Life

68 de ani fără Frida Kahlo. Dramele copilăriei care au ajutat-o să devină o artistă desăvârșită

Se împlinesc 68 de ani fără Frida Kahlo, una dintre cele mai cunoscute pictorițe ale lumii. Operele sale de artă sunt unice, cele mai multe fiind autoportrete. În spatele succesului artistic se ascunde o dramă.
13.07.2022 | 07:53
Viața tumultoasă a Fridei Kahlo. Sursa foto: dw.com
ADVERTISEMENT

Frida Kahlo de Rivera este una dintre cele mai cunoscute pictorițe ale lumii. Pe 13 iulie, se împlinesc 68 de ani de când a decedat, lăsând în urma ei opere de artă unice, foarte multe autoportrete, despre care specialiștii în domeniu spun că aparțin stilului suprarealist, dar și că ascund o dramă.

Ce dificultăți a avut Frida Kahlo în tinerețe

Frida Kahlo a fost o artistă cu origini americane. S-a născut pe 6 iulie 1907, în Coyoacán, Ciudad de México, Mexic. Cu toate că a fost botezată Magdalena Carmen Frieda Kahlo Calderon, odată cu trecerea timpului se va întipări în memoria tuturor ca Frida Kahlo.

ADVERTISEMENT

Pictorița provine dintr-o familie simplă, cu patru copii, pentru care părinții au muncit din greu pentru asigurarea celor necesare. Tatăl Fridei, Wilhelm Kahlo, a fost evreu de origine germană, iar mama sa, Matilde Calderon de Kahlo, a avut origini amerindiene și spaniole.

Tinerețea artistei nu a fost una prea ușoară. Încă din copilărie s-a confruntat cu probleme de sănătate și a trecut printr-o perioadă dificilă, Revoluția Mexicană. Au fost momente când mama ei a trebuit să-și izoleze familia în casă, prin oraș auzindu-se focuri de armă. Pe atunci, Frida avea doar 3 ani.

ADVERTISEMENT

Pe la 6 ani, Frida s-a îmbolnăvit de poliomielită. Din cauza acestei afecțiuni, piciorul său drept a devenit mai subțire decât cel stâng.  A încercat să-și ascundă defectul purtând rochii lungi și colorate.

De altfel, se mai crede că s-a născut cu un defect congenital, spina bifida, care i-a împiedicat dezvoltarea normală a picioarelor și i-a cauzat probleme și cu măduva spinării.

ADVERTISEMENT

În pofida sănătății fragile, Frida nu s-a dat bătută. A încercat să se comporte ca un om obișnuit și a practicat mai multe sporturi, printre care boxul.

În 1922, Frida Kahlo a intrat la școala Escuela Nacional Preparatoria, fiind una dintre cele mai bune 35 de eleve, din clasă. Aici s-a ”infiltrat” într-un grup de fete și băieți, îndrăgostindu-se de băiatul care avea cea mai puternică personalitate din unitatea de învățământ, Alejandro Gómez Arias. Însă, nu a format o căsnicie cu eș, ci cu pictorul Diego Rivera. Relația lor a fost una tumultoasă, scrie admagazine.com.

ADVERTISEMENT

Pe lângă mariajul nu prea fericit Frida a suferit un accident pe 17 septembrie 1925. Atunci, se afla într-un autobuz care s-a ciocnit cu un troleibuz. În urma evenimentului, s-a ales cu fracturi la coloană, claviculă și oase, bazin, umeri și picioare. Totodată, i-au fost afectate uterul și abdomenul. Astfel, nu a putut face copii.

Vestea că nu va deveni mamă, a marcat-o profund. De altfel, a rămas imobilizată trei luni, iar după vindecare, anumite dureri au persistat. Acestea i-au provocat și dureri sufletești, care au determinat-o să-și facă o serie de autoportrete, despre care ea spune că-i înfățișează suferința.

De ce artista și-a însușit o altă dată a nașterii

Deși a venit pe lume pe 6 iulie 1907, mereu a afirmat că s-a născut pe 7 iulie 1910. Ea și-a dorit ca data nașterii să coincidă cu Revoluția Mexicană, astfel încât momentul să-i aducă aminte de apariția Mexicului modern.

Cum a ajuns Frida Kahlo cunoscută în întreaga lume

Kahlo a realizat de-a lungul carierei cel puțin 140 de tablouri. Din acestea, 55 sunt autoportrete. În multe dintre operele sale a introdus maimuțe, care în mitologia mexicană sunt simbol al dorinței, dar artista și-a dorit să le expună precum simbol al protecției.

De asemenea, în lucrările Fridei se găsesc și simboluri creștine. În 1938 a avut prima și singura galerie în  SUA, la Julien Levy. Publicul i-a apreciat talentul, iar la invitația lui André Breton s-a dus în în Franța, unde a avut o expoziție la Paris. Așa se face că Muzeul Luvru i-a cumpărat opera intitulată ”Cadrul”(”The Frame”).

În 2002, a apărut și un film documentar despre viața Fridei Kahlo. Printre toate acestea, Frida Kahlo și-a expus feminismul în picturile sale, în care a mai făcut referiri și la avort sau momentele intime ale unei femei.

Frida Kahlo a fost și cea care a dat startul unui nou trend printre femei, în secolul trecut. A evitat să se mai penseze si se afișa cu mustață. Se spune că folosea și un creion, încât să fie mai vizibile.

ADVERTISEMENT
Tags: