Life

A câştigat Exatlon România, dar a fost condamnat la închisoare! Ar trebui să execute peste un an de puşcărie

Ion Surdu a câștigat Exatlon România, dar a fost condamnat la închisoare. Dacă pierde apelul, luptătorul trebuie să execute un an și patru luni de detenție.
21.07.2021 | 16:38
A castigat Exatlon Romania dar a fost condamnat la inchisoare Ar trebui sa execute peste un an de puscarie
A câştigat Exatlon România, dar a fost condamnat la închisoare! Ar trebui să execute peste un an de puşcărie Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Devenit celebru după ce a câștigat ediția cu numărul 3 a show-ului tv Exatlon, prilej cu care a intrat și în posesia premiului de 50000 de euro, luptătorul Ion Surdu traversează momente delicate, fiind în prezent condamnat la un an și 4 luni de închisoare cu executare într-un dosar de acces ilegal informatic.

Ion Surdu, fraude informatice cercetate de DIICOT

În 2019, pe vremea când avea 23 de ani, Ion Surdu a participat la show-ul tv Exatlon, filmat în Republica Dominicană. Născut în Republica Moldova, dar mutat la Cluj încă de la vârsta de 16 ani, Ion Surdu a dominat autoritar competiția, câștigând secțiunea masculină și adjudecându-și și premiul aferent, de 50000 de euro.

ADVERTISEMENT

Puțină lume știe însă că, inclusiv în timpul participării la show-ul Exatlon, Ion Surdu era implicat într-un dosar deschis de DIICOT Cluj, care îl acuza pe luptătorul MMA într-un dosar de acces ilegal informatic!

Mai exact, procurorii au susținut că sportivul face parte dintr-o rețea care efectua operațiuni financiare frauduloase, specializată în atacuri cibernetice asupra mai multor clienți ai unor bănci comerciale din România.

ADVERTISEMENT

Cum opera rețeaua din care făcea parte Ion Surdu de la Exatlon România

Rețeaua opera din 2015 și, potrivit procurorilor, metoda de lucru era una standard în domeniu: expedierea de emailuri către diverse persoane, prilej cu care virusau dispozitivele acestora, după care se conectau la sistem, cu datele furate, și comiteau fraude bancare.

”În momentul în care se inițiau operațiuni de transfer fraudulos online, Dedeșcu Nicolae, Severin Grigorii, Surdu Ion, Ogorodnic Alexandru, Todică Constantin, Falenciuc Victor și Iacobeț Vasile, erau informați de către Corcinschi Dionisie despre acest aspect, sens în care își verificau conturile persoanale accesând aplicația de internet banking.(…)

ADVERTISEMENT

Dedeșcu Nicolae, Surdu Ion, Ogorodnic Alexandru, Todică Constantin și Falenciuc Victor au ridicat/retras sumele de bani intrate efectiv în conturile lor (cu excepția acelor cazuri în care au fost blocate pe motiv de fraudă) și le-au remis direct/indirect lui Doionisie Corcinschi sau le-au transferat persoanelor indicate de acesta”, arăta DIICOT în raportul remis procurorilor, care au stabilit un prejudiciu total de circa 500.000 de euro.

Câștigătorul Exatlon România, condamnat la Tribunalul Cluj

În octombrie 2020, după mai multe înfățișări și amânări, Tribunalul Cluj a pronunțat o primă sentință, care sună teribil pentru Ion Surdu, condamnat la un an și 4 luni de închisoare cu executare!

ADVERTISEMENT

Evident, fostul câștigător de la Exatlon România a făcut recurs, iar în iunie anul curent sportivul a primit o veste relativ bună, procesul de la Tribunalul Cluj amânându-se o perioadă după ce o judecătoare s-a recuzat, pe motiv de incompatibilitate.

Ion Surdu
Ion Surdu e luptator MMA celebru Sursa foto: Facebook

Cel mai probabil, procesul va fi reluat în toamnă, după vacanța magistraților, când Ion Surdu speră să scape de pedeapsa de închisoare cu executare, care i-ar afecta dramatic cariera sportivă.

Ion Surdu, luptător MMA și câștigătorul Exatlon România

Deși inițial și-a câștigat primii bani în România, la Cluj, din postura de barman, Ion Surdu s-a apucat la 20 de ani de MMA, devenind rapid campion național și european, dar și campion național la Kempo, dobândind chiar centura la Supreme Night Fight.

În ultimii ani, el a făcut spectacol în mai multe gale, atât în România, cât și în străinătate, în Polonia.

Ion Surdu a câștigat cel de-al treilea sezon al Exatlon România și din premiul de 50.000 de euro a donat o sumă consistentă fratelului unui Războinic, adversar din reality-show.

ADVERTISEMENT