News

Xilazina, drogul care transformă oamenii în zombie. „Anestezia cailor” sau ”tranq”, noua amenințare națională în Statele Unite

Xilazina este considerată o nouă amenințare națională în SUA. Cunoscut şi sub denumirile „anestezia cailor”, ”tranq” sau „drogul zombie”, medicamentul face ravagii.
16.04.2023 | 08:58
Xilazina drogul care transforma oamenii in zombie Anestezia cailor sau tranq noua amenintare nationala in Statele Unite
Xilazina a fost decretata amenintare nationala in SUA
ADVERTISEMENT

Xilazina a fost inițial un sedativ pentru animale, care a fost deturnat pentru a fi utilizat împreună cu opioidele și face ravagii în SUA. Statele Unite au anunțat desemnarea xilazinei, supranumită ”tranq”, drept ”amenințare emergentă”.

”Este pentru prima dată în istoria națiunii noastre când o substanță a fost desemnată drept amenințare emergentă”, a declarat într-o conferință de presă doctorul Rahul Gupta, directorul biroului de luptă antidrog de la Casa Albă. ”Xilazina constituie amenințarea medicamentoasă cea mai mortală cu care s-a confruntat vreodată țara noastră”, declarase anterior Administrația americană pentru combaterea drogurilor (DEA).

ADVERTISEMENT

”Anastesia de caballo”

 

Xilazina ”este un agent non-opioid”, aprobat inițial ”în 1972 ca sedativ și analgezic pentru utilizare în medicina veterinară”, explică FDA (administrația americană a medicamentelor). Și nu există ”nici o utilizare aprobată a xilazinei pentru oameni”.

Periculozitatea sa provine din utilizarea sa abuzivă ca drog, cunoscut sub numele de ”tranq” sau ”tranq dope”, care sunt prescurtarea pentru ”tranchilizant”, precizează New York Times. Termenul de ”drog zombie” este folosit și pentru că xilazina îi scufundă pe consumatori într-o stare letargică. Nu este clar când acest analgezic a devenit un drog.

ADVERTISEMENT

Se pare că deturnarea sa a început la începutul anilor 2000 în Puerto Rico, unde este cunoscut sub numele de ”anastesia de caballo”, sau ”anestezic pentru cai”, informează Substance Use Philly, o organizație de prevenire a consumului de droguri din Philadelphia, (Pennsylvania).

De ce a devenit un drog

Xilazina nu se utilizează singură, ci în amestec cu opioide. ”Studiile arată că persoanele expuse la xilazină au folosit-o adesea, cu bună știință sau fără să știe, în combinație cu alte droguri, în special fentanil”, un drog care face ravagii în Statele Unite de mai mulți ani, arată Institutul Național pentru Abuzul de Droguri. Substance Use Philly explică faptul că, întrucât efectul fentanilului durează foarte puțin timp în comparație cu alte opiacee, ”xilazina poate fi adăugată, cel puțin în parte, pentru a prelungi efectele”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, mai multe organizații afirmă că persoanele care consumă xilazină nu sunt neapărat conștiente de faptul că aceasta face parte din drogul pe care îl cumpără, că fentanilul este ”tăiat” împreună cu acest drog, fără ca acest lucru să fie precizat pentru consumatori.

Pericolele xilazinei

Lista efectelor xilazinei asupra oamenilor este lungă: depresie a sistemului nervos central, hipotensiune (scădere bruscă a tensiunii arteriale), hipotermie, dependență cu perioade de sevraj. Poate încetini respirația și ritmul cardiac la niveluri periculoase. Dar cele mai vizibile efecte ale consumului acestei substanțe se văd la nivelul pielii: expunerea repetată poate duce la „necroze cutanate severe” și ulcerații pe mai multe părți ale corpului.

ADVERTISEMENT

Acestea pot provoca amputarea membrelor. Petele negre de pe pielea consumatorilor sunt cel mai frecvent indicator al ingestiei de xilazină. Pe de altă parte, efectul narcotic al tranchilizantelor poate duce la un nivel de letargie care poate fi periculos pentru persoana care ia drogul: aceasta poate fi jefuită sau agresată în această perioadă în care abia dacă este conștientă.

Antidotul nu este eficient

În cele din urmă, autoritățile avertizează că Naloxona (medicament antagonist) este mai puțin eficientă în tratarea persoanelor care suferă de supradoză. Naloxona este un antagonist al opioidelor și ”poate restabili respirația normală la o persoană a cărei respirație a încetinit sau s-a oprit ca urmare a unei supradoze”, precizează Centrul canadian pentru dependență și sănătate mintală.

Dar eficacitatea sa împotriva unui amestec de xilazină este incertă, deoarece ”nu este cunoscut ca fiind eficient în inversarea supradozelor care implică xilazină, deoarece xilazina nu este un opioid”, a precizat FDA.  Îngrijorarea cu privire la utilizarea xilazinei ca drog există în principal în Statele Unite, deși alte țări au observat utilizarea acesteia, cum ar fi Canada.

DEA scrie că a “confiscat deja amestecuri de xilazină și fentanil în 48 din cele 50 de state” din SUA, ceea ce arată răspândirea acesteia în întreaga țară. “În 2022, aproximativ 23% din pulberea de fentanil și 7% din pastilele de fentanil confiscate de DEA conțineau xilazină”. Între 2020 și 2021, detectarea xilazinei de către Agenția americană de combatere a drogurilor (DEA) a crescut cu aproape 200% în sud și cu peste 100% în vest.

Joe Biden cere fonduri

Recenta desemnare a substanței ca ”amenințare emergentă” are ca scop obținerea de fonduri solicitate de președintele Joe Biden de la Congresul SUA în bugetul său pentru 2024. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a face mai multe teste pentru a detecta drogul și analize pentru a înțelege mai bine de unde provine – inclusiv dacă este deturnat în SUA sau din China – pentru a combate mai bine prezența sa tot mai mare pe piața ilegală, informează BFM TV.

„Vom reuni experți naționali în domeniu pentru a ghida practica și pentru a identifica cele mai promițătoare abordări în ceea ce privește stabilizarea clinică, gestionarea sevrajului și protocoalele de tratament”, a mai detaliat miercuri Rahul Gupta.

În plus, ”avem nevoie de un antidot”, care nu există în prezent, a adăugat el. În februarie, autoritățile sanitare americane lansaseră o ”alertă de import” pentru a controla mai bine transporturile de xilazină, pentru a se asigura că acestea sunt într-adevăr destinate uzului veterinar.

ADVERTISEMENT
Tags: