News

China, pacificator în războiul din Ucraina? Peste Putin, Xi Jinping vrea o nouă ordine internațională

China are nevoie de un sfârșit al războiului din Ucraina. Beijingul vrea o Rusie controlabilă și să modeleze o nouă ordine internațională
01.05.2023 | 17:54
China pacificator in razboiul din Ucraina Peste Putin Xi Jinping vrea o noua ordine internationala
Negocierea unei păci în Ucraina l-ar apropia pe Xi Jinping de viziunea sa privind o nouă ordine internațională/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După mai bine de un an în care nu au comunicat direct, președintele chinez, Xi Jinping, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, au avut o conversație telefonică, la 26 aprilie 2023. Potrivit înregistrării chinezești a convorbirii, ”cele două părți au făcut un schimb de opinii cu privire la relațiile dintre China și Ucraina și la criza ucraineană”.

„O pace justă și durabilă pentru Ucraina”

Dar, la nivel global, convorbirea a fost considerată ca făcând parte dintr-o încercare a Beijingului de a interveni ca pacificator. În războiul început chiar de „partenerul” apropiat declarat al Chinei, președintele rus Vladimir Putin. Între timp, Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că a ”avut o convorbire telefonică lungă și semnificativă” cu Xi, iar ulterior a revenit mai pe larg pe canalul său Telegram spunând că o atenție deosebită a fost ”acordată modalităților de cooperare posibilă pentru a stabili o pace justă și durabilă pentru Ucraina”.

ADVERTISEMENT

Rezultatul cel mai concret al convorbirii este confirmarea lui Xi Jinping că China va numi un reprezentant special pentru afaceri eurasiatice în Ucraina ”pentru a avea o comunicare aprofundată cu toate părțile privind soluționarea politică a crizei ucrainene”. Dacă nu altceva, acest lucru semnalează faptul că Beijingul devine serios cu eforturile sale de mediere și consideră că este momentul potrivit pentru acest lucru, nu în ultimul rând din cauza tensiunilor tot mai mari din cadrul alianței occidentale și a îndoielilor privind succesul unei contraofensive ucrainene.

Miza imediată, relația Beijingului cu UE

Mișcarea Chinei este un alt indiciu al unei ordini internaționale în schimbare pe care Beijingul o dorește și este din ce în ce mai capabil să o modeleze. Miza imediată pentru China este relația sa cu UE. Pentru statele membre ale blocului comunitar, războiul din Ucraina, inclusiv o posibilă escaladare ulterioară, reprezintă o preocupare de securitate mult mai acută decât pentru China.

ADVERTISEMENT

Oficialii europeni au îndemnat în repetate rânduri Beijingul să își folosească influența asupra Moscovei pentru a ”aduce Rusia la rațiune”, după cum s-a exprimat președintele francez Emmanuel Macron, cu ocazia vizitei sale recente în China. Alți înalți oficiali UE, de la președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la președintele Consiliului European, Charles Michel, și la Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, nu au lăsat nici ei vreo îndoială că poziția Chinei față de războiul din Ucraina va influența viitorul relațiilor dintre Bruxelles și Beijing.

Având în vedere cât de importante sunt UE și China una pentru cealaltă,  din punct de vedere economic, ambele părți sunt interesate de o relație stabilă și constructivă. Relațiile dintre China și UE sunt, desigur, parte a unui tablou mai larg al relațiilor dintre China și Occident. Cu toate acestea, chiar și aici există unele semne ale unei posibile deschideri.

ADVERTISEMENT

China are nevoie de o Rusie controlabilă

Secretarul american al Trezoreriei, Jane Yellen, a recunoscut că ”negocierea contururilor angajamentului între marile puteri este dificilă”, dar a remarcat, de asemenea, că Beijingul și Washingtonul ”pot găsi o cale de urmat dacă și China este dispusă să își joace rolul”.

Convorbirea telefonică dintre Xi Jinping  și Volodomir Zelenski se înscrie într-o coregrafie atentă și fragilă de mișcări care ar putea duce treptat la o gestionare mai eficientă a războiului din Ucraina, care ar preveni, inițial, o nouă escaladare și, în cele din urmă, ar deschide calea către o soluționare, notează The Conversation.

ADVERTISEMENT

Deși nu ar rezolva toate aspectele litigioase din relațiile dintre China și Occident, ar elimina o chestiune deosebit de problematică de pe lista preocupărilor imediate. În același timp, China are nevoie de Rusia ca pârghie în competiția cu vestul pentru a se afirma ca mare putere, și este puțin probabil ca Xi Jinping să renunțe la parteneriatul său cu Vladimir Putin.

Dar China are nevoie, de asemenea, de o Rusie care să fie mai controlabilă, iar acest lucru înseamnă că Beijingul are nevoie de un final al războiului din Ucraina, care are încă potențialul de a se intensifica și mai mult. Prin dominarea Rusiei în ceea ce privește Ucraina, liderul de la Beining poate stabili cu fermitate China ca un garant indispensabil al securității și stabilității durabile în Europa.

Gestionarea politică a lui Putin

Dacă inițiativa chineză este privită cu dubii la Bruxelles și la Washington și câștigă teren la Kiev și Moscova, aceasta oferă Beijingului o oportunitate majoră de a începe să modeleze o nouă ordine de securitate eurasiatică. În timp ce Occidentul ar putea fi capabil și dispus să limiteze Kremlinul din punct de vedere militar și să izoleze Rusia din punct de vedere economic, Xi va avea un rol major de jucat în gestionarea politică a lui Putin.

Cu alte cuvinte, calculul Beijingului ar putea fi acela că, pentru ca Europa să recâștige o anumită stabilitate și securitate, cooperarea Chinei va fi esențială. Acest lucru nu diminuează importanța relației de securitate transatlantice întruchipate de alianța NATO, dar ar însemna o recunoaștere a dinamicii fundamental schimbate a ordinii europene și a rolului mult mai critic al Chinei în cadrul acesteia. Rezolvarea negociată a războiului din Ucraina ar putea dura ceva timp și ar putea necesita mai mult decât medierea Beijingului. Dar chiar și un sfârșit al luptelor din Ucraina sub forma unei încetări stabile a focului ar putea fi benefic pentru China.

Un astfel de rezultat intermediar ar face mai probabil, de exemplu, ca acordul de la Marea Neagră, care permite Ucrainei să își exporte cerealele, să fie din nou prelungit, atenuând criza alimentară globală. Acest lucru ar consolida influența și conducerea Chinei în lumea în curs de dezvoltare, consolidând și mai mult statutul său de ”broker” de putere important în noua ordine bipolară schițată într-o carte albă din 2019, ”China și lumea în noua eră”.

Construirea unei noi ordini internaționale

Deși angajamentul mai deschis al Chinei în eforturile de mediere pentru a pune capăt războiului din Ucraina ar putea avansa semnificativ viziunea Beijingului asupra unei noi ordini internaționale, acesta nu este lipsit de riscuri pentru Xi. După cum a remarcat Zelenski în convorbirea sa cu Xi, ”integritatea teritorială a Ucrainei trebuie restabilită în cadrul granițelor din 1991”. Reacția previzibilă a Rusiei, transmisă de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a fost de a acuza Ucraina că își leagă dorința de a negocia ”cu ultimatumuri care conțin cerințe nerealiste”.

În cele din urmă, întrebarea pentru Beijing, care și-a afirmat în mod constant sprijinul pentru normele internaționale de suveranitate și integritate teritorială, este dacă poate găsi o modalitate de a concilia între insistența Moscovei, izolată pe plan internațional, ca războiul său ilegal în Ucraina să fie recunoscut și cererea legitimă a Kievului ca frontierele sale să nu poată fi modificate prin forță.

Aceasta este o întrebare fundamentală pentru ordinea europeană și globală, iar după Actul final de la Helsinki din 1975, inviolabilitatea frontierelor a fost principiul fundamental al securității europene. Oricare ar fi soarta eforturilor de mediere ale Chinei în acest război, acestea vor fi un test major al abilităților și al pârghiilor de care dispun diplomații chinezi și vor fi un indiciu al modului în care China intenționează să își joace rolul viitor într-o Eurasie reinventată.

ADVERTISEMENT