Life

A apărut primul tratament pentru o boală de care suferă aproape jumătate din populația României. Se ia o singură dată pe zi și nu mai există probleme

Primul tratament pentru o afecțiune de care suferă aproape jumătate din populația României. Se administrează o singură dată pe zi și dispare problema.
17.03.2024 | 14:48
A aparut primul tratament pentru o boala de care sufera aproape jumatate din populatia Romaniei Se ia o singura data pe zi si nu mai exista probleme
Despre ce afecțiune este vorba și cum se face tratamentul. Sursa foto: DOC.ro
ADVERTISEMENT

Primul tratament pentru o boală pe care o au aproape toți românii. Aceasta apare cel mai adesea din cauza alimentației necorespunzătoare, a alcoolului, a lipsei de mișcare, a oboselii sau a stresului. Ce au descoperit oamenii de știință?

Primul tratament pentru o boală întâlnită la foarte mulți români și nu numai

Această afecțiune nu este una gravă, dar netratată se poate transforma într-o boală cronică, precum hepatita C, ciroză sau chiar cancer. Un prim pas, înainte de tratament, ar fi adoptarea unei diete și introducerea sportului în rutina de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre ficatul gras sau steatoza hepatică. De cele mai multe ori, acesta este o consecință a consumului exagerat de alcool și grăsime. Ficatul absoarbe toate toxinele noastre și pentru că de el depinde buna funcționare a organismului, este obligatoriu să-l îngrijim.

Experții de la compania americană Madrigal Pharmaceuticals au autorizat un tratament pentru adulții depistați cu steatohepatită non-alcoolică (NASH) sau care suferă de fibroză hepatică. NASH declanșează inflamarea ficatului, din cauza grăsimilor care s-au depus.

ADVERTISEMENT

În România, un procent de 40% din populație a fost diagnosticată cu ficat gras. Fundația Americană pentru Ficat a transmis de curând că demersul Agenției pentru Alimente și medicamente (FDA) din Statele Unite ”aduce speranţă milioanelor de americani”.

Cum se numește tratamentul. Se administrează pe cale orală, o dată pe zi

Din cauza ficatului gras, implicit a inflamării lui, până în 2025 în SUA s-ar putea să devină principala problemă pentru care va fi nevoie de transplant. Cât despre tratament, se va administra o singură dată pe zi, pe cale orală, potrivit fda.gov

ADVERTISEMENT

Tratamentul va trebui să fie însoțit de o hrană sănătoasă și de sport în fiecare zi. Medicamentul, intitulat ”Rezdiffra”, a fost aprobat după ce s-a realizat un studiu clinic pe 900 de persoane, vreme de 12 luni, adică timp de un an.

Efectele secundare au fost nelipsite, dar nu au avut o formă severă, ci au fost dintre cele mai comune, pentru greață sau diaree. Autorizarea ”reprezintă punctul culminant a 15 ani de cercetare”, a transmis Bill Sibold, manager al Madrigal Pharmaceuticals. ”Este un moment istoric”,  a mai completat el.

ADVERTISEMENT

Medicamentul va fi pus pe piața farmaceutică din State începând cu luna aprilie. În România nu se cunosc detalii, încă, despre o dată a introducerii acestui medicament în farmacii. Cert este că va fi de folos multor cetățeni.

ADVERTISEMENT