News

Zeci de mii de oameni își vor smulge părul din cap așteptând vacanța din această vară. Peste 10.000 de zboruri vor fi anulate sau întârziate zilnic

Zeci de mii de zboruri vor fi anulate sau vor avea întârzieri semnificative în această vară, lucru confirmat de specialiști sau consultați în turiști.
07.07.2023 | 22:21
Zeci de mii de oameni isi vor smulge parul din cap asteptand vacanta din aceasta vara Peste 10000 de zboruri vor fi anulate sau intarziate zilnic
Peste 10.000 de zboruri vor fi anulate. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Consultanții în turism îi avertizează pe oameni să se ”încarce cu răbdare”, pentru că Europa va fi dată peste cap total în această vară, astfel că vor exista mii de întârzieri sau zboruri anulate la fiecare 24 de ore. Statistica a fost confirmată de Eurocontrol, organizație care gestionează spațiul aerian al Europei.

Zboruri anulate și întârziate în Europa

Vara ar urma să fie dificilă, astfel că din totalul celor 33.000 de zboruri zilnice nu mai puțin de 12.600 ar urma să fie anulate sau întârziate. Problema e că pandemia s-a încheiat, astfel că oamenii au prins din nou dor de a zbura, iar companiile nu fac față acestui volum ridicat de călători.

ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care companiile aeriene au fost restructurate și lucrau cu personal redus pentru că nu aveau nevoie în vreme de pandemie. O altă problemă ar fi că există cu aproximativ 20% mai puțin spațiu aerian din cauza războiului din Ucraina, precum și greva controlorilor de trafic aerian din Europa, potrivit Antena 3.

Problema e și mai mare pentru că e imposibil de știut care zboruri vor fi afectate. În aceste condiții, specialiștii recomandă românilor să evite zborurile și să se ducă cu mașina în vacanțe mai apropiate, în țări precum Grecia sau Bulgaria. Desigur, pentru cei care-și permit un popas pe drum, întreaga Europă poate fi străbătută fără probleme cu autoturismul personal.

ADVERTISEMENT

“Din păcate, este dificil de știut care dintre zboruri poate avea dificultăți. Singura variantă este să evităm să călătorim cu avionul, asta teoretic, practic, este imposibil. Recomandat este să mergem și cu mașina în vacanțele din apropiere, Bulgaria, Grecia.

Trebuie să ne pregătim mental pentru astfel de momente. Este foarte important de știut că în cazul în care rămânem blocați pe un aeroport, este bine să avem la noi medicamente, baterie pentru telefonul mobil, și haine mai groase. Este important să ne luăm timp și să ne încărcăm cu răbdare”, a explicat Ciprian Enea, consultant în turism, pentru Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

La nivel European se încearcă blocarea grevei controlorilor de trafic, însă aceasta pare inevitabilă, mai ales că părțile nu au ajuns nici pe departe la un acord și sunt șanse minime să o facă pe ultima sută de metri. Așadar, mai mulți sindicaliști au anunțat că aceste greve sunt ”inevitabile” și au explicat că nu există un plan de urgență.

Cele mai mari probleme vor fi la zborurile cu legătură la Londra, Barcelona, Bruxelles, Atena, Marsilia și Budapesta, astfel că directorul general al Eurocontrol Raul Medina a îndemnat aeroporturile și toate centrele de control al traficului aerian să recruteze mai mulți oameni. Totodată, companiile aeriene au fost rugate să respecte programările stabilite.

ADVERTISEMENT
Tags: