News

România se topește! 1200 de hectare au ars în ultimele 24 de ore, o persoană a murit. Măsurile luate de Guvern

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre primele măsuri luate de celula de criză instituită la nivelul DSU, pentru a combate canicula. Meteorologii au anunțat că pot fi 40 de grade în unele zone.
22.07.2022 | 07:46
Romania se topeste 1200 de hectare au ars in ultimele 24 de ore o persoana a murit Masurile luate de Guvern
Caniculă extremă în România, vin zile de foc
ADVERTISEMENT
22-07-2022
05:36

ANM extinde codul portocaliu până duminică

Directorul ANM Elena Mateescu a anunțat că vremea extremă va continua pe durata întregii veri, inclusiv în luna august. Mai mult, codul portocaliu de caniculă va fi extins până duminică.

“În această dimineaţă am actualizat şi va fi emisă la ora 10 avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere faptul că astăzi şi mâine rămânem pe avertizare de cod portocaliu pentru partea de vest, nord – vest, sud-vest a ţării, respectiv, Banat, Crişana, sudul Olteniei,sud- vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului. Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38 – 40 de grade şi minime care nu vor coborî sub 20 -22 de grade şi disconfortul termic va fi accentuat”, a afirmat directorul ANM.

“Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a ţării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud – vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a ţării maximele vor fi cuprinse între 38 – 40 de grade, nopţile tropicale, minimele nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi disconfortul va fi unul accentuat, cu pragul de temperatură umezeală peste 80 de unităţi. Vorbim şi de avertizarea meteorologică de cod galben astăzi şi mâine care rămâne valabilă în cea mai mare parte a ţării pentru că şi în aceste zone valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35 – 37, iar pentru ziua de duminică şi luni vorbim de o avertizare meteorologică de cod galben pentru că regiunile sudice şi sud-estice temperaturile rămân în acelaşi ecart de 35 – 37 de grade”, a precizat Elena Mateescu.

22-07-2022
05:15

1200 de hectare au ars în România, o persoană a murit

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Raed Arafat și ceilalți experți din celula de criză a DSU, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate pentru a ajuta populația în această perioadă.

”Acolo unde va fi nevoie să putem să intervenim în sprijin, indiferent de județ și acolo unde există disponibilitate de resursă să poată să fie dislocată, sperăm să nu fie nevoie, să existe acest nivel de operativitate ridicat în perioada în care se mențin coduri portocalii, în special în zona de sud.

Solicit prefecturilor să discute cu toți primarii, toate autoritățile administrativ-locale, să desfășoare activități de prevenție. Cetățenii trebuie să conștientizeze pericolul generat.

Orice eveniment care ni s-ar părea nouă că este minor ar putea să devină grav. Să tratați cu seriozitate maximă, coordonare. Să nu tratați evenimentele ca și cum ar fi minore. Vrem activitate 24/7”, a explicat premierul Ciucă.

Raed Arafat a prezentat situația ultimelor 24 de ore. O persoană a murit într-un incendiu din Iași, în timp ce peste 1200 de hectare au ars.

”Domnule premier, au fost stabilite 923 puncte de prim ajutor și hidratare la nivel național. Asistate în aceste puncte 226 de persoane, trei au fost transportate la spital.

În ultimele 24 de ore, ISU au desfășurat patru misiuni de transport a apei menajere în zona de secetă, autoritățile locale 12 transporturi de apă menajeră. 14 transporturi de apă pentru animale. Pe linia prevenirii, pentru arderi necontrolate, au fost desfășurate 47 de acțiuni de informare preventivă, 244 de misiuni de patrulare în mediul rural.

Au fost aplicate 200 de acțiuni contravenționale și amenzi de 74.800 de lei. 1207 hectare au ars, în diferite zone ale țării. La Iași ieri, ISU a intervenit la 50 de hectare de incendiu. A murit o persoană de 70 de ani, găsită în câmpul respectiv”, a explicat Arafat.

Populația României se confruntă în această perioadă cu vreme extremă, în 10 județe din țara noastră fiind anunțat cod portocaliu de caniculă.

Celulă de criză DSU, primele măsuri pentru ajutorarea populației

Potrivit ANM, în perioada 22-23 iulie la nivelul țării noastre oamenii se vor confrunta cu un ”val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat”.

ADVERTISEMENT

”Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (22 și 23 iulie) în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, a anunțat ANM.

Premierul Nicolae Ciudă a decis să creeze o celulă de criză la DSU, coordonată de Raed Arafat, care va avea scopul de a ajuta populația în această perioadă dificilă.

ADVERTISEMENT

”Am desfăşurat prima reuniune a Comitetului interministerial dedicat analizării şi monitorizării efectelor pe care le produce seceta şi am stabilit ca la nivelul Guvernului să continuăm să avem o monitorizare continuă şi o informare continuă, activitate care se va derula prin întâlniri săptămânale şi raportări săptămânale.

Vom avea o informare la nivelul Ministerului Agriculturii, coordonator al acestui comitet, cu tot ceea ce înseamnă informaţii privind suprafeţele afectate, regiunile afectate, culturile, estimările şi măsurile luate la nivelul Guvernului”, explica premierul în urmă cu două zile.

ADVERTISEMENT

Guvernul a luat mai multe măsuri menite să ajute populația, în timp ce Raed Arafat a lansat o serie de sfaturi pentru populație.

Parteneriatul cu populaţia este unul extrem de important şi rugămintea noastră către toţi este: nu aprindeţi vegetaţia uscată, nu curăţaţi terenurile folosind focul, iar turiştii să nu aprindă foc în zonele împădurite şi în zonele în care merg. Acest lucru este foarte important pentru că, uneori, chiar dacă pare că l-ai stins, rămâne ceva, focul continuă şi duce la apariţia unui incendiu. Şi încă un lucru, ţigările, nu le aruncaţi pe geamurile maşinilor când treceţi în zonele mai ales montane şi nu numai, pentru că o ţigară rămasă aprinsă care ajunge la vegetaţia uscată poate să producă un incendiu”, a declarat Arafat.

ADVERTISEMENT

Printre cele mai importante măsuri luate de CNSU se numără adaptarea programului de lucru în funcție de caniculă, amenajarea de puncte medicale de prim-ajutor și adăpostire a populației, dotate cu apă potabilă, informarea preventivă a populației, monitorizarea zonelor forestiere pentru a preveni incendiile și identificarea și monitorizarea persoanelor vulnerabile. Meteorologii au anunțat că există scenariul în care în aceste zile în țara noastră vor fi chiar 40 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT