Life

20 ianuarie, ziua în care a murit Tarzan de România. Cum a vrut Johnny Weissmüller să fie îngropat. Toată lumea a râs în timpul ceremoniei

Johnny Weissmuller, Tarzan de România, s-a stins din viață pe 20 ianuarie 1984. Cum a vrut renumitul actor și sportiv să fie înmormântarea sa?
20.01.2023 | 10:00
20 ianuarie ziua in care a murit Tarzan de Romania Cum a vrut Johnny Weissmuller sa fie ingropat Toata lumea a ras in timpul ceremoniei
Johnny Weissmüller, Tarzan de România, a murit pe 20 ianuarie 1984. Sursa foto: Hepta/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 20 ianuarie 2023 se împlinesc 39 de ani de când s-a stins din viață Johnny Weissmüller, “Tarzan de România”. A fost un renumit înotător și actor al secolului XX.

Cine a fost Johnny Weissmüller, Tarzan de România

Născut pe 2 iunie 1904, Peter Johann Weissmüller a fost un cunoscut sportiv și actor american. Puțini știu că era de origine șvăbească și că s-a născut în Freidorf, Austro-Ungaria, care astăzi este cartier al Timișoarei.

ADVERTISEMENT

Părinții săi, Petrus și Elisabeth Weissmüller, au emigrat în SUA împreună cu fiul lor, care avea atunci șapte luni.

Era un copil bolnăvicios, motiv pentru care medicul l-a sfătuit să se apuce de înot. Așa a început drumul său de a deveni de cinci ori campion olimpic la înot (1924 – 1928), deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale. A fost unul dintre cei mai rapizi înotători ai secolului XX.

ADVERTISEMENT

Pe 9 iulie 1922, Johnny Weissmüller a înotat 100 de metri în mai puțin de un minut. La vârsta de 18 ani, deja parcurgea această distanță în 58,6 secunde.

De asemenea, a devenit celebru mai ales pentru seria de filme cu Tarzan. Ecranizările au fost inspirate de romanele lui Edgar Rice Burroughs.

ADVERTISEMENT

Primul film, Tarzan omul maimuță, a apărut în 1932, iar de atunci au mai apărut alte numeroase producții cu celebrul personaj. Printre acestea se numără Tarzan stăpânul junglei (1934),  Comoara lui Tarzan (1941), Tarzan la New York (1942) și Tarzan și amazoanele (1945).

Se spune că în timpul revoluției cubaneze, atunci când Johnny Weissmüller juca golf cu niște prieteni în Cubam jucătorii au fost înconjurați de niște revoluționari înarmați.

ADVERTISEMENT

Celebrul actor nu și-a pierdut cumpătul și a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan. Acesta ar fi fost recunoscut de soldați și, mai mult, chiar au fost foarte încântați să escorteze grupul într-o zonă sigură.

Celebrul actor a fost căsătorit de cinci ori și a avut trei copii.

Cum a vrut să fie înmormântat Johnny Weissmüller

În 1974 și-a fracturat piciorul și șoldul, iar de atunci starea sa de sănătate s-a degradat. A fost internat la spital, acolo unde a aflat că are o afecțiune cardiacă gravă, cu toate că se antrena regulat și încă practica înotul.

În 1977, actorul a suferit mai multe accidente vasculare cerebrale. S-a stins din viață pe 20 ianuarie 1984, la vârsta de 79 de ani, în urma unui edem pulmonar.

A fost înmormântat  lângă Acapulco, Valle de La Luz, la cimitirul Valley of the Light. Renumitul actor și sportiv a avut o dorință pentru ceremonia de înmormântare, care i-a fost respectată, potrivit Wikipedia.

Mai exact, sicriul i-a fost coborât în groapă în timp ce a fost difuzat, de trei ori, celebrul strigăt al lui Tarzan, personaj pe care l-a interpretat de atâtea ori.

De asemenea, a fost onorat cu o salvă de 21 de focuri de armă, aranjată de Ted Kennedy și de președintele Ronald Reagan.

Johnny Weissmuller are o stea pe Hollywood Walk of Fame, pentru contribuția sa la industria cinematografică.

ADVERTISEMENT
Tags: