Sport

A jucat la FCSB și mătură pe jos cu fotbalul românesc. ”Lipsă de profesionalism și condiții”

Marco Dulca a părăsit FCSB fără să fi primit prea multe șanse, iar acum a ajuns în Slovenia, la liderul la zi Celje, iar acum critică dur fotbalul românesc.
02.01.2024 | 19:37
A jucat la FCSB si matura pe jos cu fotbalul romanesc Lipsa de profesionalism si conditii
A jucat la FCSB și mătură pe jos cu fotbalul românesc. ”Lipsă de profesionalism și condiții”. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

În vârstă de 24 de ani, Marco Dulca, fiul lui Cristi Dulca, a fost format de Universitatea Cluj și a mai evoluat la Swansea, Viitorul Constanța, Chindia Târgoviște și FCSB. A plecat dezamăgit din România și și-a găsit în cele din urmă liniștea în Slovenia. Marco Dulca spune că în România fotbaliștii nu sunt respectați și a criticat dur tot ce înseamnă fotbal la noi în țară.

A jucat la FCSB și mătură pe jos cu fotbalul românesc

”Nu știam foarte multe despre această țară până să ajung aici, dar Slovenia e chiar minunată, foarte dezvoltată. Oamenii de aici sunt foarte deschiși, am fost primit cu căldură la echipă. Toți știu limba engleză și asta m-a ajutat enorm să mă acomodez. E diferență mare de mentalitate!

ADVERTISEMENT

Profesioniști în fiecare detaliu al vieții sportive, de la organizarea clubului, a echipei, până la programul fiecărui jucător. Ritmul de joc e foarte bun, comparativ cu România. E suficient să te gândești că Olimpija Ljubljana a fost în grupele cupelor europene sezonul acesta, iar România n-a avut reprezentantă.

Aici jocul e cursiv, ca-n fotbalul modern. Aici nici măcar nu se dă fault la ceea ce în România primeai cartonaș galben imediat. Nici la arbitrajul video nu sunt așa de des probleme ca-n România”, a declarat Marco Dulca pentru Prosport.

ADVERTISEMENT

Mijlocașul crede că fotbalul românesc este mult în urma fotbalului din Europa din cauza lipsei de profesionalism a oamenilor de fotbal la lipsa condițiilor de pregătire și a infrastructurii. ”Sunt diferențe enorme între România și alte campionate. La noi e lipsă de profesionalism, începând de la conducători, până la cum funcționează lucrurile. Lipsa condițiilor de pregătire, de infrastructură.

Chiar dacă n-ar fi vorba de diferențe mari de salarii, din România pleci pentru că riști să nu primești banii, sunt probleme financiare în prea multe locuri. Ca o concluzie la toate astea, alegi să pleci pentru că în România nu ești respectat ca sportiv”, a completat Marco Dulca. Cu toate acestea, chiar dacă are o părere în general proastă despre fotbalul românesc, Marco Dulca a mărturisit că visează la naționala României.

ADVERTISEMENT

Așadar, fotbalistul a vorbit despre obiectivele trasate în 2024. ”Titlul în Slovenia cu Celje, să încercăm să ne calificăm apoi în grupele cupelor europene, să debutez la naționala României. Și abia apoi mă gândesc la pasul în alt campionat!”, a explicat Marco Dulca, mulțumit momentan de situația pe care a întâlnit-o la Celje.

Prva Liga, acolo unde evoluează Marco Dulca, este compusă din 10 echipe, iar valoarea loturilor este mult sub cea din fotbalul românesc. De exemplu, liderul Celje, care are un avans de 10 puncte față de NK Olimpija Ljubljana, e cotat la 8.5 milioane de euro, o valoare mai degrabă apropiată de formațiile care sunt aproape de retrogradare în România, cum ar fi UTA Arad sau Poli Iași. Singura formație care e cotată peste 10 milioane de euro e Olimpija Ljubljana, cu o valoare a lotului de 12,75 milioane de euro, cam cât ar avea o echipă de mijlocul clasamentului în România.

ADVERTISEMENT

De altfel, cu o cotă de piață de 500.000 de euro, Marco Dulca este printre cei mai valoroși jucători de la Celje, topul fiind condus de David Zec (800.000 euro) și Zan Karnicnik (800.000 de euro). Ce-i drept, slovenii mai și vând jucători de valoare, cum ar fi cazul lui Chukwubuikem Ikwuemesi, plecat pentru aproximativ 2 milioane de euro la Salernitana, în Serie A.

ADVERTISEMENT
Tags: