niciun “sens politic sau militar”. Această declarație a venit pe fondul temerilor sporite din Occident că Rusia ar putea folosi armele nucleare tactice, care sunt focoase cu randament mai mic, ca răspuns la eșecurile umilitoare din Ucraina.

Puterile nucleare din NATO, amenințări pentru Moscova

SUA, Marea Britanie și Franța, cele trei puteri nucleare ale NATO, au amenințat Kremlinul că vor lovi armata rusă cu arme convenționale dacă va folosi arme nucleare tactice. În urma avertismentelor, Putin a renunțat la retorica sa și nu a mai menționat public armele nucleare tactice timp de câteva luni. Atunci, fostul șef al CIA și comandant al trupelor americane din Iraq, generalul David Petraeus, a susținut că Washingtonul l-a avertizat direct pe Putin că va scufunda flota de la Marea Neagră în cazul utilizării armelor nucleare în Ucraina.

Persoane apropiate Kremlinului spun că liderul rus a decis în mod independent că armele nucleare tactice nu ar oferi Rusiei un avantaj, după ce a proiectat scenarii rezultate în urma utilizării acestora. Un atac nuclear ar fi fost probabil să transforme zonele pe care Putin le-a revendicat pentru Rusia într-un pustiu iradiat, în timp ce nu ar fi ajutat prea mult forțele sale să avanseze, au declarat persoanele respective.

Între timp, Kievul și-a exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea, în schimb, să provoace un accident la centrala nucleară Zaporizhzhia – cea mai mare din Europa, pe care forțele rusești o ocupă din martie 2022 – și să nege responsabilitatea.

Putin a menționat din nou armele nucleare luna trecută, când a început contraofensiva Ucrainei, spunând că Rusia a livrat focoase tactice în Belarus. Cu toate acestea, Putin a adăugat rapid că nu era “nevoie” să facă acest lucru, deoarece forțele Rusiei controlau înaintarea Ucrainei.

Dar declarația a indicat că nici măcar China ar putea fi incapabilă să îl descurajeze pe deplin pe Putin, a declarat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia. “Armele nucleare sunt ultima asigurare pe care Putin o are împotriva pierderii catastrofale a acestui război”.

ADVERTISEMENT