News

A fost înregistrat primul deces provocat de West Nile, în România. Victima este un bărbat de 60 de ani

S-a înregistrat primul deces din cauza infecției cu virusul West Nile în România.
03.09.2021 | 17:03
A fost inregistrat primul deces provocat de West Nile in Romania Victima este un barbat de 60 de ani
ADVERTISEMENT

Un bărbat în vârstă de 60 de ani, din Dolj, este cel care a căzut victimă infecției, informează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Primul deces provocat de West Nile în România

Potrivit autorităților, mai sunt alte trei persoane infectate cu acest virus în țară, în zonele: Bacău, Olt și București. Concret, este vorba despre două femei şi un bărbat. Unul dintre acești bolnavi face parte din grupa de vârstă 40-49, alta din grupa de vârstă 60-69, iar o altă persoană face parte din grupa de vârstă 70-79.

ADVERTISEMENT

”De la începutul supravegherii infecţiei cu virusul West Nile (07.06.2021) până la data de 2.09.2021 s-au înregistrat 4 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, din care la un caz a survenit decesul.

În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile s-au înregistrat în judeţele: Bacău (1 caz), Olt (1 caz), Dolj (1 caz) şi în Bucureşti (1 caz)”, se arată în informarea INSP.

ADVERTISEMENT

Autoritățile recomandă ca pentru prevenirea infecției cu West Nile să respectăm următoarele măsuri:

– să purtăm îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,

-să ne protejăm corpul cu substanțe   împotriva ţânţarilor,

-să avem puse la ferestre plase pentru a împiedia țânțarii să pătrundă la interior,

-bălțile din jurul gospodăriilor să fie desecate,

-să îndepărtăm tot din gospodărie inclusiv gunoiul menajer și recipientele de apă stătută.

Virusul West Nile nu se transmite de la om la om

Virusul West Nile este transmis de țânțari. El nu se transmite de la om la om, ci doar prin mușcătura acestei insecte. Această infecție s-a detectat pentru prima oară în Uganda, în anul 1937.

ADVERTISEMENT

West Nile a început să se răspândească pe scară largă în a doua jumătate a secolului 20. Inclusiv animalele pot fi contaminate: câini, pisici, veverițe, cai sau iepuri.

Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile

Simptomele infecției cu acest virus transmis de țânțari sunt: greață, dureri de cap, febră, diaree, vomă. Dacă le manifestăm, specialiștii ne recomandă să ne deplasăm la spital.

ADVERTISEMENT

 ”Starea generală este modificată brusc, este deteriorată, febră importantă, durere de cap, vărsături greu de controlat, ne deranjează lumina. În această situație trebuie să ne gândim și la posibilitatea de a fi encefalită West Nile, să ajungem la cel mai apropiat cabinet medical, că vorbim de medicul de familie, de camera de gardă”, a mai spus doctorul Marinescu”, a declarat în exclusivitate pentru FANATIK medicul infecționist Adrian Marinescu.

În România au mai fost depistate cazuri de contaminare cu virusul West Nile în anul 2019. La acea vreme, am avut 8 decese și 66 de cazuri de bolnavi.

Încă de la sfârșitul lunii iulie, autoritățile avertizau că în Capitală au fost depistați țânțari purtători ai virusului West Nile. Mai exact, în parcuri, acolo unde oamenii s-au plâns în ultima perioadă de mizerie.

ADVERTISEMENT
Tags: