Life

A fost primul barbar care a ajuns împărat. Obișnuia să bea zeci de litri de vin pe zi

Primul barbar ajuns împărat s-a remarcat prin faptul că, sub conducerea lui, Imperiul Roman a trecut prin una dintre cele mai întunecate perioade din istorie.
03.12.2022 | 15:43
A fost primul barbar care a ajuns imparat Obisnuia sa bea zeci de litri de vin pe zi
Primul barbar care a ajuns împărat. Sursa foto: wordpress.com/ colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Considerat un barbar needucat, Maximinus Tracul a fost totuși, primul din istoria Imperiului Roman ridicat de la rangul de simplu soldat la cel de împărat. Sub conducerea lui, Imperiul Roman a traversat una dintre cele mai întunecate perioade din istorie.

Primul barbar ajuns împărat obișnuia să bea zeci de litri de vin pe zi

Împăratul roman Alexandru Sever care era la cârma Imperiului Roman a fost omorât cu brutalitate în anul 235 d Hr, într-o tabără militară din Germania. Nemulțumiți de firea pacifistă şi molatică în faţa duşmanilor care ameninţau provinciile romane, proprii soldaţi s-au răsculat și l-au asasinat.

ADVERTISEMENT

Alexandru nu arăta niciun fel de destoinicie şi niciun interes pentru război, petrecându-şi timpul numai cu lucruri plăcute, când ar fi trebuit să pornească în urmărirea germanicilor ca să-i pedepsească împotriva obrăzniciei lor”, preciza Herodian, în secolul al III lea d Hr.

Dornici de un nou conducător, ostașii au ales ca împărat pe unul de-al lor. Un barbar din Tracia care avea să deschidă drumul către una dintre cele mai nefaste perioade din istoria Imperiului Roman.

ADVERTISEMENT

Sfărâma cu uşurinţă pietrele şi scotea dinţii unui cal cu mâinile goale

Născut în anul 173 d Hr undeva în zona Bulgariei de astăzi, pe atunci provincie romană, se spune că Maximinus avea o înălţime uriaşă şi o forţă pe măsură.

Conform ”Historia Augusta” se pare că avea în jur de 2.6 metri, iar degetul mare era atât de gros încât purta brăţările soţiei pe post de inele. Sursa mai sus amintită susține că reuşea să sfărâme cu uşurinţă pietrele, să tragă după el căruţe încărcate şi să scoată dinţii unui cal cu mâinile goale.

ADVERTISEMENT

Era deosebit de respectat de soldaţi, atât datorită forţei sale fizice, cât şi modului cum relaţiona cu soldaţii.

Primul barbar de origine umilă care ajungea stăpânul lumii

Taberele militare îl apreciau, însă, la Roma, el era privit ca un barbar brutal şi needucat.

Căci, iată, Caius Iulius Maximinus, conducătorul militar al provinciei Trebellica, a fost cel dintâi dintre simplii soldaţi, care, lipsit aproape total de educaţie, a pus mâna pe putere graţie votului unanim al legiunilor”, scria Aurelius Victor, în ”Despre împăraţi”.

ADVERTISEMENT

Doar trei ani a rezistat ca împărat, iar în tot acest timp, nu a călcat niciodată în Roma.

Bea 26 de litri de vin pe zi

Măcelurile organizate contra germanilor, dacilor sau sarmaţilor i-a dezgustat pe romanii de vază. Deși succesele militare îl recomandau, cu toate acestea Maximinus Thrax nu era văzut doar ca un barbar și de aceea nu era bine primit la Roma.

Caracterul său era de la natură barbaric, de altfel el însuşi fiind barbar. A moştenit acea pornire brutală a tribului său şi îşi păstra poziţia, ca împărat, prin fapte de cruzime, temându-se, totodată, de dispreţul Senatului şi al poporului roman”, scria Herodian.

Conform ”Historia Augusta” în tot ceea ce făcea avea apucăturile unui barbar, și se pare că bea 26 de litri de vin pe zi.

Soldaţii lui Maximinus l-au trădat după lungi și interminabile războaie, atât el, cât şi fiul său fiind decapitați. Capul i-a fost dus prima dată la Pupienus în Ravenna, apoi la Roma, în faţa Senatului.

ADVERTISEMENT
Tags: