News

A murit medicul militar care a dezvăluit mușamalizarea epidemiei SARS din China în 2003. Jiang Yanyong, șters de regim din cărțile de istorie

Jiang Yanyong, chirurgul militar care a dezvăluit în 2003 mușamalizarea epidemiei SARS de către Beijing, a murit la 91 de ani.
15.03.2023 | 14:37
A murit medicul militar care a dezvaluit musamalizarea epidemiei SARS din China in 2003 Jiang Yanyong sters de regim din cartile de istorie
Dr. Jiang Yanyong a fost în mare parte șters din documentele oficiale Sursa foto: South China Morning Post, Reuters / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dr. Jiang Yanyong, care a devenit un erou național pentru că a dezvăluit mușamalizarea de către guvernul chinez a epidemiei SARS în 2003, dar care a fost ulterior pedepsit pentru că a denunțat represiunea din Piața Tiananmen, a murit sâmbătă. Avea 91 de ani.

Medicul militar Jiang Yanyong a murit la 91 de ani

Decesul său a fost relatat pe larg de presa de limbă chineză din Hong Kong și din străinătate, precum și de prietenii din China, care au distribuit pe rețelele de socializare un anunț în care se spunea că a decedat în urma unei pneumonii și a altor boli. Doi prieteni ai familiei sale au declarat pentru The New York Times că au confirmat decesul său cu rudele, dar amândoi au cerut să nu fie identificați, temându-se de recriminări.

ADVERTISEMENT

Presa de stat chineză nu a confirmat vestea morții doctorului Jiang, ceea ce nu este neobișnuit în cazul unei figuri sensibile din punct de vedere politic.

În primăvara anului 2003, alarmat de faptul că oficialii din domeniul sănătății au minimalizat amenințarea reprezentată de sindromul respirator acut sever sau SARS, Dr. Jiang a trimis o scrisoare mai multor organizații de presă în care respingea versiunea oficială. Dezvăluirile sale i-au determinat pe liderii de vârf ai Chinei să recunoască faptul că au furnizat informații false despre epidemie și să înceapă un efort la nivel național pentru a o combate, salvând nenumărate vieți.

ADVERTISEMENT

“Spuneam adevărul”, și-a amintit Dr. Jiang într-un interviu acordat în 2013 publicației de stat Beijing News. “Am crezut că guvernul mă va trata corect.” A făcut-o, cel puțin pentru o vreme, aclamându-l pe Dr. Jiang ca pe un erou. Dar, aproape două decenii mai târziu, autoritățile chineze aveau să repete practic mușamalizarea odată cu izbucnirea Covid-19.

Dr. Jiang era la pensie când a auzit în 2003 că multe spitale din Beijing, inclusiv spitalul militar de elită unde lucrase, se confruntau cu o creștere a numărului de pacienți infectați cu virusul SARS. Până atunci, SARS era deja o epidemie în toată regula, răspândindu-se în mai multe țări și infectând peste 1.000 de persoane numai în Hong Kong și în sudul Chinei.

ADVERTISEMENT

Revoltat de mușamalizarea epidemiei

Așa că a fost un șoc pentru Dr. Jiang când ministrul chinez al sănătății, Zhang Wenkang, a apărut la televizor, spunând că la Beijing existau doar 12 cazuri de SARS și trei decese. “Sunteți în siguranță aici, indiferent dacă purtați sau nu masca”, a spus Zhang. “Beijingul este perfect sigur pentru a fi vizitat pentru afaceri sau de plăcere.”

Uimit de aceste remarci vădit înșelătoare, Dr. Jiang s-a așezat a doua zi și a scris scrisoarea, spunând că numai în Beijing existau deja peste 100 de cazuri. El l-a acuzat pe Zhang, care a fost, de asemenea, instruit ca medic militar, de “abandonarea chiar și a celor mai elementare standarde de integritate ca medic”.

ADVERTISEMENT

În calitate de membru al Partidului Comunist care deținea un grad corespunzător unui general-maior în Statele Unite, doctorul Jiang își asuma un risc uriaș. Cu toate acestea, el a semnat și a trimis scrisoarea mai multor instituții media locale. Jurnaliștii străini au aflat în curând despre aceasta, iar revista TIME a dat vestea.

Impactul a fost imediat. Inspectorii Organizației Mondiale a Sănătății au prelungit rapid o deplasare la Beijing pentru a inspecta spitalele în care doctorul Jiang spunea că existau cazuri ascunse, punând presiune asupra guvernului. Liderii chinezi l-au concediat pe Zhang, ministrul sănătății, și pe primarul din Beijing.

Pentru o scurtă perioadă, Dr. Jiang a fost aclamat la nivel național. O revistă locală l-a numit “doctorul cinstit”. “Scopul său nu a fost să defăimeze China”, a declarat mai târziu fiica sa, Jiang Rui, într-un interviu. “El a văzut doar că avea o șansă de a salva vieți.”

Eroul devine inamic public

Dar în anul următor, încurajat de noul său capital politic, a scris o scrisoare către liderii chinezi de top, cerându-le să recunoască faptul că reprimarea în 1989 a protestelor pro-democrație din Piața Tiananmen a fost greșită și că mișcarea studențească a fost de fapt o “mișcare patriotică”.

Dr. Jiang a scris despre ceea ce a văzut la Spitalul Militar nr. 301 din Beijing în noaptea în care tancurile au intrat în piață și soldații Armatei Populare de Eliberare au început să tragă fără discriminare în studenții protestatari. Zeci de civili răniți au fost transportați de urgență la spital, a spus el. Mulți dintre ei au fost loviți de gloanțe proiectate să se spargă după impact și să sfâșie organele interne.

A fost cea mai sângeroasă noapte din cariera sa de zeci de ani. “Creierul mi-a zbârnâit și aproape am leșinat”, și-a amintit el. “De data aceasta, în fața mea zăceau propriii noștri oameni, uciși de copiii poporului chinez, cu arme date de popor.”

La scurt timp după ce scrisoarea a devenit publică, Dr. Jiang și soția sa au fost reținuți. El a fost obligat să se supună unor lungi interogatorii și ședințe de îndoctrinare. Timp de ani de zile, i s-a interzis să părăsească China și a fost supus periodic monitorizării, hărțuirii și arestului la domiciliu. A dispărut aproape complet din peisajul public.

“Jiang cel curajos”

Jiang Yanyong s-a născut la 4 octombrie 1931, în orașul Hangzhou din estul Chinei, într-o familie de bancheri bogați. Crescând în Shanghai, a decis să devină medic după ce și-a văzut mătușa murind de tuberculoză.

În 1949, în anul în care comuniștii lui Mao Zedong au preluat puterea, s-a înscris la Universitatea Yenching pentru a studia medicina și a urmat cursuri la Colegiul Medical al Uniunii Pekinghe, cea mai prestigioasă școală medicală din țară.

Inspirat de Norman Bethune, un medic canadian care a murit pe frontul rezistenței comuniste la ocupația japoneză în 1939, s-a înrolat în Armata Populară de Eliberare și s-a specializat în chirurgie. În 1957, a fost repartizat la Spitalul nr. 301 din Beijing.

Înalt și zvelt, a devenit cunoscut pentru precizia sa, pentru mâinile sale ferme și pentru disponibilitatea de a accepta cazuri dificile, ceea ce i-a adus porecla “Jiang cel curajos”. Dar idealismul său nu a durat mult timp. În 1966, Mao a declanșat Revoluția Culturală, o perioadă de haos care a durat un deceniu și care a bulversat societatea chineză.

Grupuri de tineri militanți cunoscuți sub numele de Gărzile Roșii au cutreierat țara, hotărâți să elimine “dușmanii de clasă”. Dr. Jiang, al cărui tată fusese bancher și al cărui văr era oficial în partidul naționalist rival din Taiwan, a fost o țintă ușoară.

Catalogat drept contrarevoluționar, a fost încarcerat, bătut și mai târziu trimis într-o fermă-închisoare timp de cinci ani în deșerturile îndepărtate ale provinciei Qinghai din vestul Chinei, departe de soția și copiii săi.

După ce a fost reabilitat din punct de vedere politic la începutul anilor 1970, s-a întors la spitalul nr. 301, unde a ajuns în cele din urmă șef al secției de chirurgie. S-a pensionat la începutul anilor 2000, dar a continuat să trateze pacienți și să îndrume medici mai tineri.

Dr. Jiang nu a dat înapoi pe subiectul Pieței Tiananmen

În 2004, a fost distins cu Premiul Ramon Magsaysay pentru servicii publice, în semn de recunoaștere a “poziției sale curajoase în favoarea adevărului în China, stimulând măsuri salvatoare de vieți pentru a înfrunta și a limita amenințarea mortală a SARS”. În afară de doamna Jiang, fiica sa, îi supraviețuiesc soția sa, Hua Zhongwei, și un fiu, Jiang Qing.

Dr. Jiang nu a dat niciodată înapoi în ceea ce privește subiectul Pieței Tiananmen. În 2019, înainte de cea de-a 30-a aniversare a represiunii, el i-a scris o scrisoare lui Xi Jinping, liderul Chinei, cerând din nou dreptate pentru “crima” din 1989.

La scurt timp după aceea, Dr. Jiang, în vârstă de 87 de ani, s-a aflat din nou în arest la domiciliu. La fel ca și alții care au contestat politica Partidului Comunist, el a fost în mare parte șters din documentele oficiale, iar uneori a fost prezentat ca un infractor pentru că a vorbit.

O întrebare cu variante multiple de răspuns, pusă de o școală în 2017, se referea la decizia sa de a ieși în față în legătură cu SARS. Răspunsul “corect” a fost B: Faptul că a făcut acest lucru a fost greșit, deoarece a dăunat intereselor națiunii, societății și comunității, iar el ar trebui să fie supus unei pedepse legale.

Dr. Li Wenliang i-a călcat pe urme în cazul SARS-CoV-2

Astfel de priorități păreau încă să fie valabile la sfârșitul anului 2019, când un nou coronavirus apărea în China. Un medic din orașul central Wuhan, Li Wenliang, a postat un avertisment către un grup de colegi medici cu privire la boala încă neidentificată, despre care a spus că seamănă cu virusul SARS.

Guvernul l-a mustrat pe doctorul Li și l-a obligat să renunțe la avertismentul său. Pe măsură ce epidemia a luat amploare, oficialii guvernamentali au continuat să subestimeze amenințarea coronavirusului, întârziind eforturile de a-l limita, cu ramificații globale.

Când Dr. Li a murit din cauza Covid, a fost plâns în toată China ca o persoană care a spus adevărul puterii, așa cum făcuse Dr. Jiang înaintea lui.

“Nu sunt un erou”, a spus Dr. Jiang în interviul din 2013. “Tot ce am făcut a fost să spun câteva lucruri sincere. Dacă toată lumea ar spune adevărul, atunci nu ar mai fi nimic de ascuns”, a adăugat el. “Dacă toată lumea ar spune adevărul, țara ar fi, în mod natural, mai bună.”

ADVERTISEMENT