News

Zeci de oameni au leșinat pe stradă în România, din cauza caniculei. Avertismentul lui Raed Arafat

Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat că 69 de persoane au leșinat pe stradă din cauza caniculei, în ziua de sâmbătă, 23 iulie. Echipajele SMURD au intervenit pentru a-i ajuta pe oameni.
25.07.2022 | 10:03
Zeci de oameni au lesinat pe strada in Romania din cauza caniculei Avertismentul lui Raed Arafat
Raed Arafat îi avertizează pe români în vreme de caniculă. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Autoritățile au amplasat 3277 de puncte de hidratare și prim ajutor în orașele țării. 1902 de persoane au cerut sprijin în aceste puncte de prim ajutor, iar patru dintre ele au avut nevoie să fie transportate la spital.

69 de persoane au leșinat pe stradă din cauza caniculei

”În cele 3277 de puncte de hidratare și de prim ajutor care sunt deschise au cerut sprijin 1902 persoane din care 4 au necesitat să fie transportate la spital.

ADVERTISEMENT

Serviciul de Ambulanta și SMURD au avut interveniții la 69 de persoane in spatii publice pe probleme corelate cu căldura, din care 65 au fost transportate la spital”, a declarat Raed Arafat, potrivit Stiripesurse.

Punctele de prim ajutor sunt deschide oricărui cetățean care are nevoie de apă, pentru a se răcori.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat i-a avertizat pe români să nu iasă din casă în această perioadă între orele 11:00 și 18:00, decât dacă nu au de ales.

De asemenea, românii ar trebui să respecte următoarele reguli în zilele caniculare:

  • Expunerea la soare și la temperaturi ridicate trebuie să fie minimă
  • Dacă sunt nevoiți să iasă din casă în intervalul 11:00 – 18:00, oamenii trebuie să-și acopere capul și să fie îmbrăcați corespunzător
  • Dacă se simt rău, trebuie să intre într-o farmacie sau un magazin pentru a se răcori și pentru a cere ajutor
  • Să consume cel puțin doi litri de apă zilnic
  • Să apeleze numărul 112 în cazul în care au probleme
  • Să intre în punctele de prim ajutor puse la dispoziție de autoritățile locale
ADVERTISEMENT

Meteorologii au anunțat că temperaturile pot atinge chiar și 41 de grade Celsius în anumite zone ale țării. Canicula va afecta România cel puțin până la începutul lunii august, însă sunt șanse mari ca vremea extremă să rămână pe aceste meleaguri și după perioada menționată.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut tuturor celor implicați din DSU sau administrațiile locale să trateze cu maximă seriozitate această perioadă, inclusiv din perspectiva producerii incendiilor.

ADVERTISEMENT

”Acolo unde va fi nevoie să putem să intervenim în sprijin, indiferent de județ și acolo unde există disponibilitate de resursă să poată să fie dislocată, sperăm să nu fie nevoie, să existe acest nivel de operativitate ridicat în perioada în care se mențin coduri portocalii, în special în zona de sud.

Solicit prefecturilor să discute cu toți primarii, toate autoritățile administrativ-locale, să desfășoare activități de prevenție. Cetățenii trebuie să conștientizeze pericolul generat.

Orice eveniment care ni s-ar părea nouă că este minor ar putea să devină grav. Să tratați cu seriozitate maximă, coordonare. Să nu tratați evenimentele ca și cum ar fi minore. Vrem activitate 24/7”, a transmis Ciucă.

ADVERTISEMENT
Tags: