News

A fost descoperit cel mare păianjen din lume. Colţii săi străpung unghia unei persoane, iar cu veninul omoară un om în 15 minute

Hercule poate străpunge dintr-o muşcătură unghia unui om. Este cel mai mare păiajen descoperit vreodată, iar capturarea sa va salva sute de vieţi anual.
07.01.2024 | 18:08
A fost descoperit cel mare paianjen din lume Coltii sai strapung unghia unei persoane iar cu veninul omoara un om in 15 minute
Păianjenul Hercule are aproape 8 cm lungime Foto: Australian Reptile Park
ADVERTISEMENT

Cei care au citit sau au urmărit saga Harry Potter își amintesc probabil groaza pe care păianjenii i-au adus-o prietenului acestuia, Ron Weasley, în special giganticul Aragog din Pădurea Interzisă. Fanteziile sunt fantezii, dar păianjenii fac cu siguranță o impresie chiar și asupra celor care susţin că nu sunt impresionaţi de aceste artropode.

Hercule este cu aproape 3 cm mai mare decât dimensiunea maximă obişnuită a speciei sale

Recent a fost făcută o descoperire de-a dreptul impresionantă. Cel mai mare mascul dintre cele mai veninoase arahnide din lume, cu colți care pot străpunge unghia umană, a fost găsit întâmplător de un amator de drumeţii şi și-a găsit o nouă casă în Australian Reptile Park.

ADVERTISEMENT

Păianjenul mortal, supranumit “Hercule”, a fost găsit în regiunea Central Coast, la aproximativ 80 de kilometri nord de Sydney, și a fost transferat inițial la un spital local, relatează Associated Press.

Lungimea sa este de 7,9 centimetri, deşi în mod normal păienjenii din această specie nu depăşesc 5 cm, cu femelele mai mari decât masculii, dar nu la fel de mortale.

ADVERTISEMENT

Studiile anterioare au arătat deja că reprezentanții acestei specii sunt foarte agresivi, au colți mari și atacă imediat ce se simt amenințați. Reprezentanții acestei specii trăiesc în vizuini și vânează șopârle mici, gândaci și alte nevertebrate.

Oamenii de știință spun că păianjenii Hexathelidae, din specia cărora face parte “Hercule”, sunt una dintre cele mai veninoase specii din Australia, o singură mușcătură fiind suficientă pentru a ucide o persoană în 15 minute.

ADVERTISEMENT

Datele de la Universitatea din Melbourne arată, de asemenea, că s-au înregistrat 13 decese la oameni pe toată perioada de observație. Din fericire, la începutul anilor 1980, oamenii de știință au dezvoltat un antidot și, prin urmare, nu au mai existat decese.

Oficialii parcului de reptile au spus că intenționează să-l adauge pe “Hercule” la programul antivenin. Adică, el va fi „muls” până când otrava sa este extrasă și apoi predată oamenilor de știință pentru a crea un antidot. Australian Reptile Park este astăzi singurul parc local în care păianjenii Hexathelidae sunt folosiţi pentru crearea de vaccinuri. Cercetătorii estimează că această practică ar putea salva aproximativ 300 de oameni în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Păianjenii din specia Hexathelidae îşi ţes plasa în formă de pâlnie. Ei sapă vizuini și acoperă pereții cu pânză. Speciile genului Hadronyche locuiesc în scorburile copacilor, dar intrarea atât în scorbură cât și în vizuină e înconjurată de fire de semnalizare.

ADVERTISEMENT