News

Viktor Orban, atac fără precedent la adresa Statelor Unite ale Americii: ”Nu le permitem să ne implice în războiul din Ucraina”

Viktor Orban, atac fără precedent la adresa Statelor Unite ale Americii. Premierul Ungariei îi avertizează pe americani că nu va ceda presiunilor în cazul războiului.
14.04.2023 | 14:44
Viktor Orban atac fara precedent la adresa Statelor Unite ale Americii Nu le permitem sa ne implice in razboiul din Ucraina
Viktor Orban, atac fără precedent la adresa SUA. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Viktor Orban, atac fără precedent la adresa Statelor Unite ale Americii. Premierul Ungariei îi avertizează pe americani că nu va ceda presiunilor în cazul războiului din Ucraina, unde Statele Unite ar încerca să ”forțeze” pe toată lumea să se alăture efortului de război.

Viktor Orban, atac fără precedent la adresa SUA

”Statele Unite ale Americii sunt prietenul şi aliatul nostru, dar Ungaria nu le va permite să o forţeze să se implice în războiul din Ucraina”, a declarat Orban pentru presa de la Budapesta, conform Reuters. Orban acuză SUA că dorește ca toată lumea să intre în războiul din Ucraina, chiar și cu ”forța”.

ADVERTISEMENT

Totodată, Orban a avertizat omenirea că un viitor război mondial va fi cu siguranță unul ”nuclear”. Mai mult, Orban a insistat asupra faptului că Ungaria nu va trimite niciodată arme Ucrainei. Cu toate acestea, premierul maghiar a lăudat SUA pentru că ar fi un ”prieten și aliat important” care ”împărtășește aceleași idei fundamentale despre libertate și economie de piață” ca Ungaria.

”Totul este dat astfel ca să putem avea relaţii bune şi prietenoase. Când la Casa Albă este un preşedinte democrat, relaţiile sunt mai dificile, iar atunci când este un republican, acestea sunt mai facile”, a declarat Orban. Așadar, Orban a transmis că Ungaria poate să colaboreze mai bine cu republicanii din SUA, deși nu a dorit să se implice emoțional în viitoarele alegeri din 2024.

ADVERTISEMENT

”Nu este treaba noastră să alegem între jucătorii vieţii politice americane”, a completat Orban. SUA susţin războiul din Ucraina. Dacă va fi un război mondial, acesta va fi nuclear”, a transmis premierul Ungariei. Anunțul lui Orban vine în contextul în care SUA au anunțat sancțiuni împotriva a trei oficiali ai Băncii Internaționale de Investiții, printre care și un cetățean maghiar. Banca e controlată de Rusia și are sediul la Budapesta.

Cu toate acestea, Orban nu se simte amenințat de aceste sancțiuni, care n-ar avea legătură cu Ungaria. ”Lista publicată în ajun de Biroul de Control al Activelor Străine din SUA conţine 34 de nume de persoane, printre care un singur ungur, ceilalţi provenind din ţări precum Cipru, Austria şi Liechtenstein. Acțiunea s-a concentrat în principal asupra profesioniştilor din domeniul financiar”, a completat Orban.

ADVERTISEMENT

Referitor la sancțiunile împotriva Rusiei, Viktor Orban a insistat, așa cum a mai făcut-o în trecut, că se opune acestora. Cu toate acestea Ungaria ”recunoaște aceste sancțiuni și le respectă”. Ungaria a devenit un membru problematic din UE și NATO, imediat după începerea războiului din Ucraina. Fără a se ascunde, Ungaria și-a manifestat de multe ori simpatia față de Vladimir Putin și Rusia, sfidând deseori politica NATO față de Moscova.

Pe lângă faptul că au refuzat să impună sancțiuni Rusiei, maghiarii au anunțat că vor cumpăra în continuare gaz rusesc, că nu vor trimite arme în Ucraina și că vor bloca aderarea la NATO a Suediei. Viktor Orban a declarat, de asemenea, că Ucraina nu are nicio șansă să câștige războiul, astfel că ar trebui făcută de urgență o pace prin care Kievul să accepte să cedeze teritorii.

ADVERTISEMENT

Comunitatea internaţională ar trebui să-şi concentreze energiile asupra eforturilor pentru negocieri care să ducă la o încetare a focului şi la pace”, a concluzionat Orban. Potrivit The Guardian, americanii pregătesc sancțiuni inclusiv unor politicieni de top care au legătură cu guvernul Orban, însă e neclar cine sunt aceste persoane și care ar fi motivul invocat.

ADVERTISEMENT