Life

Zile libere în ianuarie 2024. Câte libere sunt, de fapt, în prima lună a anului viitor

Ianuarie este luna cu cele mai multe zile libere din an pentru angajații români. Când este cel mai bine să îți planifici următoarea minivacanță
04.12.2023 | 08:13
Zile libere in ianuarie 2024 Cate libere sunt de fapt in prima luna a anului viitor
Câte zile sunt libere în 2024. Uite când poți să îți planifici minivacanțele Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Mult a fost, puțin a mai rămas până la finalul acestui an. Decembrie a debutat cu o serie de câteva zile libere, iar pentru angajații români, la fel de bine arată și luna ianuarie a anului viitor.

Ianuarie, luna cu cele mai multe zile libere din an

România este una dintre țările cu cele mai multe zile libere legale într-un an. Anjatații din sectorul public, dar și din sectorul privat se bucură de zile libere în aproape fiecare lună a anului.

ADVERTISEMENT

Prin lege, România număra 51 de zile de sărbătoare, dar, nu toate dintre ele sunt și libere legale. Din acest total deloc mic, doar 14% sunt cele care îi trimit pe angajați în concedii sau minivacanțe.

Poate că nu mulți știu, dar luna ianuarie este luna cu cele mai multe zile libere din an. Anul 2024 începe cu dreptul pentru români, iar asta pentru că primele două zile sunt declarate libere legale.

ADVERTISEMENT

Primele zile libere din 2024 sunt 1 și 2 ianuarie, ceea ce înseamnă că angajații români se pot bucura de patru zile fără muncă. Weekendul din prima săptămână a anului este unul prelungit, căci 1 și 2 ianuarie sunt într-o zi de luni, respectiv marți.

După această minivacanță, urmează o altă zi liberă. Și anume, 6 ianuarie, atunci când credincioșii sărbătoresc Boboteaza. Însă, aceasta nu este singura zi liberă din prima săptămână de ianuarie.

ADVERTISEMENT

Românii își pot planifica multe minivacanțe în 2024

După Bobotează, urmează Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie. Din păcate, aceasta zi este într-o duminică, ceea ce înseamnă că românii nu se vor bucura pe deplin de ea.

Ianuarie continuă cu o altă zi liberă, de data asta, în penultima săptămână din lună. Este vorba despre ziua de 24 ianuarie, atunci când la calendar este marcată Ziua Unirii Principatelor Române. Această zi liberă va fi miercurea.

ADVERTISEMENT

Ianuarie nu este singura lună ”darnică” cu angajații români. Aceștia mai beneficiază de zile libere și în mai, atunci când va fi Paștele, dar și în iunie, august, noiembrie și decembrie.

Astfel, românii sunt liberi pe 1 mai, de Ziua Muncii, dar și pe 3 și 6 mai când va fi Paștele Ortodox. Apoi, în iunie sunt zile libere 1 iunie (Ziua Copilului), 23 iunie, prima zi de Rusalii și 24 iunie, a doua zi de Rusalii.

ADVERTISEMENT
Tags: