News

A murit departe de România. Povestea neștiută a unei eroine a Revoluției de la 1989

O eroină a Revoluției din 1989 a murit departe de România. Femeia avea 81 de ani. Povestea sa neștiută de viață. Cum a luptat pentru libertate.
03.02.2024 | 11:03
A murit departe de Romania Povestea nestiuta a unei eroine a Revolutiei de la 1989
Eroina avea un nume celebru Sursa foto: youtube
ADVERTISEMENT

S-a stins din viață o eroină a Revoluției din 1989. Povestea neștiută a luptătoarei pentru libertate și democrație. Maria Ciobanu avea 81 de ani și locuia în Italia de o bună perioadă. Aici și-a dat ultima suflare.

Maria Ciobanu, o eroină de la Revoluția din 1989, a murit

Maria Ciobanu a decedat în ziua de joi, 1 februarie, la Spitalul San Luca din Milano și era una dintre cele două persoane din Italia care dețineau titulatura de ”Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989-Luptător cu Rol Determinant”.

ADVERTISEMENT

Eroina Maria Ciobanu era originară din comuna Roșiile, județul Vâlcea. S-a născut în anul 1943 și avea un fiu. Acesta i-a dăruit o nepoțică, pe care femeia a iubit-o enorm. Cele două erau foarte apropiate, căci au creat o legătură puternică.

Maria Ciobanu a rămas în memoria multora ca o femeie simplă, caldă, dar foarte determinată să ia acțiune față de drepturile sale ca cetățean. Revoluționarii români aflați în peninsulă i-au adus un ultim omagiu.

ADVERTISEMENT

”Aducem omagiu unei femei extraordinare, un luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989, cu un rol determinant în eliberarea României de sub jugul opresiunii comuniste. Inima noastră este alături de familia și cei dragi ai acestei remarcabile eroine”,  a declarat Romulus Popescu, al doilea român din Italia cu titlul menționat anterior.  

Maria Ciobanu era o femeie curajoasă

De asemenea, Maria Ciobanu este catalogată o fire foarte curajoasă și care s-a sacrificat la Revoluția din 1989 pentru generațiile viitoare. Nu în ultimul rând, se consideră și că a fost un exemplu de devotament pentru o cauză nobilă.

ADVERTISEMENT

”A fost o femeie curajoasă. Fie ca amintirea ei să strălucească ca o făclie a curajului din timpurile tulburi ale Revoluției, iar sacrificiile făcute să inspire generații viitoare de luptători pentru libertate. Contribuția ei la înfăptuirea schimbării și aducerea democrației în România va rămâne veșnică în istoria țării noastre.

În aceste momente dificile, exprimăm sincere condoleanțe familiei și prietenilor. Viața ei este un exemplu de devotament pentru o cauză nobilă, iar amintirea ei va trăi în inimile noastre cu recunoștință și respect”, a mai transmis Romulus Popescu, potrivit gazetromaneasca.ro

ADVERTISEMENT

Pentru a fi beneficiar al distincției ”Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989-Luptător cu Rol Determinant” trebuie să fii unul dintre cei care au participat și s-au opus forțelor de ordine în timpul evenimentului istoric. Orice document fals sau care nu respectă integral cerințele se retrage, așa cum i s-a întâmplat premierului Marcel Ciolacu, de exemplu.

ADVERTISEMENT