News

A apărut cocaina “eco, din surse sustenabile”. Cum sunt păcăliți oamenii să plătească de patru ori mai mult pe “woke coke”

Traficanții de droguri sunt din ce în ce mai creativi și păcălesc oamenii să plătească sume uriașe pentru cocaină eco.
18.07.2021 | 15:35
A aparut cocaina eco din surse sustenabile Cum sunt pacaliti oamenii sa plateasca de patru ori mai mult pe woke coke
ADVERTISEMENT

Traficanții de droguri caută tot timpul metode pentru a-și rotunji veniturile deja mari din activitatea pe care o desfășoară.

Cea mai nouă găselniță a acestora îi are în vizor pe consumatorii de cocaină din clasa de mijloc a societății.

ADVERTISEMENT

Oamenii cu dare de mână care consumă cocaină nu se sfiesc să plătească bani buni pentru droguri care să fie în ton cu stilul lor de viață ”vegan și organic”, conform unei foste actrițe de seriale.

Marea Britanie se confruntă cu o adevărată explozie a cererii de cocaină provenită din surse etice, cunoscută ca ”woke coke.”

ADVERTISEMENT

Dealerii de droguri vând această cocaină, despre care spun că este ”prietenoasă cu mediul” și că ”provine din surse etice.” Vânzătorii promit că drogurile sunt produse de fermieri bine plătiți.

Cocaina produsă etic, un truc de marketing eficient

Cu toate acestea, experții susțin că astfel de promisiuni sunt simple aberații, un truc de marketing foarte inteligent care încurajează utilizatorii să plătească sume uriașe pentru drogurile pe care le consumă.

ADVERTISEMENT

Neil Woods, expert în politici pentru droguri, spune că nu există posibilitatea de a produce cocaină din surse prietenoase cu mediul sau corecte din punct de vedere etic.

Acesta e de părere că aceste reclame la cocaină eco-friendly s-au născut ca urmare a îngrijorărilor venite din partea utilizatorilor occidentali cu privire la daunele asupra mediului înconjurător și la violențele ce au loc în America de Sud.

ADVERTISEMENT

”Este imposibil să produci cocaină prietenoasă cu mediul, nu când piața este în ilegalitate, ca în prezent; oamenii plătesc mai mult pentru același produs”, afirmă Woods.

Acești termeni sunt și mai absurzi având în vedere că producția și traficul de droguri sunt una din sursele principale de degradare a fondului forestier al pădurii tropicale din Columbia. Între 2001 și 2019, pădurea tropicală a pierdut 6,2% din suprafață.

”Este un cerc vicios”, afirmă botanistul columbian Alberto Gomez Mejia: ”Cultivatorii distrug jungla pentru a face loc plantațiilor, guvernul distruge plantațiilor, iar cultivatorii trebuie să caute locuri noi și tot așa.”

Cocaina ”woke coke” costă nu mai puțin de 200 de lire, sau 235 de euro, asta în vreme ce un gram de cocaină obișnuită ar costa aproximativ un sfert din această sumă. Astfel, devine evident cât de mari sunt profiturile în ceea ce privește această ”cocaină eco”, ce nu reprezintă altceva decât același drog clasic.

Cocaina eco, preferata vedetelor cu un stil de viață “sănătos”

Davina Taylor, o fostă actriță britanică de seriale, a dezvăluit în urmă cu câteva luni că multe celebrități sunt atrase de ”woke coke”, deoarece această cocaină ar fi în ton cu stilul de viață pe care acestea îl au.

”În Chiswick (n.r.: un district din vestul Londrei), toată lume are ‘woke coke’ – care ar proveni din surse sustenabile din America de Sud”, spune Taylor.

Actrița a mai descris ceea ce se întâmplă la serile petrecute între celebrități: ”Ei sunt la modul ‘hei, dragă, am woke coke, e totul PC (n.r.: corect politic), 200 de lire gramul.’ Au mâncare vegană, vin organic și acum au și woke coke.” Davina Taylor a criticat ipocrizia acestor afirmații.

În Marea Britanie, se stimează că aproximativ unul din cinci tineri cu vârsta între 16 și 24 de ani a consumat cel puțin un tip de drog în ultimul an.

Acești utilizatori contribuie la o piață în continuă creștere în țară. Conform autorităților guvernamentale, englezii și galezii consumă droguri în valoare de aproximativ 9,4 miliarde de lire anual.

Numărul de consumatori de cocaină a crescut simțitor în ultimii ani, astfel că această piață valorează ea însăși 2 miliarde de lire.

Bibiana Villota, care lucrează în domeniul umanitar în Columbia, spune că ”nu am auzit niciodată de ‘woke coke’, dar pot să vă spun sigur că nimeni în Columbia nu produce cocaină în mod etic.”

”Ceea ce unii numesc cocaină din surse etice și sustenabile nu va face decât să crească lăcomia și vărsarea de sânge din țările de proveniență”, mai arată Villota.

Această cocaină așa-zis obținută din surse sustenabile și fără violență chiar are potențialul de a exacerba luptele între carteluri. Traficul de cocaină ”implică inevitabil vărsarea de sânge și destabilizarea comunităților”, arată Villota, conform nypost.com.

În 2019, lupte pentru supremația rutelor de transport din Columbia au forțat mii de oameni să își părăsească locuințele. Cel mai recent, pe 9 iulie, 18 oameni au murit într-un schimb de focuri între carteluri de droguri columbiene.

ADVERTISEMENT