Zile cu dezlegare la pește în decembrie 2023. Când pot consuma credincioșii ulei și vin. Biserica Ortodoxă are numeroase rânduieli pe care creștinii ortodocși le cunosc și le păstrează cu sfințenie în fiecare an.
În ce zile este dezlegare la pește în decembrie 2023. Postul Crăciunului este considerat unul mai ușor decât cel al Paștelui pentru că are multe zile în care oamenii pot consuma pește, vin și ulei. Numărul total de dezlegare la pește este de 14 în timpul celor 40 de zile de post.
Sâmbăta și duminica este întotdeauna dezlegare la pește. Asta înseamnă că au mai rămas multe zile în care românii pot consuma această carne, dar și fructe de mare. Concret, este vorba de 2, 3, 9, 10, 16 și 17 decembrie.
În cazul în care zilele de sâmbătă sau duminică pică în perioada 20-24 decembrie, atunci enoriaşii nu au dezlegare la peste, ci numai la untdelemn şi vin. Dezlegare la pește este și în toate zilele de sărbătoare marcate în calendarul creștin cu cruce roșie.
Mai exact, în această categorie intră data de 6 decembrie, când este cinstit Sfântul Ierarh Nicolae. Mai mult decât atât, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri este sărbătoare cu cruce neagră credincioșii pot consuma ulei și vin.
Dezlegare la pește este și în zilele cu cruce neagră, cum ar fi: 4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara, 5 decembrie – Sfântul Sava cel Sfințit, 7 decembrie – Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș, 12 decembrie – Sfântul Spiridon, 13 decembrie – Sfântul Ierarh Dosoftei și 18 decembrie – Sf Cuv. Daniil Sihastrul.
Preoții au vorbit mereu despre zilele în care este dezlegare la pește și nu au fost niciodată de acord cu extremele. Biserica Ortodoxă are numeroase zile din timpul posturilor care sunt consemnate în calendar cu dezlegare.
Părintele Nicolae Necula arată că permisiunea de a consuma pește în Postul Crăciunului reprezintă, conform doxologia.ro, „doar o derogare pentru cei ce se ostenesc, nu o hrană permanentă, zilnică. Prin compoziția chimică, această carne se deosebește de cea a animalelor sau a păsărilor dinafara mediului acvatic.
De asemenea, este o carne ușor de digerat, bogată mai ales în fosfor, pe când cea de miel sau porc este bogată în proteine și în grăsimi greu de digerat și care aduce, după ea, nevoia consumării de alcool și pofta pentru plăcerile trupești”.
Sursa menționată mai arată că, dezlegarea la pește este privită ca o mare bucurie a prezenței Mântuitorului în viața creștinilor. Peștele este un simbol care a apărut încă din primele veacuri când le permitea oamenilor să se recunoască între ei fără a se expune pericolelor.