Life

La doi ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian continuă războiul pe moștenire cu fostul impresar

Astăzi se împlinesc 2 ani de când Petrică Mîțu Stoian a murit. Infectat cu covid 19, plămânii artistului ai cedat din cauza unor complicații.
06.11.2023 | 11:00
La doi ani de la moartea lui Petrica Mitu Stoian continua razboiul pe mostenire cu fostul impresar
Petrică Mîțu Stoian a murit acum 2 ani. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Petrică Mîțu Stoian a fost unul din cei mai iubiți și simpatici interpreți de muzică populară. A murit pe data de 6 noiembrie 2021. La autopsie s-a descoperit administrarea dublă de anticoagulante și o barotraumă, adică plămânul a fost supus la un șoc din cauza cantității mari de oxigen.

Sora lui Petrică Mîțu Stoian continuă procesul

Petrică Mîțu Stoian a fost un cunoscut interpret de muzică populară din România. În afară de muzică, cunoscutul artist se ocupa cu afacerile proprii, cu apicultura și cu livada la care nu putea renunța. Într-un interviu exclusiv pentru FANATIK, Maria Tărchilă, sora lui Petrică Mîțu Stoian, dezvăluie că procesul cu fostul impresar este încă pe rol și că va lupta până se va face dreptate.

ADVERTISEMENT

Războiul pe costumele și trofeele care i-au aparținut fratelui ei, și care se află în casă fostului impresar, continuă. Aflăm ce superstiții avea simpaticul cântăreț și că talentul muzical l-a primit de la mama lui. Sora lui ne povestește ce îl făcea, cu adevărat, fericit și că familia va face orice ca fratele și unchiul lor să nu fie uitat.

Maria Tărchilă: “Petrică era un om cu suflet bun”

Petrică Mîțu Stoian s-a stins din viață în seara zilei de 6 noiembrie 2021, la Spitalul Județean de Urgență Reșița. A avut niște complicații suferite după infecția cu COVID 19.  Deși era complet vaccinat, el a decedat în urma unei bronhopneumonii urmată de un șoc septic, a declarat directorul medical al spitalului.

ADVERTISEMENT

Rezultatele autopsiei au arătat că plămânii au cedat datorită unei presiuni prea mari a alimentației cu oxigen și că în corpul său există o cantitate prea mare de anticoagulante.

“Petrică era un om cu suflet bun, cuminte, muncitor, serios, modest așa cum sunt oamenii de la munte. Toți frații ne înțelegeam bine. Noi am fost 4, două fete, doi băieți, iar Petrică el era cel mic.

ADVERTISEMENT

Ca toți copiii mai făceam și năzbâtii. Dar să știți că, în general, toți copii de la la țară sunt mai liniștiți, mai cu rușine, mai respectuoși”, ne povestește Maria Tărchilă, sora regretatului artist.

“Nu lăsăm lucrurile așa cum se dorește“

Maria Tărchilă își dorește cu foarte tare să inaugureze un muzeu dedicat fratelui său, în casa părintească. Problema este că are nevoie de costumele populare și trofeele care i-au aparținut fratelui ei, Petrică Mîțu Stoian. Toate acestea, împreună cu diplomele, au rămas în casa lui Doru Gușman, fostul impresar.

ADVERTISEMENT

“În legătură cu procesul, noi mergem înainte. Este un lucru de  durată, nu lăsăm lucrurile așa cum se dorește. Până la urmă sperăm să se facă dreptate, nu ne lăsăm.

Nu vrem să fie uitat fratele meu. Am ținut cont de începuturile lui, el pornind de la Gorj, unde a fost angajat la ansamblul ‘Doina Gorjului’. Acolo am hotărât să aibă loc ‘Festivalul Petrică Mîțu Stoian’ să păstrăm vie memoria lui.

Ne ocupăm să nu îl uite nimeni. Atâta timp  cât trăim noi, surorile, și nepoata Cristina, Petrică va rămâne în memoria oamenilor”, declară sora lui Petrică Mîțu Stoian, în exclusivitate pentru FANATIK.RO.

“Talentul l-a primit de la mama”

Cunoscutul cântăreţ de muzică populară Petrică Mîţu Stoian s-a născut la 18 septembrie 1960 în Isverna, judeţul Mehedinţi. Ca nepot al interpretei de muzică populară Domnica Trop, a preluat o parte din cântecele artistei. Iniţial a studiat la Facultatea de Drept, dar nu a profesat niciodată. Marea lui pasiune a fost, dintotdeauna, muzica.

“Hobby-ul lui a fost muzică, cânta toată ziua, nu conta ce făcea. Cânta  dacă mergea cu oile, la coasă, la muncă câmpului. La noi, fiind zonă de munte,  ne ocupam cu munca câmpului, creșterea animalelor și fiecare aveam responsabilități chiar dacă eram mai mici.

Eu cred că talentul l-a primit de la mama. Îmi amintesc cum urcam muntele cu ea, rupea câte o frunză și începea să doinească din frunză, fluiera foarte frumos. Mama a fost verișoară cu Domnica Trop, rapsod popular din satul nostru”, ne povestește sora lui Petrică Mîțu Stoian.

“Eu cred că avea ceva aparte de la Dumnezeu“

A terminat Conservatorul şi a lucrat ca artist profesionist, din 1995, la Ansamblul Artistic Profesionist ‘Doina Gorjului’. Apoi a fost angajat al Ansamblului ‘Maria Tănase’ din Craiova, oraş în care şi locuia până în momentul decesului. Tot în anul 1995, Petrică Mîţu Stoian a imprimat primul său disc Electrecord, Aştept să răsară Luna.

“Noi, familia, îl iubeam mult pe Petrică și ne mândream cu evoluția lui. Eram fericiți că era iubit de public, că atunci când apărea pe scenă înveselea oamenii. Eu cred că avea ceva aparte de la Dumnezeu, nu oricine este înzestrat cu acest dar sau har. Îmi aduc aminte că Petrică a fost cel mai fericit, profesional, când a câștigat primul lui premiul Maria Lătărețu“, ne spune sora lui Petrică Mîțu Stoian.

Petrică Mîțu Stoian era foarte superstițios

Petrică Mîțu Stoian a dus o viață personală foarte discretă, departe de lumina reflectoarelor. Puțină lume știe că a fost căsătorit, a divorțat și nu are copii. Timp de 16 ani a fost căsătorit cu Carmen Mihaela, dar în 2012, de comun acord, au divorțat. La vârsta de 61 de ani, cunoscutul interpret a murit din cauza unor complicații cauzate de COVID 19.

“Fratele meu avea și unele superstiții. Mama ne spunea de fiecare dată că, atunci când pleci la drum și vrei să-ți meargă bine, trebuie să faci niște lucruri.

Să-ți faci cruce și să porneșți de fiecare dată cu piciorul drept. Să nu te întorci niciodată din drum chiar dacă ai uitat să duci cu ține ceva, eu și acum am această superstiție. Sau atunci când cineva îți iese în drum cu găleata de apă goală nu îți merge bine, iar pentru mine acest lucru este verificat”, își amintește Maria Tărchilă.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT