News

11 români așteaptă să fie scoși din haosul din Sudan. MAE a mai evacuat doi, altul a fugit în Egipt

Continuă evacuarea cetăţenilor străini din Sudan, încă doi români părăsind această ţară, cu ajutorul autorităţilor din Suedia.
26.04.2023 | 11:24
11 romani asteapta sa fie scosi din haosul din Sudan MAE a mai evacuat doi altul a fugit in Egipt
Încă doi români au fost evacuaţi din Sudan Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat miercuri că încă doi români au fost evacuaţi din Sudan, cu un zbor organizat de Suedia. De asemenea, un român a reuşit să iasă pe cont propriu din această țară aflată în pragul războiului civil şi a ajuns în Egipt, unde a solicitat asistenţă consulară.

Românii din Sudan au fost evacuaţi mai întâi în Djibouti

MAE, prin misiunile diplomatice şi consulare române implicate, a eliberat documente de călătorie pentru cetăţenii români în cauză care nu mai deţineau documente valabile şi a organizat, în cooperare cu autorităţile suedeze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetăţenilor români.

ADVERTISEMENT

De asemenea, MAE informează despre situaţia unui cetăţean român care s-a deplasat pe cont propriu din Sudan în Egipt şi a solicitat asistenţă consulară Ambasadei României la Cairo. Reprezentanţii misiunii diplomatice au menţinut legătura cu persoana în cauză şi au sprijinit facilitarea accesului pe teritoriul egiptean.

“Demersurile de identificare a unor mijloace de transport din Djibouti până la destinaţia finală pentru cetăţenii români şi membrii acestora de familie au continuat, inclusiv pe lângă autorităţile altor state membre UE care vor prelua cetăţeni UE evacuaţi, aflaţi în prezent în Djibouti”, se arată într-un comunicat al MAE.

ADVERTISEMENT

Astfel, ca urmare a demersurilor ambasadelor României la Atena şi la Addis Abeba, opt cetăţeni români şi un cetăţean sudanez, membru de familie, care fuseseră anterior evacuaţi din Sudan în Djibouti (cu sprijinul autorităţilor franceze, respectiv suedeze) au părăsit acest stat, marţi, cu un zbor militar organizat de autorităţile elene cu destinaţia Atena.

”MAE acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin achiziţionarea biletelor de călătorie din Atena spre ţară şi îndeplinirea tuturor formalităţilor de tranzit. MAE foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri deosebite atât autorităţilor suedeze şi elene, cât şi celorlalte autorităţi străine şi române pentru sprijinul oferit pentru evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români şi a membrilor acestora de familie din Sudan”, se mai arată în comunicatul ministerului de la Bucureşti.

ADVERTISEMENT

În plus, ambasadele României la Addis Abeba şi Cairo menţin în atenţie situaţia altor 14 cetăţeni români şi 2 membri de familie, cetăţeni sudanezi, şi îi sprijină să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului şi să intre în Republica Arabă Egipt.

“La acest moment, potrivit datelor deţinute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 11 cetăţeni români şi 4 membri de familie (cetăţeni sudanezi şi egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

ADVERTISEMENT

Task force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluţiile din Sudan şi menţine legătura cu cetăţenii români aflaţi încă în Sudan, precum şi cu celelalte state membre UE şi partenere, în vederea evacuării cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora care şi-au exprimat dorinţa de a fi evacuaţi”, se mai arată în comunicatul MAE.

ADVERTISEMENT